Sekmadienį dviejų mažų Europos šalių krepšinio istorija bus pakoreguota, tik į kurią pusę, kol kas – mįslė: arba pirmąsyk į olimpines žaidynes prasibraus slovėnai, arba unikalią savo olimpinę seriją iki aštuonių iš eilės pratęs Lietuvos krepšininkai.

Kelialapio į Tokiją likimą komandos tarpusavyje išsiaiškins sekmadienio vakarą Kaune, kur nuo 19 val. 30 min. vyks žūtbūtinė olimpinės atrankos finalo kova.

Europos čempionai slovėnai Nemuno saloje atrodo tarsi NBA ekipa: ryški žvaigždė, uraganinis puolimas ir varžovų triuškinimas. Lukos Dončičiaus užkurta puolimo mašina nepasigailėjo nei Angolos (118:68), nei Lenkijos (112:77), nei Venesuelos (98:70) ir prieš didįjį finalą būtent Balkanų atstovai jau laikomi turnyro favoritais.

Tačiau savų argumentų turi ir šeimininkai lietuviai. Jų pusėje – savos sienos, savi sirgaliai ir du NBA bokštai, kuriuos treneris Darius Maskoliūnas žada sustatyti aikštėje jau nuo pat rungtynių pradžios.

„Šįvakar ilgai žaisti su Jonu Valančiūnu ir Domantu Saboniu kartu būtų rizikinga. Žinoma, daug kas priklausys nuo situacijos su susižeidusiu Vlatko Čančaru ir to, ar jis galės padėti saviškiams. Nes jeigu daugiau laiko aikštelėje gaus Žiga Dimecas, tada turėsime didelį pranašumą po krepšiu, kurį privalėsime išnaudoti, tuo pačiu pernelyg neprarasdami mobilumo.

Bet jeigu slovėnai remsis žema sudėtimi, naudotis dviejų aukštaūgių paslaugomis mums būtų per daug rizikinga, ypač žinant tai, kad varžovų gretose tiek daug gerai pataikančių metikų. Slovėnija – greita, techniška, veržli komanda, mokanti labai greitai dalintis kamuoliu ir taip ištampyti gynybą“, – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ dėstė buvęs krepšininkas Mindaugas Budzinauskas.

Kaip ir daugelis ekspertų, jis sutinka, kad kertinis mačo akcentas bus gynyba prieš L. Dončičių.

„Čia esminis šių rungtynių klausimas. Bus labai įdomu stebėti, kokią strategiją pasirinks Lietuvos rinktinės trenerių štabas. Vis dėtlo slovėnai yra visiškai priklausomi nuo L. Dončičiaus ir labai sunku pasiruošti žaisti su tokia komanda, kuri remiasi ne kažkokia žaidimo sistema, o visus sprendimus priima vienas lyderis – fantastiškai talentingas ir su didžiuliu krepšinio IQ. Jį nuspėti, perskaityti, apriboti ar sustabdyti yra beprotiškai sunku.

Mano manymu, svarbiausia, kad Luka negalėtų daryti visko: ir pelnyti daug taškų, ir skirstyti kamuolį komandos draugams. Kažką reikia akcentuoti, o kažkur rizikuoti. Visų pirma reikia sustabdyti slovėnų komandinį žaidimą, kai kamuolys atakos metu pasiekia patį laisviausią žaidėją, kuris atlieka laisvą metimą.

Itin stipri jungtis yra tarp L. Dončiaus ir M. Tobey. Reikėtų atskirsti pirmąjį L. Dončičiaus perdavimą, kurį jis nori atlikti įkertančiam centrui. Tai bus kritinis momentas. Jeigu pavyktų bent sekundę priversti Luką uždelsti su pirmu perdavimu, rinktinei atsirastų laiko persigrupuoti gynyboje ir uždengti visas erdves. Kitu atveju, susitvarkyti bus sudėtinga“, – pastebėjo M. Budzinauskas.

Treneris atkreipė dėmesį ir į tai, kad L. Dončičiui negalima leistis ilsėtis savo aikštės pusėje.

„Būtinai reikia jį atakuoti. Nėra tai puikus gynėjas, kuris būtų išskirtinai motyvuotas darbuotis gynyboje. Jis pasikliauna savo talentu puolime. Tai yra viena silpniausių vietų slovėnų gynyboje, o mes juk turime aštrių gynėjų. Jeigu jį atakuosime, gali prasidėti ir jo kalbos su teisėjais ar prisirinktos pražangos, gal net ir kokia techninė, gali išmušti iš vėžių visą jų rinktinę. Tai mums būtų didžiulis pliusas. O kadangi turime superpajėgią ir supergalingą komandą po krepšiu, tuos visus bonusus galėtume ir išnaudoti. Čia yra labai svarbus faktorius“, – pabrėžė Mindaugas.

Jis prognozuoja, kad sekmadienio vakarą viskas baigsis gerai ir lietuviai darsyk žengs ten, kur yra kaskart laukiami nuo pat 1992-ųjų.

„Laukiu lygių ir įtemptų rungtynių, nes jų kaina – milžiniška. Manau, susitiks dvi lygiavertės komandos. Bus labai svarbu, kurie sėkmingiau susitvarkys su savo psichologine būsena. Tikiuosi, kad viskas bus gerai ir džiaugsimės tuo, jog eilinį kartą dalyvausime olimpinėse žaidynėse“, – vylėsi specialistas.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)