Kinija pasauliui savaitės pradžioje turėjo džiugią žinią – per pirmadienį nemirė nė vienas koronavirusu užsikrėtęs pacientas – pirmąkart nuo sausio, kai šalis pradėjo skelbti oficialius epidemijos mirtingumo duomenis.

Uhano mieste, kuriame pernai gruodį prasidėjo naujojo koronaviruso protrūkis, trečiadienį buvo panaikintas 76 dienas galiojęs draudimas išvykti.

Kur kas laisvesnė situacija ir Nankine, kuriame nuo 2018-ųjų dirba 58-erių G. Krapikas. Praėjusiame sezone strategas užėmė „Monkey Kings“ vyriausiojojo trenerio pareigas, o prieš šio sezono pradžią lietuvis užleido postą vietiniam krepšinio specialistui, pats tapdamas trenerių štabo konsultantu.

Po praėjusio sezono, kai Nankino ekipa liko tik 19-a iš 20-ies komandų, šiemet „Monkey Kings“ pretendavo į atkrintamąsias, ir tik paskutinė nesėkmė prieš sustabdant čempionatą Nankino ekipą iš pirmo dvyliktuko nustūmė į 14-ąją poziciją.

Dar sausio 21 dieną CBA pirmenybėse sužaistas paskutinis turas, po kurio klubai žaidėjus išleido savaitei atostogų – atšvęsti su artimaisiais kinų naujuosius metus. Tačiau sausio pabaigoje į arenas krepšinis negrįžo.

Oras Nankine pavasarėja, vis šilčiau ir šilčiau. Be to, užsidarius sunkiosios pramonės gamykloms, oro kokybė ženkliai pagerėjo, tą labai vertinu.
Gintaras Krapikas

Dėl koronaviruso protrūkio buvo sustabdytas visas profesionalus sportas, ne išimtis ir CBA lyga, o šalį sukaustė griežtos karantino sąlygos. Didžioji dalis CBA legionierių prieš vasarį paliko Kiniją, į Lietuvą grįžo Donatas Motiejūnas, o 58-erių G. Krapikas liko laukti naujienų iš lygos ir klubo.

Bėgo savaitės, per kurias tapo aišku, kad krepšinis grįš tikrai negreit. Nankino mieste, kuriame kartu su aplinkine provincija gyvena apie 10 milijonų žmonių, įkalintas G. Krapikas gali palyginti situaciją, tvyrojusią COVID-19 protrūkio pike ir dabar, kada mažais žingsniais Kinija bando grįžti į įprastas vėžes.

Suvaldžius koronaviruso grėsmę, CBA krepšinio lyga ruošiasi atnaujinti pirmenybes. Kovo pirmoje pusėje kalbėta, kad sezonas gali būti atnaujintas balandžio pradžioje, tačiau paskutiniai Kinijos valdžios nurodymai pasėjo abejonių, ar apskritai lyga turės galimybę užbaigti šį sezoną.

Daugelis komandų dabar kovoja su viena bėda ir nemaža dalis jų būtų už sezono nepratęsimą.
Gintaras Krapikas

Prie beprotiško tempo (dažnai CBA lygos rungtynės vyksta kas 2-3 dienas) įpratęs lietuvis šiuo metu – lyg nesavas.

Pandemijos įkalintas krepšinio specialistas trečią mėnesį dienas leidžia be darbo.

Nors jo komanda jau lieja prakaitą treniruotėse, tačiau kol kas G. Krapikas laikosi atskirai nuo olimpiniame sporto centre izoliuotos ekipos, tad už varžovų analizes bei pasiruošimą rungtynėms atsakingo lietuvio paslaugų vyriausiajam treneriui nereikia.

G. Krapikas pasidalino mintimis apie po karantino besikeičiantį Nankiną, nuobodulį varantį laukimą bei izoliuotą „Monkey Kings“ ekipą.

– Karantino metu likote Kinijoje, kokia situacija šiuo metu Nankine, ar milijoninis miestas grįžo į jam įprastą tempą?, – paklausėme G. Krapiko.

– Galiu pateikti tokią jau realią informaciją, nes Nankine esu nuo pirmos šalyje karantino dienos. Galiu palyginti situaciją, nors karantino metu po miestą tikrai nemigravau, o likau savo rajone, kuriame gyvenu, laiką leidau namuose.

Palyginus situaciją su sausio pabaiga ir dabar, balandžio pradžioje, skirtumas yra didžiulis.

