Praėjusių metų balandžio 19-ąją 213 cm ūgio uteniškis debiutinėse savo NBA atkrintamosiose varžybose surengė tikrą šou, pelnęs 17 taškų ir po krepšiais sugriebęs net 18 kamuolių. O visoje Rytų konferencijos ketvirtfinalio serijoje (3:4 pralaimėta Bruklino „Nets“) mūsiškis rinko po 10,9 taško ir po 9,7 kamuolio.

Šiemet pirmame atkrintamųjų rate Toronto „Raptors“ stos į kovą su Vašingtono „Wizards“ krepšininkais, kuriuos reguliariajame sezone įveikė visus tris sykius (103:84, 120:116 ir 95:93). O kas šiose atkrintamosiose laukia JV?

Nebus naujokas

„Praėjusiais metais buvo sunku, nes man tai buvo nauja. Šiemet jau žinau, ką reiškia būti atkrintamosiose varžybose, todėl aš esu labiau pasiruošęs, ypatingai psichologiškai. Aš pasirengęs žengti į aikštę ir kovoti“, – žurnalistams prieš lemiamas kovas sakė J. Valančūnas.

Lietuvos rinktinės „centro“ sezonas banguotas tarsi amerikietiški kalneliai. Vieną dieną jis gali būti rezultatyviausias komandoje, kitą – atlikti vos kelis metimus iš žaidimo.

Šiemet J. Valančiūnas taip pat pagerino ir karjeros rezultatyvumo rekordą. Pergalingame mače prieš Detroito „Pistons“ (114:111) jis pelnė 31 tašką (14/15 dvitaškiai, 3/4 baudos) ir sugriebė 12 atšokusių kamuolių.

Šis sezonas, žvelgiant į asmeninius statistinius rodiklius, nėra prastas – 12 tšk., 8,7 atk. kam. ir 1,2 blk. per 26 minutes (80 rungtynių).

Tačiau „Raptors“ klubui šiame sezone sekasi geriau tada, kai J. Valančiūnas sėdi ant atsarginių suolelio. Skaičiai kalba patys už save: suskaičiuota, kad „Raptors“, kai aikštelėje nesirodo lietuvis, per 100 atakų pelno vidutiniškai 7,8 taško daugiau nei priešininkai. Kai J. Valančiūnas žaidžia, jo klubas per tiek pat atakų pelno 0,9 taško mažiau nei priešininkai.

Maža to, J. Valančiūnui dar reikia pelnyti ir komandos trenerio pasitikėjimą (per 80 rungtynių JV ilgiau nei 30 minučių aikštelėje pabuvojo tik 22 kartus). Taip pat visus NBA apžvalgininkus stebina Dwane'o Casey sprendimai lemiamomis minutėmis lietuvį laikyti ant atsarginių žaidėjų suolelio.

„Svarbiais momentais du ar trys vyrukai nesulauks tiek žaidimo minučių, kiek yra įpratę gauti. Žaidėjai privalo būti pasirengę ant parketo žengti bet kuriuo momentu – ir nesvarbu: minutei, dviem ar dešimčiai. Atkrintamosiose daug kas privalo aukotis“, – paslaptingai kalbėjo D. Casey.

Grumsis prieš lenką

„Valančiūnas privalo būti aktyvesnis gynyboje. Jis visada gali pelnyti taškus, kuomet turėdamas kamuolį priima greitus ir protingus sprendimus, bet jis privalo pasitempti gynyboje“, – lietuvį perspėjo „Toronto Sun“ reporteris Frankas Zicarelli.

O gynyboje paplušėti lietuviui tikrai teks. Nuo to, tikriausiai, ir priklausys JV praleistas laikas ant parketo.

Pagrindinis J. Valančiūno konkurentas – 31-erių metų Marcinas Gortatas. Lenkijos krepšininko statistika reguliariajame sezone – panaši į lietuvio – 12,2 tšk. ir 8,7 atk. kam.

„Jonas Valančiūnas bus labai svarbus abejose aikštės pusėse, nes jam reikės ne tik gintis prieš Marciną Gortatą, bet stengtis jį pranokti ir puolime. Reguliariajame sezone „Wizards“ aukštaūgiai nežaidė kaip žvaigždės, bet praėjusiose atkrintamosiose vaidino labai svarbų vaidmenį. Valančiūnas privalės per greitai neprisirinkti pražangų ir būti vienu svarbiausių žaidėju“, – mintimis dalijosi „Raptors HQ“ žurnalistas Chrisas Walderis.

Tačiau puolime JV kamuolių sulauks veikiausiai tik tuomet, kada pagrindiniai lyderiai bus „uždaryti“.

„Turime taisyklę: jeigu Joną varžovai išstumia iš baudos aikštės, jam kamuolio neperduodame. Tai priverčia „centrą“ ieškoti geresnės pozicijos po krepšiu. Kuomet jis yra arti krepšio, perdavimus tikrai gauna“, – prieš porą savaičių sakė D. Casey.

„Kai aikštelėje yra ir Kyle'as Lowry, ir DeMaras DeRozanas, Jonas yra trečiasis mūsų pasirinkimas puolime. Reikia, kad lietuvis dažniau gautų kamuolį, bet tam jis privalo užsiimti geresnę poziciją arčiau krepšio“, – pridūrė „Raptors“ strategas.

Trumpa istorija

1995 metais įkurta „Raptors“ komanda tris kartus laimėjo Atlanto diviziono titulą (2007, 2014 ir 2015), bet dar nė karto nesugebėjo įveikti pirmo atkrintamųjų varžybų rato (2007, 2008 ir 2014).

JAV sostinės komanda turi kiek ilgesnę priešistorę, tačiau „Wizzards“ vardu ji vadinasi tik nuo 1997-ųjų. Nuo šių metų ji į atkrintamąsias pateko penkis sykius ir dukart pasiekė Rytų konferencijos pusfinalį (2005 ir 2014).

Pirmoji „Raptors“ (4 vieta Rytuose) ir „Wizards“ (5 vieta Rytuose) akistata įvyks Toronte šiandien, 19.30 val. Lietuvos laiku. Rungtynių eigą tiesiogiai galėsite sekti ir portale DELFI.

Visas tvarkaraštis:

1 rungtynės: balandžio 18 d. (šeštadienis), 19.30, Torontas.
2 rungtynės: balandžio 22 d. (trečiadienis), 3.00, Torontas.
3 rungtynės: balandžio 25 d. (šeštadienis), 3.00, Vašingtonas.
4 rungtynės: balandžio 27 d. (pirmadienis), 2.00, Vašingtonas.
*5 rungtynės: balandžio 29 d. (trečiadienis), Torontas.
*6 rungtynės: gegužės 1 d. (penktadienis), Vašingtonas.
*7 rungtynės: gegužės 3 d. (sekmadienis), Torontas.

* – jeigu prireiks, o data pateikti pagal JAV laiko juostą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)