40-metis klaipėdietis analogiškas pareigas jau ėjo savo gimtojo miesto „Neptūno“ klube 2017-2019 metais.

2020-ųjų pradžioje uostamiesčio ekipai kritus į duobę, D. Zavackas buvo priverstas palikti postą kartu su vyriausiuoju treneriu Tomu Rinkevičiumi.

Per du dešimtmečius trukusią profesionalo karjerą D. Zavackas žaidė Lenkijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Italijoje, Ukrainoje, Vokietijoje ir Latvijoje.

Tėvynėje aukštaūgis atstovavo „Neptūnui“ (1996-1998, 2006 ir 2014-2016 metais), „Šiauliams“ (2007-2008 metais) bei „Rytui“ (2008-2010 metais). Vilkėdamas Vilniaus ekipos marškinėlius, jis tapo Europos taurės turnyro laimėtu bei dukart Lietuvos čempionu, 2008-aisiais buvo pripažintas naudingiausiu Lietuvos krepšinio lygos (LKL) krepšininku.

Neoficialiomis žiniomis, kartu su D. Zavacku į „Ryto“ sporto direktoriaus pareigas pretendavo du užsieniečiai, tačiau Lietuvos vicečempionų vadovybė norėjo suteikti progą lietuviui, kuris geriausiai pažįsta vietinę rinką.

„Džiaugiuosi ir vertinu šią suteiktą galimybę. Turiu nemažai sentimentų ir gerų prisiminimų sostinės klube, tad esu laimingas čia atvykdamas. Žinoma, reiks įdėti daug pastangų tam, kad galėtume nuveikti naudingų darbų „Ryto“ klubo labui“, – oficialiame „Ryto“ pranešime žiniasklaidai cituojamas D. Zavackas.

Donatas Zavackas (Foto: bcneptunas.lt)

Tiesa, gali būti, kad ateityje klubo administraciją dar papildys ir specialistas iš užsienio.

„Daug žmonių, turinčių tokios patirties, Lietuvoje nėra. Turiu omenyje ne tik krepšinio išmanymą, bet ir kasdienį juodą darbą nuo ryto iki vakaro. Daug buvusių mūsų krepšininkų, trenerių dirbo aukštame lygyje, tačiau čia reikalingi ir tam tikri specifiniai įgūdžiai, patirtis, pasiryžimas darbuotis dieną naktį. Rūpintis reikės ne tik viena komanda, už jos yra ir visa jaunimo piramidė. Negali to pasirinkimo daryti vienam sezonui, čia reikalingas ilgalaikis planavimas.

Šiai dienai kandidatų sąraše turime tiek limituotą skaičių lietuvių, tiek užsieniečių. Rengiame interviu su pretendentais, tarp jų yra ir labai patyrusių, ir norinčių bei galinčių jungtis prie „Ryto“. Lietuvio pasirinkimas būtų naudingas trumpalaikėje perspektyvoje, nes vietiniam žmogui būtų lengviau įeiti į rūbinę, žiūrėti treniruočių procesą, planuoti dar šiame sezone reikalingus pokyčius. Ilgalaikėje perspektyvoje svarbiau, kad žmogus ateitų iš didelės organizacijos, su didele patirtimi. Šiuos dalykus reikia pasverti. Aišku, dar viena aplinkybė yra finansinės galimybės, bet aš įsitikinęs, kad šioje vietoje pernelyg taupyti nereikėtų.

Vienas pagrindinių kriterijų renkantis sporto direktorių – patirtis dirbant krepšinio klube, turinčiame savo jaunimo sistemą – didelę, realią ir veikiančią. Kitas kriterijus – patikimumas ir vardas krepšinio rinkoje. Sporto direktoriui reikia bendrauti su žaidėjais, agentais – tam būtinas tam tikras svoris, ryšiai. Taip pat svarbu krepšinio išmanymas, sugebėjimas atpažinti talentus, padėti jiems augti, sekti treniruočių procesą. Na, ir noras dirbti „Ryte“ – idealu, jei kandidatui tai bus svajonių darbas, jei jis norės tapatintis su šia organizacija ir ilgą laiką dirbti Vilniuje“, – praėjusią savaitę interviu Delfi apie sporto direktoriaus paieškas sakė klubo valdybos pirmininkas Darius Gudelis.

Klubo naujoką jis tuomet žadėjo pristatyti iki vasario vidurio.

Papildymo vadovybėje „Rytui“ prireikė po to, kai sausio viduryje dėl prastų rezultatų buvo atleistas Donaldas Kairys, ėjęs ne tik vyriausiojo trenerio, bet ir sporto direktoriaus pareigas.

Praėjusį spalį toks pat likimas ištiko buvusį klubo direktorių Rolandą Jarutį.

Iš FIBA Čempionų lygos ir Karaliaus Mindaugo taurės turnyro iškritusiam „Rytui“ šiame sezone beliko pasirodymas LKL, kurį vilniečiai tęsia vadovaujami D. Kairio asistentu dirbusio Giedriaus Žibėno.

Naujam sporto direktoriui gali tekti dar šiame sezone imtis korekcijų ekipos sudėtyje. Nors praėjusį savaitgalį „Rytas“ oficialiai sukirto rankomis su 22-ejų puolėju Rapolu Ivanausku, netrukus gali tekti ieškoti ir atsarginio vidurio puolėjo, kadangi trumpalaikė Keitho Bensono sutartis galios tik iki sausio pabaigos ir veikiausiai nebus pratęsiama.

Donatas Zavackas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)