Ateinantį pirmadienį 26-erių metų J. Valančiūnas su Lietuvos rinktine pradės trumpą treniruočių stovyklą Kaune – Dainiaus Adomaičio kariaunos atitinkamai birželio 28 ir liepos 1 d. laukia pasaulio čempionato atrankos varžybų kovos su Lenkijos ir Vengrijos rinktinėmis.

Pirmuosius du atrankos „langus“ praleidęs J. Valančiūnas neslepia rinktinės žaidimą stebėjęs per televiziją, o tai darant jį apėmė neįprastas jausmas.

„Apėmė net tokia nostalgija, kad chebra žaidžia, o tu sėdi ant sofos namuose. Visada žinojau, kad jeigu galėsiu, tikrai padėsiu, prisijungsiu prie rinktinės. Tas ir įvyko, su džiaugsmu prisijungsiu prie rinktinės“, – Druskininkuose žurnalistams pasakojo aukštaūgis.

Išgirdęs klausimą apie su Toronto komanda sietą Šarūną Jasikevičių, J. Valančiūnas nusišypsojo: „Dabar Šarui reikia atsipalaiduoti“.

– Turėjote pakankamai laiko po savo pastarojo sezono – koks jis jums buvo, kaip jį vertinate?

– Manau, sezonas buvo neblogas, tik pabaiga tikrai ne tokia, kokią įsivaizdavome. Bet yra kaip yra. Užėmėme pirmą vietą Rytuose, iškovojome daugiausiai pergalių klubo istorijoje, tačiau viskas nusibraukia, kai pralaimi 0-4 („Raptors“ Rytų konferencijos pusfinalyje 0-4 pralaimėjo Klivlando „Cavaliers“, – red. past.).

– Ar ieškojote priežasčių, kodėl pusfinalyje taip pralaimėta „Cavaliers“ ekipai?

– Galima pirštais badytis, ieškoti kaltų, atpirkimo ožių, bet patys – kiekvienas iš komandos – kažko nepadarėme. Ar kaip komanda nepadarėme visko, kad būtume įveikę tą etapą.

– Ar tikrai reikia laukti, kol LeBronas Jamesas paliks „Cavaliers“, ar patiems „Raptors“ reikia ieškoti naujų galimybių?

– Įdomus klausimas. LeBronas tikrai labai aukšto lygio žaidėjas, atkrintamosiose jis žaidė geriausią savo krepšinį, kiek teko su juo susidurti. Tai nežinau, reikia palaukti naujo sezono, dabar negali pasakyti, kas būtų, jei atsitiktų tas ar anas.

– Kokios nuotaikos „Raptors“ stovykloje, ar išliks komandos lyderiai Kyle Lowry, DeMaras DeRozanas?

– Esu kažkada pasakęs, kad niekada negali būti tikras dėl savo ateities. Galbūt kol dabar kalbamės, kas nors mane išmaino ar keičia kitus. Niekada nežinai, kas gali bet kada nutikti. Tai yra NBA. Svarbiausia dabar – ruoštis naujam sezonui, pailsėti, išsigydyti traumeles, sustiprėti, padirbėti fiziškai.

Jau turėjome permainų trenerių štabe, kitais metais bus naujas žaidimas.

– Kaip sutikote žinią apie naują komandos strategą Nicką Nurse'ą? Kokie jūsų santykiai su juo?

– Su juo gerai sutariame. Kiekviename klube yra trenerių, dirbančių papildomai.. Jis ir buvo mano treneris, su kuriuo kartu dirbome individualiai. Smagu matyti N. Nurse'ą perimant komandos vairą, nekantriai lauksime naujojo sezono.

– Ar jums smagu, kad būtent jis perima komandos vairą – juk buvo nemažai kitų kandidatų.

– Taip, būrys sprecialistų pretendavo į tą poziciją. Aš esu labai patenkintas, aš jį puikiai pažįstu, žinau, koks jo braižas, kokia komandos vizija. Manau, rasime bendrą kalbą.

– Ar su Šarūnu Jasikevičiumi spėjote aptarti jo galimybes dirbti NBA, „Raptors“ klube?

– Dabar Šarui reikia duoti poilsio, jis turi atsipalaiduoti. Buvo sunkus sezonas, manau, kad dabar jo galvoje ne krepšinis.

– Ką jums Dwane'as Casey davė per tuos šešerius metus?

– Esu laimingas sutikęs šį žmogų – tikrai suteikė man nemažai, kad būčiau čia, kur dabar esu. Juk jis mano pirmasis treneris NBA, suteikė man tvirtus pagrindus. Mes pasiekėme nemažų dalykų, net ir šiame sezone. Esu jam dėkingas. Tik vėlgi, tai yra krepšinis, niekada nežinai, kada kokie papūs permainų vėjai. Žinoma, nesmagu būti atleistam, keliauti į kitą klubą, tačiau tokia trenerio duona, tai yra gyvenimas.

– Ar jam palinkėjote sėkmės Detroite?

– Negaliu jam linkėti sėkmės Detroite (šypsosi). Po sezono buvome susitikę, padėkojome vienas kitam už darbą.

– Kaip vertinate FIBA ir Eurolygos organizacijų konfliktą, dėl kurio kenčia rinktinės, priverstos atrankoje varžytis kur kas silpnesnėmis sudėtimis?

– Tai yra labai negerai. Dėl vietos pasaulio čempionate kovoja viena sudėtis, o į pasaulio čempionatą gali keliauti visai kiti krepšininkai. Taip neturėtų būti, bet ne žaidėjų galioje tą pakeisti. Galime tik garsiai pakalbėti, gal kada nors bus permainos. Dabar turime tai, ką turime.