Komandą paleido sausio 21 dieną, prasidėjo kinų Naujųjų metų atostogų savaitė. Į treniruotes turėjome grįžti sausio 28 dieną. Per Naujųjų metų atostogas visi išsivažinėjo namo, turėjo grįžti sausio 27-ąją, bet dar atostogų metu buvo pranešta, kad grąžintų bilietus ir lauktų namie iki papildomo pranešimo.

Sausio pabaigoje įvedus karantino taisykles matėsi, kaip miestas tuštėjo, užsidarinėjo parduotuvės, kavinės, bet kokios įstaigos, teikiančios paslaugas.

Dabar kasdien, sakykime, situacija gerėja, žmonių, automobilių gatvėse daugėja. Švelnėja patikros griežtumas, matosi, kad tos priemonės, kurių ėmėsi Kinija, davė gerus rezultatus.

Bet nors gyvenimas laisvėja, iki tos padėties, kuri vyravo prieš karantiną, dar toloka.

O šiaip – labai nuobodu, ką ir bekalbėti. Pripratęs prie visai kitokio ritmo, kai rungtynės veja rungtynes, susitikimai kas antrą, trečią dieną, išvykos, kelionės, pasiruošimai. Atrodo, kaip visa tai gali suspėti. Dabar, kai tai sustoję, vienareikšmiškai nuobodu ir liūdna, trūksta adrenalino, rungtynių įtampos, trūksta visko, kas susiję su krepšiniu.
Gintaras Krapikas

– Kokių saugumo priemonių ėmėsi į treniruočių režimą grįžusi jūsų atstovaujama komanda ir kokia atmosfera vyrauja gatvėse?

– Bet kur, į bet kokią įstaigą įžengus, nesvarbu ar tai prekybos centras, ar kukli kavinė, ar daržovių, vaisių turgelis, visur buvo matuojama temperatūra ir be patikrinimo nebuvo galimybių praeiti.

Dabar tas griežtumas laisvėja, valdžia jaučia, kad padėtis valdoma ir palengva švelnina tas saugumo sąlygas, kurios buvo įvestos per paskutines 4-5 karantino savaites.

Dabar matai ir žaidžiančius vaikus žaidimo aikštelėse, ir apskritai daugiau gatvėse žmonių. Be didelės patikros gali daug kur keliauti. Bet kontrolė ir patikra vis tiek egzistuoja. Pavyzdžiui, tikrinama temperatūra norint patekti į rajoną, kuriame aš gyvenu.

Kalbant apie komandą, ji laikosi griežtų saugumo priemonių, aš dar nesu su ekipa, gyvenu atskirai.

Prie ekipos prisijungsime kartu su legionieriais, iraniečiu Hamedu Haddadi, amerikiečiu Joe Youngu, kurie šiuo metu Nankine, tik dabar jiems baigėsi privalomas karantino 14 dienos laikotarpis.

Kaip tik šiandien J. Youngas paliko viešbutį, kuriame 14 dienų karantinavosi ir persikėlė į kitą viešbutį, iš kurio galima lengviau migruoti.

Kalbant apie komandą, ji šiuo metu izoliuota uždarytame olimpiniame centre, iš jo niekas negali išeiti ir patekti į jį. Treniruojasi ir gyvena vietoje, bendrabučio tipo viešbutėlyje.

Tai vienas CBA reikalavimų. Jei čempionatas atsinaujins, ji reikalauja, kad komandos būtų kuo mažesnėje rizikoje, čempionatą pratęstų būdamos po izoliacijos ir žaistų sveikos ekipos.

– Kodėl jūs dar negalite prisijungti prie klubo?

– Gyvenu netoli olimpinio sporto centro, išnuomotame bute. Bet jei įžengčiau į olimpinio sporto centro teritoriją, vadinasi, negalėsiu palikti jo.

Kaip pasakyti, klubas kol kas priėmė tokį sprendimą, kad kol kas užsieniečiai gyvena atskirai, į tą ratelį pakliūnu ir aš.

Tikimės, kad kai baigs abu legionieriai karantiną, komanda paliks olimpinį sporto centrą ir visi kartu apsigyvensime viešbutyje, kuriame paprastai sezono metu visi ir esame apsistoję bei darbuosimės kartu.

– Kovo pabaigoje Kinijos valdžia priėmė naują sprendimą, kuris uždraudė komandinių sporto šakų sezonų pratęsimą. Tai komplikuoja CBA lygos situaciją, kuri ruošėsi sezoną atnaujinti balandžio antroje pusėje, kokios paskutinės naujienos ta tema?

