Lietuvos rinktinė (FIBA 8) namuose 100:72 pranoko Ukrainos nacionaline komandą (FIBA 28), kuri praėjusiose Europos pirmenybėse finišavo aukščiau (11-a vieta prieš 15-ą) už Kazio Maksvyčio auklėtinius.

Be Dovydo Giedraičio, Roko Jokubaičio, Igno Brazdeikio, Jono Valančiūno ir Lauryno Biručio žaidusius mūsiškius nuo pirmųjų minučių į priekį vedė labiausiai patyręs Mindaugas Kuzminskas, kuriam buvo patikėtos ir kapitono pareigos. Tribūnoms skanduojant jo pravardę Kuzia pelnė 7 iš 10 pirmųjų šeimininkų taškų. Kitus 6-is pridėjo du dvitaškius su pražangomis įvertęs Vaidas Kariniauskas – 13:8.

Pasipylus keitimams kova ir toliau vyko taškas į tašką, bet antro kėlinio viduryje pavyzdinę ataką metimu iš po krepšio užbaigė Donatas Motiejūnas, o nuo atsarginių suolo pakilęs Deividas Sirvydis pataikė iš toli – 32:28. Itin sėkmingą atkarpą sužaidė 13 taškų iš 15 paskutinių lietuvių taškų vienas pats sušveitęs Eimantas Bendžius, dar ir pats meistriškai asistavęs M. Kuzminskui – 51:38.

Iniciatyva mūsiškių rankose išliko ir po didžiosios pertraukos: Matui Jogėlai pasižymėjus iš distancijos – 63:44. Galiausiai finalinė sirena paskelbė Lietuvos pergalę 100:72. Šimtajį tašką nugalėtojams pelnė D. Sirvydis.

Rezultatyviausi buvo V. Kariniauskas su 18 (3 rez. perd.) ir E. Bendžius bei M. Kuzminskas – abu po 16 taškų.

„Vaidą pasikvietėme, kad pridėtų kūrybiškumo. Jis gerai kuria ir žaidžia du prieš du situacijose. Kaip matėte, darėme opcijas, kai jis net žaidė po krepšiu ir centravo. Žiūrint į priekį, atrodo, kad su Roku Jokubaičiu būtų gražus įžaidėjų tandemas“, – spaudos konferencijoje svarstė treneris.

„Labiau žiūrėjome į savo reikalus, pabandėme skirtingus penketus ir skirtingas gynybas. Rungtynės buvo skirtos labiau tam, kad išsiryškintų kandidatai. Galbūt dar ir ateinančiose kažką panašaus darysime, nes kontrolinių rungtynių turime nemažai.

Rungtynės pasikeitė, kai pradėjome keistis ginamaisiais ir taip išmušėme varžovus iš ritmo. Mūsų puolime gerai judėjo kamuolys, gal kažkur nesusitvarkėme su atkovotais kamuoliais. Trūko šiek tiek fiziškumo ir pastangų, taip pat buvo nesusipratimų bei miskomunikacijos gynyboje. Bet tai natūralu“, – sakė treneris.

Sulaukęs klausimo, kiek, jo manymu, žaidėjų yra garantuoti dėl vietos galutiniame dvyliktuke, Kauno „Žalgirio“ strategas tiksliai atsakyti negalėjo.

„Dabar sunku pasakyti, bet mažiau tų garantuotų nei pernai. Šią savaitę dar treniravomės trimis penketais. Be abejo, mažinsime tų žaidėjų skaičių, o jis optimalus turbūt yra 14. Manau, po kitų rungtynių jau reikės priimti kažkokius sprendimus“, – atskleidė specialistas.

Jis teigiamai įvertino komandos snaiperių, kurie suleido dešimt tritaškių (10/22 metimų), pasirodymu.