– Kokie jūsų planai, galbūt galėsite rinktinei padėti ne tik per šį atrankos varžybų „langą“, bet ir rugsėjo mėnesio kovose?

– Dabar, pirmadienį, susirinksime rinktinės stovykloje, per trumpą laiką pasiruošime artėjančioms kovoms.

– Ar sekėte ankstesnes rinktinės kovas? Koks jausmas vėl apsivilkti rinktinės marškinėlius?

– Tikrai sekiau, žiūrėjau, po rytinių treniruočių galėjau žiūrėti mūsų kovas, tad laiko tam turėjau. Smagu, kad rinktinė laimėjo, iškovojo tas pergales, apėmė net tokia nostalgija, kad chebra žaidžia, o tu sėdi ant sofos namuose. Visada žinojau, kad jeigu galėsiu, tikrai padėsiu, prisijungsiu prie rinktinės. Tas ir įvyko, su džiaugsmu prisijungsiu prie rinktinės.

– Jei pats turėtumėte galimybę pasikviesti kurį nors krepšininką ir trenerį treniruotėms, praktikai, ką rinktumėtės?

– Asmeniškai? Daug yra trenerių, o vasarai kviečiuosi tuos specialistus, kurių man reikia, priklauso nuo srities ką noriu patobulinti. Dėliojuosi planą. O kalbant apie stovyklą – ji puiki, viskas gerai, vaikinukai dar šiek tiek pasimetę, tačiau viskas įsivažiuos. Trečią dieną jie jau žais geriausią savo krepšinį šioje stovykloje. Yra pajėgių trenerių, atvyko net Dainius Adomaitis. Vaikinai turi ką išgirsti, ką pamatyti ir ką išmokti. Gal per tas tris dienas kalnų nenuversime, bet jie įgytą patirtį turi išnaudoti namuose, savo komandose. Ateitis parodys, ko jie verti ir ką gali pasiekti.

***

Primename, kad Lietuvos rinktinė į treniruočių stovyklą rinksis pirmadienį, birželio 25 d. Kaune. Ten pratybos vyks dvi dienas, o jau antradienio vakarą Lietuvos krepšininkai išskris į Sopotą, kur birželio 28 d. žais 2019-ųjų planetos pirmenybių atrankos varžybų rungtynes su Lenkija.

Liepos 1-ąją Budapešte lietuvių laukia akistata su Vengrija.

Šiuo metu Lietuvos rinktinė yra vienvaldė C grupės lyderė, laimėjusi visus 4 žaistus susitikimus.

Ankstesniuose atrankos „languose“ lietuviai 99:61 ir 106:50 sutriuškino Kosovą, 75:55 – Lenkiją ir 80:75 palaužė Vengriją.

Lyginant su rudens ir žiemos atrankos „langais“, šį sykį Lietuvos rinktinėje bus daug daugiau garsių pavardžių. Komandoje bus abu NBA rungtyniaujantys aukštaūgiai – Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis, komandai padės ir ankstesnes rungtynes dėl nesuderintų FIBA ir Eurolygos tvarkaraščių praleidę Mantas Kalnietis, Lukas Lekavičius, Mindaugas Kuzminskas ir Artūras Gudaitis.

Visgi Eurolygoje trečiąją vietą užėmusio ir LKL čempionu pirmadienį tapusio „Žalgirio“ krepšininkų sąraše ir vėl nėra – jiems suteiktas poilsis po alinančio sezono. Komandoje nebus ir bendros kalbos su D. Adomaičiu neberandančio Donato Motiejūno.

Apskritai iš rudens ir žiemos „langų“ D. Adomaičio komandos sudėtyje liko mažiau nei pusė – 6 iš 13 į atrankos stovyklą kviečiamų žaidėjų.

Tai – Adas Juškevičius, Marius Grigonis, Renaldas Seibutis, Rokas Giedraitis, Eimantas Bendžius ir Martynas Echodas.

Iš ankstesniuose „languose“ dalyvavusių žaidėjų D. Adomaičio kvietimo šį kartą apskritai nesulaukė Šarūnas Vasiliauskas, Žygimantas Janavičius, Deividas Gailius, Evaldas Kairys, Arnoldas Kulboka, Vaidas Čepukaitis, Edgaras Želionis, Kšištofas Lavrinovičius, Arnas Butkevičius ir Gediminas Orelikas.

Tiesa, du pastarieji žaidėjai ilgą laiką buvo traumuoti, o 38-erių veteranas K. Lavrinovičius karjerą nacionalinėje komandoje jau greičiausiai užbaigė.

Primename, kad pasibaigusiame NBA sezone Jono Valančiūno atstovaujama Toronto „Raptors“ ekipa reguliariajame sezone Rytų konferencijoje užėmė pirmąją vietą, pasiekė klubo rekordą – iškovojo 59 pergales, tačiau pusfinalyje gėdingai baigė savo pasirodymą pralaimėdami serijoje 0-4 LeBrono Jameso vedamai Klivlando „Cavaliers“ ekipai.

J. Valančiūnas paskutiniame sezone vidutiniškai per rungtynes pelnydavo po 14,6 taško ir atkovodavo po 10,5 kamuolio.

Po šios nesėkmės „Raptors“ klubas atsisveikino su vyr. treneriu Dwane'u Casey.

Naujame sezone J. Valančiūnui nurodymus dalins gerai pažįstamas veidas: „Raptors“ prezidentas Masai Ujiri devintuoju strategu Kanados ekipos istorijoje paskyrė penkerius metus D. Casey asistentu dirbusį Nicką Nurse'ą.

Kovoje dėl vyriausiojo trenerio posto specialistas įveikė Jerry Stackhouse'ą, Ettore Messiną, Šarūną Jasikevičių ir Rexą Kalamianą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)