Trenerio Tomo Purlio auklėtiniai pusfinalyje rezultatu 69:67 nugalėjo Vilniaus krepšinio mokyklos (KM) I-Perlo krepšininkus, o finale 88:78 įveikė Arvydo Sabonio KC-ARX Reklama ekipą ir iškovojo čempionato aukso medalius!

Savo mintimis apie MKL jaunių A finalo ketverto varžybas ir sėkmingą 2012-2013 metų sezoną dalijasi Š. Marčiulionio KA I-YIT komandos treneris T. Purlys.

„Koks jausmas buvo paskutinėmis finalo sekundėmis? Kai būdavo žaidžiamos paprastos rungtynės ir iki jų pabaigos likę pusė minutės ir 8 taškų skirtumas, aš būdavau visai ramus, kad laimėsime. Čia, finalo rungtynėse, paskutinėmis sekundėmis, pirmaujant 10 taškų ir turint kamuolį, aš dar negalėjau pagalvoti, kad tapome čempionais.

Kai nuaidėjo finalo sirena, lyg akmuo nukrito nuo krūtinės, nes įtampa buvo didžiulė, o vėliau užliejo didžiulis džiaugsmas... Šis sezonas - paskutiniai mano komandos metai jaunių krepšinyje. Aukso medaliai jaunių amžiuje antrus metus iš eilės – tai svajonės išsipildymas. Pernai džiaugiausi aukso medaliais, bet šiemet – žymiai labiau. Gal varžovai mūsų neįvertino, laikė vieno žaidėjo komanda, bet tai pridėjo mums dar daugiau motyvacijos. Vaikinai labai daug dirbo, jie buvo verti šios pergalės, buvome tikra komanda.

Kai pirmame kėlinyje išsiveržėme į priekį 20:4, nesitikėjau, kad bus taip lengva iki rungtynių pabaigos, bet tikėjau, kad galime laimėti. Panašiai ir buvo... Mūsų sportinės formos pikas buvo prieš 2-3 savaites, todėl fiziškai finalo ketverto metu mums buvo nelengva. Vaikinai kompensavo tai savo kovingumu ir noru laimėti.

Tomas Purlys

Finalas yra psichologiškai sunkesnis, nei pusfinalis, bet šįkart ir abu pusfinaliai buvo ypatingai įtempti. Žaidžiant pusfinalio rungtynes, didelė atsakomybė ir noras laimėti pradžioje „pakišo koją“ mūsų komandai. Vaikinai buvo pernelyg įsitempę ir nepataikė iš patogių padėčių. Pirma rungtynių pusė buvo labai sunki. Bet jie sunkiai dirbo, gerai gynėsi ir atsikovojo prarastus 15 taškų.

Kai po pusės reguliaraus sezono netekome savo lyderio, pasakiau komandai, kad dabar treniruosimės ir dirbsime dar atkakliau, kad kiekviena bet kurio žaidėjo praleista treniruotė – tai žingsnis atgal nuo aukso medalių. Ir vaikinai dirbo, puikiai dirbo, turėdami didelį tikslą. Nemačiau, kad jauni krepšininkai taip dirbtų... Tobulinome gynybą ir komandinį žaidimą, pradėjome žaisti trim gynėjais. Netekus lyderio, atsiskleidė kiti žaidėjai. Komandoje vyravo, išties, labai profesionalus požiūris į krepšinį, vaikinai kovėsi, nežiūrėdami į pakilusią temperatūrą ar sulaužytą nosį.

Vilniaus miesto (VMKS) pirmenybių A lygoje, rungtyniaujant tarp jaunimo ir suaugusiųjų, mes buvome iškovoję tris pergales iš šešiolikos, kai mūsų komandos lyderis Edvinas Šeškus gavo sunkią traumą. Po to, jau žaidžiant be jo ir pakeitus žaidimo braižą į labiau komandinį, mūsų komanda iškovojo aštuonias pergales iš eilės.

Du šios komandos žaidėjai yra dvyliktokai, kiti dar ir kitą sezoną bus moksleiviais, todėl, manau, keli pagrindiniai žaidėjai galėtų rungtyniauti NKL pirmenybėse. Žinoma, geriausia būtų, jei galėtume žaisti kartu. Perėjimas iš moksleivių krepšinio į suaugusiųjų nėra lengvas, todėl krepšininkams reikia suvokti, kad čia vėl nusileidi iki pat žemės ir vėl iš naujo startuoji bei kyli aukštyn. Suaugusiųjų krepšinis yra visai kitas žaidimas, aš tai gerai pajutau, nors ir neilgai vadovavau NKL komandai.

Su šia komanda dirbau penkerius metus. Tai – pirmi mano auklėtiniai. Kai tik pradėjau juos treniruoti, pirmą sezoną buvome Lietuvoje ketvirti, po to – dukart laimėjome sidabro medalius ir dukart – aukso medalius. Šių vaikinų pirmi treneriai buvo Arvydas Gronskis ir Džiugas Nutautas, po to trejus metus su jais dirbo Tadas Stankevičius. Džiaugiuosi, kad mano komanda visąlaik buvo vieninga, neturėjome problemų dėl drausmės. Malonu, kad po finalo vaikinai padėkojo man ir pasakė daug gražių žodžių.

Esu dėkingas tėveliams už santūrų palaikymą ir pasitikėjimą vaikinais. Mes neturėjome didelės palaikymo komandos, bet visada jautėme tėvelių rūpestį, nesikišant į komandos gyvenimą. Noriu padėkoti savo komandos vaikinams, kurie suprato, kad įdedant daug darbo, galima pasiekti labai daug. Mes buvome stiprūs ne savo individualybėmis, bet komandine dvasia. Jie man atsidėkojo nuoširdžiu bendravimu ir atsidavimu komandai. Dėkoju ir treneriui Tomui Keršiui, kuris man labai padėjo ir per varžybas, ir analizuojant varžovų žaidimą.

Dabar ruošimės Eurolygos jaunių turnyro finalo ketverto varžyboms Londone, o „Lietuvos ryto“ jaunimo komandos kandidatų sąraše yra septyni mano komandos žaidėjai“.

Praėjusiame sezone Š. Marčiulionio KA treneris T. Purlys kartu su savo penkiais auklėtiniais (Edvinas Šeškus, Gediminas Žalalis, Deividas Kumelis, Lukas Ganas ir Karolis Ražukas) tapo Eurolygos jaunių turnyro čempionais.

Šiais metais jau net šeši T. Purlio auklėtiniai (prie čempionų sėkmingai prisijungė Augustas Šuliauskas) tapo Eurolygos jaunių atrankos turnyro nugalėtojais. Pergalė finale prieš Kauno „Žalgirį“ „Lietuvos ryto“ jaunimui garantavo kelialapį į Eurolygos jaunių finalo ketverto turnyrą, kuris vyks Londone Eurolygos finalo ketverto metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)