„Tie tritaškiai, kur sumetėme, buvo logiški, geri įžaisti ir atlikti gerų metikų“ – tiek Deivido, tiek Eimanto. Jie, net ir nečiupinėdami kamuolio, prisideda prie mūsų puolimo ir išplečia aikštelę, atslaisvina erdves kitiems žaidėjams. Šiandien man visai patiko, kaip mes laisvai ir gražiai puolėme“, – kalbėjo rinktinės vairininkas.


K. Maksvytis pagyrė ir Donatą Motiejūną (9 tšk.), kuris Panevėžyje atliko pagrindinio vidurio puolėjo funkcijas.

„Su juo neblogai juda kamuolys. Gal net labiau norėjosi, kad jis pats dažniau užbaigtų atakas. Tą ir darys, nes nemanau, kitos komandos turės tokio lygio aukštaūgius kaip Donatas ir J. Valančiūnas. Turėsime du aukšto lygio puolėjus, kurie gerai žaidžia po krepšiu. Donatas prisijungė nuo pat pirmos dienos ir jo akys dega bene karščiausiai, kas yra smagu“, – gyrė D. Motiejūno atsidavimą treneris.

Dvejopas mintis jam sukėlė iš rezervinės sudėties paimto M. Jogėlos vakaras, kurio metu jis buvo išbandytas įžaidėjo pozicijoje.

„Norėjome išsibandyti, ar jis, įmestas į baseiną, išplauks. Na, beveik dvigubą dublį surinko – 7 rezultatyvūs perdavimai ir 4 klaidos. Kaip jaunam žaidejui, vis tiek bendrąja prasme, įspūdis neblogas. Galbūt kitą kartą išmėginsime Matą jo natūralesnėje pozicijoje“, – teigė Kazys.

Šį kartą buvo išrikiuotas šis dvyliktukas: Vaidas Kariniauskas, Tomas Dimša, Margiris Normantas, Deividas Sirvydis, Matas Jogėla, Mindaugas Kuzminskas, Tadas Sedekerskis, Eimantas Bendžius, Eigirdas Žukauskas, Donatas Tarolis, Gabrielius Maldūnas ir Donatas Motiejūnas.

Į aikštę žengė toks starto penketas: Vaidas Kariniauskas, Margiris Normantas, Mindaugas Kuzminskas, Tadas Sedekerskis ir Donatas Motiejūnas.

Iš viso rinktinės stovykloje kol kas pluša 17 žaidėjų, prie jų pirmadienį dar prisijungs Ąžuolas Tubelis.

Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas: Rokas Jokubaitis, Vaidas Kariniauskas, Tomas Dimša, Dovydas Giedraitis, Ignas Brazdeikis, Margiris Normantas, Mindaugas Kuzminskas, Tadas Sedekerskis, Deividas Sirvydis, Matas Jogėla, Eimantas Bendžius, Eigirdas Žukauskas, Jonas Valančiūnas, Donatas Motiejūnas, Laurynas Birutis, Donatas Tarolis, Gabrielius Maldūnas, Ąžuolas Tubelis.

Antradienį lietuviai Kaune priims Sakartvelo atstovus (FIBA 32).

Pasaulio čempionatas startuos rugpjūčio 25 d. trijose valstybėse – Indonezijoje, Filipinuose ir Japonijoje.

Lietuva D grupėje susitiks su Egiptu, Meksika ir Juodkalnija.

Visas rinktinės tvarkaraštis prieš pasaulio čempionatą:

  • 07 29 19.30 val. Lietuva – Ukraina (Panevėžys)
  • 
08 01 19.30 val. Lietuva – Sakartvelas (Kaunas)
  • 
08 04 19.30 val. Suomija – Lietuva (Tamperė)
  • 
08 09 19.30 val. Prancūzija – Lietuva (Orleanas)
  • 
08 11 19.30 val. Lietuva – Prancūzija (Vilnius)
  • 
08 14 19.30 val. Lietuva – Suomija (Klaipėda)
  • 
08 19 Lietuva – Puerto Rikas (Taivanas)
  • 
08 22 Lietuva – Latvija (Taivanas)


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją