Vertė direktorių – griuvo prezidentas

Dvi pastarąsias savaites „Neptūno“ vadovybės raizgomi piruetai – sudėtingesni nei trenerio Kazio Maksvyčio braižomi deriniai.

Dėl vėluojančių algų sutartis nutraukę ir į Vilniaus „Lietuvos rytą“ persikėlę komandos senbuviai Mindaugas Girdžiūnas ir Arnas Butkevičius apnuogino liūdną klubo finansinę situaciją.

Ir nors ekipos vadovai vienas per kitą skelbė apie rastas išeitis iš akligatvio, panašu, kad jos – nepatvarios kaip ižas Baltijos jūroje.

Gruodžio 12 d. klubo direktorius Artūras Žalys informavo, jog „Neptūno“ įsiskolinimai siekia 1,1 mln. eurų.

Po dviejų dienų ekipą valdančios asociacijos „Klaipėdos miesto krepšinio sporto klubas“ prezidento Artūro Jakubausko iniciatyva direktorius viešai buvo atleistas, motyvuojant nesugebėjimu suvaldyti klube susidariusios kritinės padėties.

Jį pakeisti turėjo patyręs krepšinio agentas Virginijus Bulotas. Bet praėjo dar kelios dienos, ir klibėti ėmė paties A. Jakubausko kėdė. Praėjusį antradienį daugumos asociacijos narių sprendimu prezidentas buvo nušalintas nuo pareigų, kurias perėmė G. Vasilkevičius.

Ir nors Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas išsijuosęs darbavosi socialiniuose tinkluose skleisdamas žinias apie gaivinamą „Neptūną“, dar nematyti nei realių permainų, nei žadamų investuotojų.

Tad kas iš tiesų vyksta dėl Lietuvos pirmenybių apdovanojimų pastaraisiais metais nuolat kovojusiame klube?

„Investuotojų“ taip ir neišvydo

Klaipėdos ekipai riesta pasidarė, kuomet jos vadovams nepavyko priprašyti savivaldybės, kad šios laiduotų už paskolą, kurią tikėtasi gauti iš Šiaulių banko. Atsiskaityti „Neptūnas“ žadėjo iš kitų metų miesto paramos lėšų, bet bankas atsisakė skolinti klubui.

M, Girdžiūno ir A. Butkevičiaus netektis įplieskė konfliktą tarp A. Žalio ir A. Jakubausko. Nors pastarasis prieš sezono pradžią pats buvo įtaisęs iki tol krepšinio srityje nedirbusį odontologijos klinikos vadovą klubo direktoriaus poste, „Neptūnui“ ėmus aižėti, sena pažintis taip pat ilgai netvėrė.

Arnas Butkevičius (kairėje), Mindaugas Girdžiūnas (dešinėje)

Prezidentas A. Žalį sukritikavo dėl sprendimo iš Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) gautą išmoką Čempionų lygos dalyviams panaudoti ne žaidėjų atlyginimams, o skoloms verslo kreditoriams dengti.

Tuomet A. Jakubausko skambučio ir pasiūlymo tapti „Neptūno“ direktoriumi sulaukė V. Bulotas.

Pastarasis Krepšinis.lt pasakojo nuvykęs į Klaipėdą ir dalyvavęs susitikimuose su A. Jakubausku bei kitais „Neptūną“ valdančios asociacijos valdybos nariais, matęsis su miesto meru.

Žinomas agentas buvo pasiruošęs naujam karjeros posūkiui, bet Klaipėdos klubo vadovu jis pabuvo tik vieną savaitgalį ir tik viešojoje erdvėje.

„Finansiniai skaičiai, kuriuos man rodė, nebuvo gražūs, nors nebuvo jie ir neišsprendžiami. Galvojau, kad galiu padėti, o į jų vidinius santykius nesigilinau. Sakiau jiems: jei visi deklaruojate, kad norite išsaugoti „Neptūną“, vadinasi, visi esate bendraminčiai – reikia tik susėsti ir išsiaiškinti, kas čia kokių interesų turi. Taip pat iš karto pasakiau, kad noriu pamatyti tuos verslininkus, kurie gali padėti klubui šiuo sunkiu metu.

Dieną, kai vyko mūsų susitikimas, tų žmonių Klaipėdoje nebuvo, todėl sutarėme dar kartą pasimatyti kitos savaitės pradžioje. O išėjo taip, kad daugiau man važiuoti į Klaipėdą nebereikėjo – sužinojau, kad jau pakeistas prezidentas, o ankstesnis direktorius grąžintas į pareigas. Ką gi, tai – jų sprendimas, negaliu jam nei turėti įtakos, nei komentuoti“, – Krepšinis.lt pasakojo V. Bulotas.