– Tos paskutinės naujienos neraminančios, bet kol nepriimtas galutinis sprendimas, visos komandos darbuojasi pagal galimybes, treniruojasi ir ruošiasi galimam sezono atnaujinimui.

Pirminis terminas buvo balandžio 15 diena, kurią turėjo grįžti CBA kovos, dėl užsieniečių karantino laikotarpio šis terminas nukeltas iki gegužės 1 dienos.

Kaip žinote, praėjusią savaitę Kinijos vyriausybė paskelbė nerekomenduojanti atnaujinti komandinių sporto šakų sezonų pratęsimą. Tai federacijoms tarsi įstatymas, nei vienas nedrįs priimti kažkokio sprendimo, prieštaraujančio Kinijos vyriausybės pasiūlymui.

Balandžio 20 dieną turėtų vykti lygos ir klubų atstovų susitikimas, kurio metu, manau, ir bus nuspręsta, ar atnaujinti sezoną, kada tą padaryti ar dėti tašką sezone nesužaidus viso čempionato.

– Ar šiuo metu galite nuotoliniu būdu kažkuo pagelbėti komandai, trenerių štabui?

– Apie šią situaciją kalbėjau su komandos vyriausiuoju treneriu, mano pareigos – trenerių štabo konsultantas. Kadangi šiuo momentu rungtynių nėra, treneris prašė likti tokiose sąlygose, kuriose šiuo metu ir esu. Prie komandos prisijungsiu tuomet, kai ekipa persikels gyventi į viešbutį. Jei bus atnaujintas sezonas, grįš ir mano tiesioginės užduotys: pasiruošimas rungtynėms, priešininkų pristatymas ir t.t.

Kol kas to nėra, vyksta krepšinio treniruotės, kuriose mano pagalbos treneriui nereikia, tad pratybose nedalyvauju, to dėl karantino nedaro ir abu užsieniečiai. Likau savo bute ir palaikau ryšį dėl informacijos.

– Tokiu atveju, sakykime, išties turite daug laisvo laiko, kaip jį leidžiate, ką veikiate kai tos profesinės veiklos – nėra?

– Laisvu metu? Dabar aš visą dieną laisvas (šypsosi). Kai dirbi įprastai, atrodo, kad 24 valandų paroje yra per mažai viską nuveikti.

Šiuo metu, atrodo, atsisėdi ir nebežinai, ką daryti. Bandai ieškotis veiklos, gelbėja internetas, nors netrūksta trikdžių, trūkčiojantis ryšys.

Skaitau Lietuvos spaudą, šeima gyvena Vokietijoje, domiuosi Vokietijos aktualijomis. „Youtube’as“, „Netflix“ – visa tai yra naudojama. Knygos, kurias atsivežiau, visos yra perskaitytos, kitų čia vietoje nelabai ir įsigysi.

Porą kartų per dieną saugiu, patikrintu maršrutu, kuriame nėra daug praeivių, kontakto galimybės, išeinu valandėlei pasivaikščioti, kad namie visai neužrūgčiau ir šiek tiek pravėdinčiau galvą.

Juo labiau oras Nankine pavasarėja, vis šilčiau ir šilčiau. Be to, užsidarius sunkiosios pramonės gamykloms, oro kokybė ženkliai pagerėjo, tą labai vertinu.

O šiaip – labai nuobodu, ką ir bekalbėti. Pripratęs prie visai kitokio ritmo, kai rungtynės veja rungtynes, susitikimai kas antrą, trečią dieną, išvykos, kelionės, pasiruošimai. Atrodo, kaip visa tai gali suspėti. Dabar, kai tai sustoję, vienareikšmiškai nuobodu ir liūdna, trūksta adrenalino, rungtynių įtampos, trūksta visko, kas susiję su krepšiniu.

Dar iki kovo vidurio buvo likęs Europos krepšinis, Eurolyga. Tai buvo vienintelis, smagus dalykas, dėl kurio keldavausi ir naktį, nes Nankino laiku kai kurios rungtynės vyko 2-3 nakties.

Galų gale ir tas užsidarė. Paskutiniu metu tikrai yra liūdnoka, nuobodu, bet o ką aš galiu pakeisti? Situaciją reikia priimti tokią, kokia yra, reikia žiūrėti, kaip tą laikotarpį įveikti su kuo mažesniais praradimais.

– Bet panašu, kad laukti liko nedaug?

