Ant popieriaus – geriausia komanda istorijoje

Pirmiausia reikėtų pabrėžti, kad veikiausiai ši naujos išvaizdos „Warriors“ ekipa nepagerins savo pačios pergalių rekordo. Net nesvarbu, kokį indėlį į žaidimą įneš Kevinas Durantas. Žinoma, istorija gali pasikartoti, bet labai daug aplinkybių turi susiklostyti idealiai, kad jie galėtų pakartoti tokį įspūdingą reguliarųjį sezoną.

Net ir praėjusių metų „Warriors“ tik vargais negalais pagerino 1995-1996 metų „Bulls“ pasiekimą, nes priešpaskutinę savaitę suklupo net dusyk. Pralaimėti vos 8-9 kartus per sezoną yra neįtikėtinai sunku – kad ir kokią sudėtį beturėtum.

Visgi 2016-2017 metų „Warriors“ gali be didesnio vargo įrodyti esanti labiausiai talentinga komanda moderniojoje NBA. Jeigu panaudotume Basketball-Reference.com sistemą, kuria galima nuspėti kiekvieno žaidėjo BPM rodiklį (skaičiavimas, paremtas žaidėjo indėliu komandos rezultatams), kitų metų „Warriors“ būtų pati talentingiausia ekipa nuo 1979-1980 m. sezono (ankstesnių metų statistikos paskaičiuoti neįmanoma) – skaičiuojant Stepheno Curry, Klay Thompsono, Kevino Duranto, Draymondo Greeno, Andre Iguodalos, Shauno Livingstono, Zaza Pachulios ir Davido Westo bei atsarginių žaidėjų (tarkime, Luco Mbah a Moute ar Norriso Cole'o) talentą.

Kitais žodžiais kalbant, net jeigu jie ir nebepasipildys jokiu svarbiu žaidėju, K. Duranto „Warriors“ tikriausiai pranoks LeBrono Jameso 2010-2011 m. „Heat“ sudėtį ir taps geriausia komanda per pastaruosius keturis dešimtmečius.

Superkomandos dažniausiai sugeba į savo gretas prisivilioti kur kas geresnius atsarginius žaidėjus, net jeigu ir turi mažai erdvės savo „algų kepurėje“. Dėl potencialo laimėti NBA čempionatą, ekipą gali papildyti keli veteranai. Todėl yra tikimybė, kad „Warriors“ iki tarpsezonio pabaigos į vieną kumštį sulipdys dar daugiau talento.

Talentas prieš sumažėjusį indėlį

Tačiau „Heat“ komandos pavyzdys turėtų kiek apkarpyti entuziazmą dėl 2017 metų „Warriors“ potencialo. Prieš 2010-uosius mes niekada nematėme komandų, kurias į priekį veda tokios žvaigždės kaip L. Jamesas, D. Wade'as ir Chrisas Boshas – tai buvo dar neištirta teritorija, todėl ir galimybės atrodė beribės. Visgi nepaisant tokių dar neregėtų pajėgų, Majamio komanda sunkiai sugebėjo įgyvendinti į ją dėtas viltis ir tapo pirmąja superkomanda, kuri nebuvo tokia gera, kaip daugelis galvojo.

Iki šiol mes galėjome matyti kelias tokio tipo komandos, todėl jų žaidime galima įžvelgti tendenciją: kuo didesnis komandos talento lygis – tuo žaidimo kokybė yra mažesnė.

Pagrindinė to priežastis yra lūkesčių nepateisinimas. Ir ši problema krepšinyje itin sustiprėjo. Juk aikštelėje bėgioja penki krepšininkai, bet jie turi dalintis vienu kamuoliu. Todėl daug svarbiau tampa komandoje turėti žvaigždę, turinčią mažiau talento, bet savo įgūdžiais galinčią papildyti žaidimą, nei žvaigždę, kurios sugebėjimai būna tiesiog iššvaistomi.

Tiesa, kai kurios superkomandos buvo sukomplektuotos taip, kad ryškiausia žvaigždė galėtų atsiskleisti visu gražumu – pavyzdžiui, 1996-1997 m. „Bulls“ pranoko lūkesčius, kurie buvo į ją dėti prieš sezoną.

Superkomandos slaptoji formulė

Taigi ką tokiai superkomandai kaip „Warriors“ reikėtų daryti? Ar yra formulė, leidžianti išvengti nepateisintų lūkesčių? Per visą istoriją matėme tik kelis komandų pavyzdžius, kuomet buvo pateisintos į sudėtį dėtos viltys.

Nestebina tai, kad komandos, pačios susirinkusios talentingas sudėtis, dažniausiai norimų rezultatų nepasiekia, nes taškus pelnyti įpratusios žvaigždės aikštėje susipeša dėl kamuolio. Taip pat klubai, kurie prisipildo dėl kamuolių gerai kovojančiais žaidėjais, yra linkę dažniau neįvykdyti keltų tikslų.

Žvelgiant iš kitos pusės, komandos, pasipildžiusios metikais, rezultatyvių perdavimų specialistais ir gynybos ekspertais kur kas efektyviau išvengia fiasko. Tokia sudėtis yra tobula iš krepšinio pusės: pasipildymas talentu, galinčiu žaisti gynyboje, paverčia komandą stipresne – žaidimo spektras išsilygina, nes juk kamuolio dalinimasis ir gebėjimas praplėsti žaidimą jau seniai yra tapę pergalių receptu.

Bet vėlgi, šie faktoriai turi mažai įtakos geriausiose komandose. O kaip visa tai derės kito sezono „Warriors“ – vis dar kyla klausimas. Nepriklausomai nuo sudėties, Ouklando ekipa veikiausiai bus toli nuo jai prognozuojamo BPM rodiklio – jai gresia nepateisinti lūkesčiai!

Iš kitos pusės, K. Duranto tandemas kartu su Russellu Westbrooku praėjusiame sezone „Thunder“ gretose veikė itin gerai, todėl turėdama keturias žvaigždes vietoje dviejų „Warriors“ gali rasti būdų, kaip sumažinti galimą potencialo iššvaistymą.

Be to, „Warriors“ turės puikų metimų, perdavimų ir gynybos mišinį, kuris visoje lygoje bus nepralenkiamas. Ši kombinacija tikriausiai pagelbės „kariams“ susiklijuoti kur kas geriau nei kitoms superkomandoms, kurias matėme per pastaruosius sezonus. Net jeigu jiems ir nepavyks tobulai (pagal statistiką) įgyvendinti savo potencialo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)