Virginijus Bulotas

Trūksta kompetencijos?

„B Baltics“ agentūros direktoriaus Tado Buloto tėvas pastarosiomis savaitėmis palaikė ryšį ir su „Neptūno“ sporto direktoriumi Donatu Zavacku.

Du svarbius žaidėjus praradusiai komandai V. Bulotas teigė pasiūlęs sprendimą, kaip užkamšyti atsivėrusias spragas.

Vitorijos „Baskonia“ klubas tuo metu ieškojo, kur išsiųsti nuo 2013-ųjų Ispanijoje žaidžiantį Lietuvos jaunimo rinktinės puolėją Tadą Sedekerskį.

19-metis nidiškis laikomas vienu talentingiausių savo kartos Lietuvos krepšininkų, bet Burgoso „CB Miraflores“ ekipoje, kuriai buvo skolinamas nuo sezono pradžios, negaudavo daug progų pasireikšti.

Nors praeityje T. Sedekerskis jau buvo atstovavęs su „Neptūnu“ bendradarbiaujančiai žemesnio diviziono Klaipėdos „Nafta-Universitetas“ komandai, susitarti su klaipėdiečiais nepavyko. Netrukus universalus krepšininkas atsidūrė Kėdainių „Nevėžyje“.

Tadas Sedekerskis

Anot V. Buloto, sukliudė ne nuomos kaina, kurios nepasibaidė finansinių problemų taip pat turintis „Nevėžis“, o kitos priežastys.

„Man nesuprantama, kodėl „Neptūnas“ jo nepaėmė. Juk tai – jų mokyklos auklėtinis, jų krašto žmogus. Esu giliai įsitikinęs, kad „Neptūnas“ T. Sedekerskiui buvo geresnė vieta nei „Nevėžis“. Man tiesiog gaila to vaikio.

Kažkas paprasčiausiai nesiryžo priimti sprendimo. Esmė net ne kainoje, o kitose sąlygose, kurios iš principo buvo visai nereikšmingos. Bet klubas nesugebėjo priimti sprendimo. Gal žmogus, kuris dabar ten vadovauja, nežino niuansų, krepšinio vadybos taisyklių, o gal sporto direktorius pabijojo prisiimti atsakomybę“, – svarstė V. Bulotas.

Jo nuomone, M. Girdžiūno ir A. Butkevičiaus praradimą taip pat lėmė klubo administracijos klaidos.

Be to, V. Bulotas užsiminė, jog „Neptūnas“ nėra atsiskaitęs su „B Baltics“ agentūra.

„Manau, paleidus du žaidėjus padaryta labai didelė klaida. Jeigu žinai sutarties detales, bet nekontroliuoji procesų, tai kaltas esi pats, o ne žaidėjai, agentai ar komanda, kuri tuos krepšininkus pasikvietė.

Šiuo momentu džiaugiamės, kad žaidėjų ten neturime. Mat mano sūnaus kompanija turi neišspręstų klausimų su „Neptūnu“. Mes turbūt esame vieni iš pačių kantriausių, bet vis tiek yra ribos“, – apie skolas priminė agentas.

Artūras Žalys ir Donatas Zavackas

Vietoj paramos – paskolos

Rūpintis „Neptūno“ įsiskolinimų šleifu dabar jau tenka A. Jakubauską pakeitusiam G. Vasilkevičiui.

Kaip ir pirmtakas, pastarasis yra buvęs krepšininkas, įkūrus Lietuvos krepšinio lygą (LKL) pats kelis sezonus žaidęs „Neptūne“.

Baigęs karjerą aikštėje G. Vasilkevičius pasuko į verslą, priklausė A. Jakubausko vadovautai asociacijos „Klaipėdos miesto krepšinio sporto klubas“ valdybai.

Anot jo, nušalinti A. Jakubauską nuo prezidento pareigų nuspręsta siekiant išsaugoti poste direktorių A. Žalį.

„Tai (A. Žalio atleidimas – Krepšinis.lt) buvo spontaniška reakcija, galbūt motyvuota nepasitikėjimo. Kiti asociacijos nariai nusprendė sustabdyti tokį neprognozuojamą veiksmą, buvo pakeistas prezidentas, o direktoriaus nuspręsta nejudinti, palikti ramybėje, kol viskas normalizuosis ir stos į vietas“, – Krepšinis.lt aiškino G. Vasilkevičius.

