Tuomet tarp į aštuntfinalį nepatekusių ir antirekordiškai žemą galutinę vietą (15), jei neskaičiuosime 1993-ųjų turnyro Vokietijoje, į kurį buvo apskritai nepatekta, užėmusių lietuvių buvo Rokas Jokubaitis, Ignas Brazdeikis, Mindaugas Kuzminskas, Eigirdas Žukauskas ir Jonas Valančiūnas. Tik šie penki vyrai gali pasirodyti ir rugpjūtį bei rugsėjį Filipinuose.

Europos čempionate žaidusius Luką Lekavičių, Kristupą Žemaitį, Marių Grigonį, Arną Butkevičių, Roką Giedraitį, Domantą Sabonį ir Martyną Echodą pakeis kiti. Nacionalinei komandai trūks ir nebe pirmą vasarą neprisijungiančio Edgaro Ulanovo.

Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad iš negalinčių ar nenorinčių rinktinėje žaisti vardų ir pavardžių būtų galima surikiuoti ne ką prastesnę už tikrąją komandą, panikai anksčiau laiko nepasiduoda nei vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis bei jo štabas, nei kiti strategai.

„Nemažai žaidėjų nedalyvaus šiame čempionate, bet manau, kad surinkome pakankamai gerą sudėtį, kuri gali kovoti dėl aukščiausių tikslų. Gal turėsime mažiau talento, bet tikiu, kad komandiniu darbu, drausme ir aistra galime pasiekti savo tikslus“, – išankstinių pasiteisinimų neieško K. Maksvytis.

„Manau, per prievartą tų rezultatų nepasieksi. Gal tada reikia surinkti tuos gal ne tokio aukšto lygio žaidėjus, bet norinčius laimėti, kurie dirbs ir sieks pergalių“, – tikina ne vieną vasarą pats paaukojęs ir dvi olimpines bronzas bei Europos čempionato sidabrą mūsiškiams nukalti padėjęs Rimas Kurtinaitis.

Jiems pritaria ir Antanas Sireika, 2003-aisiais vienintelį kartą šiame amžiuje užkėlęs Lietuvos vyrus ant aukščiausio Europos čempionato laiptelio.

„Mano prognozė yra tokia, kad praradimai bus ne į blogą, o į gerą pusę – atneš teigiamus pokyčius. Aš žinau pavyzdžių, kaip tarkime 2005 metais serbai turėjo daug žaidėjų iš NBA, o liko 9-11 vietoje.

Todėl nereikia dėl to nė kiek išgyventi, nes Lietuvos krepšinis yra pasiekęs tokį lygį, kai Europoje yra pilna mūsų žaidėjų, kurių nesuskaičiuosi ant rankų pirštų. Galima pasirinkti, kuriuos kviesti, o kurie – tik atsargai. Dabar turime sočiai tų žaidėjų.

Tikrai bus treneriams lengviau – nereikės tiek sukti galvos, ką paimti. Reikia turėti aštuonis žaidėjus ir kelis, kas juos galėtų pakeisti, kad būtų universalumas. O rūpintis, kas bus vienuoliktas ar dvyliktas, nereikia. Taip kad mažiau vargo besirenkant žaidėjus ir daugiau džiaugsmo bežaidžiant“, – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ sakė legendinis specialistas.

Primename, kad Lietuvos krepšininkai ant planetos pirmenybių prizininkų pakylos yra lipę vienintelį sykį – 2010-aisiais, kai Kęstučio Kemzūros vadovauta rinktinė nustebino daugelį ir Turkijoje pasidabino bronzos medaliais, o komandos vedlys Linas Kleiza netgi pateko į simbolinį geriausių turnyro žaidėjų penketuką kartu su Kevinu Durantu (MVP), Milošu Teodosičiumi, Hidayetu Turkoglu ir Luisu Scola.

Vėliau dar sekė 2013 bei 2015 metų sidabriniai Europos čempionato komplektai ir viskas – stojo absoliuti sausra: 2016-ųjų olimpinėse žaidynėse užimta 7 vieta, 2017-ųjų Europos pirmenybėse – 9, 2019-ųjų pasaulio čempionate – 9, į 2020-ųjų olimpiadą Tokijuje pirmą kartą istorijoje išvis nepatekta, o 2022-ųjų „Eurobasket“ turnyre – tik 15.

Lietuvos rinktinė per pastaruosius metus prarado savo pozicijas ir FIBA reitinge, kur nuo rekordiškai aukšto 3 laiptelio (2015 m.) nugarmėjo ant 8-ojo, o paskutinę pergalę prieš savo laiptinės varžovus pasiekė dar 2016-aisiais, kai Rio de Žaneire įveikė Argentinos atstovus.

Nuo to laiko lietuviai pralaimėjo visas 11 žaistų oficialių rungtynių su komandomis, kurios FIBA klasifikacijoje rikiuojasi pirmajame devynete – Ispanijai (FIBA-1, 59:109 ir 94:102), Australijai (FIBA-3, 64:90 ir 82:87), Prancūzijai (FIBA-5, 75:78, 73:77, 65:90 ir 63:70), Slovėnijai (FIBA-7, 85:96 ir 85:92) ir Graikijai (FIBA-9, 64:77).

Nutraukti šią liūdną seriją mūsiškiai privalės artėjančiame turnyre, kur, jei neįvyks megasensacijų, pakeliui į ketvirtfinalį turės pranokti JAV (FIBA-2) ir/arba Graikijos (FIBA-9) meistrus.

Ištraukti pasaulio čempionato burtai lietuvius nubloškė į D grupę kartu su Juodkalnija (FIBA-18), Meksika (FIBA-31) ir Egiptu (FIBA-55), kurios barjerą įveikus dėl vietos ketvirtfinalyje greičiausiai tektų konkuruoti būtent su C grupės favoritais amerikiečiais ir graikais.

Tarp Lietuvos rinktinės kandidatų – R. Jokubaitis, Vaidas Kariniauskas, Tomas Dimša, I. Brazdeikis, Gytis Radzevičius, Margiris Normantas, M. Kuzminskas, Tadas Sedekerskis, Eimantas Bendžius, E. Žukauskas, J. Valančiūnas, Donatas Motiejūnas, Laurynas Birutis, Martynas Sajus ir Donatas Tarolis.

Jie į stovyklą Palangoje rinksis jau šį pirmadienį. Prie jų gali prisijungti rezervinės rinktinės nariai, kurie jau pluša Druskininkuose.

LKF rinktinei kelia tikslą patekti į pirmąjį aštuonetą.

Lietuvos rinktinė 2021-aisiais praleido pirmąjį po nepriklausomybės atkūrimo olimpinį krepšinio turnyrą Tokijuje – po to, kai dalyvavo net septyniuose iš eilės (1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012 ir 2016 m.).

2024-aisiais olimpiada vyks Paryžiuje, o pirmieji bilietai ten bus dalinami šiose planetos pirmenybėse – norint ten patekti tiesiausiu keliu, lietuviams reikia finišuoti tarp dviejų geriausių Europos šalių, arba trijų, jei tarp jų įsiterps ir šeimininkė Prancūzija.

Pasaulio čempionato kovos virs rugpjūčio 25-rugsėjo 10 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją