Informacijos badas

Patyliukais surengtas rūmų perversmas žemyno krepšinį kontroliuojančioje „FIBA Europe“ ir toliau slepiamas nuo visuomenės akių.

Nors skubiai sušauktas „FIBA Europe“ vykdomasis komitetas N. Zanoliną atleido dar pirmadienį vakare, oficialioje organizacijos internetinėje svetainėje iki šiol nematyti nė užuominos apie pokyčius vadovybėje.

Atskleisti sprendimo motyvus ir aplinkybes nesutiko ir „FIBA Europe“ prezidentas O. Rafnssonas, kuris, sulaukęs DELFI skambučio, sunkiai slėpė sutrikimą.

„Dabar esu susirinkime, negaliu kalbėti. Tiesą sakant, mano darbotvarkė šiomis dienomis labai užimta, todėl abejoju, ar artimiausiu metu pavyks rasti laiko pokalbiui. Vėliau išplatinsime oficialų pranešimą, o dabar aš nieko komentuoti nenoriu. Labai prašau palaukti pranešimo“, – išsisukinėjo islandas.

Viešai išdėstyti savo įvykių versijos neskubėjo ir pats N. Zanolinas. Kanadietis tinklapiui „eurohoops.net“ tik patvirtino, kad neteko „FIBA Europe“ generalinio sekretoriaus pareigų.

„Priėmiau tai, kas nutiko, be jokių problemų, o į klausimą, ar mano atleidimas nepažeidė teisinių procedūrų, galbūt atsakys kitos organizacijos. Mano mintys – giedros. Viskas, ką nuveikiau šiame poste, buvo daroma „FIBA Europe“ ir jos narių, o ne kurios nors vienos šalies, labui. Manau, kad dabar „FIBA Europe“ yra žymiai stipresnė nei buvo anksčiau“, – sakė N. Zanolinas.

FIBA šešėlis

Oficialiems asmenims tylint, viešąją erdvę užplūdo netikėto įvykių posūkio interpretacijos. Neabejojama, kad sprendimą paaukoti ilgametį „FIBA Europe“ atstovą padiktavo menkstančia įtaka susirūpinusios motininės organizacijos – FIBA – spaudimas. Neoficialiai kalbama, kad Europoje pirmenybę FIBA, o ne kontinentinio jos padalinio, interesams skiria kai kurios didžiosios federacijos, pavyzdžiui, Prancūzijos (kurios atstovas Yvanas Mainini yra FIBA prezidentas) ar Vokietijos. Šiauštis prieš FIBA negali ir ispanai, kuriems patikėta teisė 2014 metais rengti pasaulio čempionatą.

Kitos šalys, tarp jų – ir Lietuva, su N. Zanolinu priešakyje mėgino pasipriešinti FIBA brukamai tarptautinio krepšinio kalendoriaus reformai, pagal kurią Europos vyrų čempionatas turėtų vykti tik kartą per ketverius metus – poolimpiniais metais. Nors kol kas FIBA rimtų žygių įgyvendinant šią pertvarką nesiėmė, N. Zanolinas siūlė kitą savaitę Slovėnijos sostinėje Liublianoje vyksiančioje „FIBA Europe“ Generalinės asamblėjos sesijoje kelti klausimą dėl atsiskyrimo nuo pasaulinės organizacijos ir esamo dvimečio Europos pirmenybių ciklo išsaugojimo.

LKF tiria situaciją

Krepšinio padangę drebinantys nematomi karai dėl įtakos zonų gali atsiliepti ir Lietuvai, kuri praėjusį gruodį atvirai susikirto su FIBA, kai ši teisę rengti olimpinį atrankos turnyrą atidavė Venesuelai. Tačiau Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, kuris yra ir „FIBA Europe“ valdybos narys, daryti išvadų apie N. Zanolino atleidimo pasekmes neskuba ir ragina palaukti kito savaitgalio. Vienas LKF vadovų užsiminė, kad taškas dėl N. Zanolino dar nėra padėtas.

„Aišku tai, kad generalinis sekretorius yra atleistas, o leistis į platesnius situacijos nagrinėjimus kol kas nėra pagrindo. Dabar konstatuokime tik patį faktą. Jei jis bus pakeistas per artimiausią „FIBA Europe“ valdybos posėdį arba Generalinės asamblėjos sesiją, bus vienaip, jeigu ne – bus kitaip. Palaukime kito savaitgalio ir matysime, į kurią pusę viskas juda“, – DELFI teigė M. Balčiūnas, trečiadienį sugrįžęs iš Miuncheno, kur vyko skubiai sušauktas neformalus dalies Europos krepšinio federacijų atstovų pasitarimas.

Neseniai Kauno Santakos garbės ženklu apdovanoto N. Zanolino pašalinimas iš „FIBA Europe“ vadovybės LKF reikštų ir artimo sąjungininko, dažnai palaikiusio Lietuvos poziciją, praradimą.

„Visuomet gerai turėti žmogų, kuris myli mūsų šalį, simpatizuoja mūsų krepšiniui. Bet, jei kalbėtume vien tik apie Lietuvą, mums svarbiausia susitvarkyti savame darže. Tol, kol išlaikysime dabartinį lygį, mums tos tarptautinės valdžios įtakos neturės, tik, žinoma, tuo pačiu išgyvename ir dėl bendros krepšinio ateities pasaulyje. Mums svarbu, kad jis vystytųsi. Tarptautiniam krepšiniui reikia žymiai didesnio impulso, ir mes norime tame procese dalyvauti“, – aiškino LKF generalinis sekretorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)