Pagal optimistinį scenarijų, „viskas stoti į vietas“ turėtų, kuomet bus įgyvendinta klubo valdymo pertvarka.

Šiuo metu G. Vasilkevičiaus vadovaujama asociacija, kuriai priklauso 20 buvusių krepšininkų, klubo darbuotojų, trenerių ir verslininkų, yra vienintelė klubą valdančios viešosios įstaigos „Neptūno krepšinio klubas“ dalininkė.

Pagal prezidento planą, netrukus asociacijai turėtų likti 6 dalys iš 20, o likusias ruošiamasi perduoti neįvardijamiems verslininkams.

Savo ruožtu, pastarieji turės įsipareigoti iš 14 savo dalių 6 perleisti klubą remiančiai savivaldybei, jei ši to pareikalautų. Kol kas miesto valdžia tokio noro pareiškusi nebuvo ir „Neptūną“ tampantį susistumdymą stebi iš saugaus atstumo.

Kas yra potencialūs klubo savininkai, G. Vasilkevičius nenorėjo atskleisti, tik teigė, kad jie nėra tapatūs į šešėlį pastaruoju metu pasitraukusiai viešosios įstaigos „Neptūno krepšinio klubas“ valdybai.

Remiantis paskutiniais Registrų centro duomenimis, pastarajai priklauso garsūs uostamiesčio verslininkai Vytautas Lygnugaris, Arūnas Tuma, Edmondas Dargis, Arnoldas Šileika, Gražvydas Šimkus. Be jų, valdybos nariais taip pat yra asociacijos atstovai A. Jakubauskas, G. Vasilkevičius ir Valentinas Greičiūnas.

„Tai yra verslininkų grupė, 4 ar 5 žmonės. Dabar dar vyksta darbinis procesas, anksti apie juos kalbėti. O gal dar kažkas atsitiks ir nieko neišeis“, – vadinamųjų investuotojų pavardžių vengė G. Vasilkevičius.

Minėtai grupei derybose atstovauja Sigitas Ambrazevičius. Jis Krepšinis.lt teigė, jog, sėkmingai užbaigus sandorį, naujieji klubo dalininkai turėtų viešai prisistatyti kitą savaitę.

Tuo metu „Neptūno“ prezidentas neslepia, kad pagrindinis uždavinys klubui – išgyventi iki pavasario, kuomet į sąskaitą pradės tekėti savivaldybės parama.

– Anksčiau skelbta, kad klubo skolos viršija milijoną eurų, o kasa – tuščia. Kokia šiuo metu „Neptūno“ finansinė situacija? – Krepšinis.lt paklausė G. Vasilkevičiaus

– Šiuo metu vyksta derybos dėl dalių perleidimo verslininkams. O jie po truputį jau padeda pinigais – penktadienį išmokėjome algas. Su dabartiniais komandos žaidėjais atsiskaitėme visiškai, liko „galiukai“ M. Girdžiūnui ir A. Butkevičiui. Ateityje po truputį pradėsime ir skolas mažinti.

– Tiesa, kad nemažą dalį klubo įsipareigojimų sudaro negrąžintos paskolos, kurias suteikė tie patys verslininkai?

– Taip, iš dalies. Visų niuansų ir pats nežinau, negaliu pasakyti, kokia šiuo metu yra tiksli įsiskolinimų suma, nes buhalteriją valdo direktorius. Bet į klubą ateinantys nauji žmonės padės mums išgyventi iki vasario ar kovo, kai savivaldybė skirs paramą.

– O iš ko ketinate atiduoti šiuos pinigus verslui?

– Reikės taupyti, o kaip kitaip. Tos paskolos – laikinos, galbūt vėliau jos bus paverstos parama, gal verslininkai pamatys naudą reklamuodamiesi krepšinyje. Laikas parodys.

– Direktoriaus poste nusprendėte palikti A. Žalį. Kaip vertinate jo vadovavimą klubui?

– Kad žaidėjai išėjo – blogai. Bet aš įsivaizduoju, kad jie seniai buvo susitarę, gal tik laukė progos pabėgti. „Lietuvos ryte“ pinigai vis tiek didesni. Aišku, jeigu nebūtume turėję jokių finansinių problemų, galbūt žaidėjai ir būtų pasilikę iki sezono pabaigos. Nežinau, ar reikia dėl to kaltinti direktorių – būtų pinigų, viskas būtų kitaip. O dabar buvo toks chaosas, kad net neišeina kažko vertinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)