– Manau, kad klubas laukia užsieniečių karantino pabaigos, kuomet jie turės oficialią teisę prisijungti prie komandos treniruočių. Klubas skaičiuoja pinigus. Dabar gyventi olimpiniame centre nepalyginamai pigiau nei penkių žvaigždučių viešbutyje. Dėl to niekas neskubėjo iš ten kraustytis, bet netrukus prie komandos prisijungs užsieniečiai, visi kelsimės į viešbutį ir pradėsime kartu treniruotis.

Arba klubas dar gali laukti iki balandžio 20 dienos, kada gali paaiškėti CBA lygos šio sezono likimas. Gali būti, kad tokiose sąlygose liksime iki pat to lygos ir klubų vadovų susitikimo.

Jei bus sprendimas pratęsti čempionatą, tuomet būtų atnaujintos bendros treniruotės ir artėjančioms kovoms ruoštumėmės kartu.

– Jei čempionatas bus atnaujintas, kokiais tikslais Nankino ekipa jį pratęs? Ko gero, minimalus tikslas – bent jau patekti į akrintamąsias, nuo kurių komandą skiria pergalė?

– Galime prisiminti LKL pavyzdį, kai prieš sezono nutraukimą likus turui „Rytas“ dar buvo trečias, o „Lietkabelis“ antras, bet paskutines rungtynes pralaimėjusi Panevėžio komanda liko trečia ir į priekį praleido „Rytą“, kuriam labai pasisekė.

Mūsų situacija analogiška, prieš sustabdant sezoną pralaimėjome ir kritome į 14-ą vietą. Jei čempionatą būtų sustabdę turu anksčiau, būtume atkrintamųjų dvyliktuke.

Jei bus atnaujintas čempionatas, be abejo, tikslas – patekti į atkrintamąsias.

Daugelis komandų dabar kovoja su viena bėda ir nemaža dalis jų būtų už sezono nepratęsimą. Ne visi užsieniečiai grįžo į Kiniją, paskutinėmis žiniomis, tik 21-as lygos legionierius iš 40-ies grįžo po pertraukos į Kiniją.

Skirtingi dalykai yra komandos su užsieniečiais ir be jų. Mūsų gretose yra du užsieniečiai, nors turėjome galimybę turėti trys, nes pernai užėmėme priešpaskutinę 19-ą vietą, kuri suteikia turėti du užsieniečius ir vieną Azijos krepšininką komandoje.

Bet mūsų vienas legionierių, prancūzas Guerschonas Yabusele paskutinėse rungtynėse gerokai apstumdė teisėją, atnaujinus sezonui jam grėstų diskvalifikacija, tad jis į Kiniją nebegrįžo, likome su dviem užsieniečiais.

Mes bent jau juos turime, o kitos taip ir nesulaukė sugrįžtančių krepšininkų. Iškart nelygios jėgos, nes užsieniečių vaidmuo didžiulis, jų meistriškumas nuo vietinių labai skiriasi.

Komandos, likusios be užsieniečių, būtų be didesnių šansų kažką laimėti.

– Koks realiausias likusios CBA sezono dalies scenarijus? Su visomis likusiomis reguliariojo sezono kovomis?

– Pradinė mintis – sutrumpintas čempionatas, nes niekas nežinojo, kad olimpiada bus nukelta į kitus metus. Be to, pati Kinija turėjo ruoštis olimpinės atrankos turnyrui Kanadoje.

Kol kas lieka neaišku, kokiu formatu būtų užbaigiamas sezonas. Liko dar 16 rungtynių reguliariame sezone, praktiškai trečdalis sezono. Kalba eina apie didžiulius rėmėjų pinigus, kurių klubai gali netekti nutraukus sezoną, o lyga ir klubai nelabai norėtų prarasti tas pajamas.

Bet dabar kažką svarstyti dar anksti, matysime, ką lyga priims.

– Sekate įvykius Europoje, ar tikite, kad Eurolygos krepšinis grįš į arenas ir užbaigs šį sezoną?

– Širdy labai tikiuosi, bet šaltas protas sako, kad turbūt ne. Jei sezonas būtų sustabdytas gruodžio ar sausio mėnesį, tai būtų kita situacija. Palaukus mėnesį ar du, dar būtų likę pakankamai laiko turnyro užbaigimui su reguliarojo čempionato kovomis, atkrintamosiomis ir finalo ketvertu.

Bet kai tai nutiko kovo viduryje… Žvelgiant į įvykius Europoje, nepanašu, kad po trijų savaičių bus galimybė atnaujinti Eurolygą, tada sezonas dar nusikels. Kad ir kaip norėčiau ar linkėčiau, bet šaltas protas kalba, kad bus tikrai sudėtinga tą padaryti.

Gintaras Krapikas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)