Iš olimpinių čempionų komandos, kurią treniravo Aleksandras Gomelskis, iškilmėse dar dalyvavo Igoris Migliniekas, Sergejus Tarakanovas, Valerijus Tichonenka ir Aleksandras Volkovas. Į šventę negalėjo atvykti Aleksandras Belostenas ir Tiitas Sokkas. Dviejų 1988 metų olimpinio krepšinio turnyro nugalėtojų - Valerijaus Goborovo ir Viktoro Pankraškino jau nėra tarp gyvųjų.

Paminėti šios sukakties buvo atvykę ir buvę Sovietų Sąjungos rinktinės žaidėjai: Jose Biriukovas, Heino Endenas, Stanislavas Jeriominas, Sergejus Jovaiša, Andrejus Lopatovas, Vladimiras Tkačenka, Gundaras Vėtra.

ELTA primena, kad Seulo olimpinių žaidynių vyrų krepšinio turnyro ketvirtfinalyje SSRS rinktinė 110:105 įveikė Braziliją, pusfinalyje 82:76 - JAV komandą, o finale 76:63 - Jugoslavijos krepšininkus. Per finalines rungtynes daugiausiai taškų SSRS rinktinei pelnė Š. Marčiulionis - 21. A. Sabonis surinko 20 taškų.

"Kiekvieno sportininko svajonė - tapti olimpiniu čempionu. Iki to nuėjome ilgą kelią. Mūsų rinktinę sudarė skirtingų tautybių žaidėjai, tačiau buvome kaip šeima. Siekėme vieno tikslo - nugalėti, - Eltos korespondentui sakė buvusios SSRS rinktinės kapitonas V. Chomičius. - O pats svarbiausias dalykas - išlikę šilti mūsų santykiai. Mes kartu gyvenome, treniravomės ir žaidėme ne vienerius metus, tačiau niekada nemanėme, kad vėliau taip artimai bendrausime.

Maždaug dešimties metų laikotarpis, kurį praleidom kartu, mus sujungė visam gyvenimui. Kaskart, kai susitinkame, bendraujame kaip ilgai nesimatę broliai. Per susitikimus dažniausiai prisimename ne buvusias varžybas, o įvykius už aikštelės ribų".

V. Chomičius Pekino olimpinėms žaidynėms besirengiantiems Lietuvos rinktinės žaidėjams palinkėjo pamiršti visus asmeninius reikalus ir sutelkti visą dėmesį pasiruošimui, o per žaidynes atiduoti visas jėgas kovai.

"Labai malonu, jog galime susirinkti. Būčiau su tais vyrais kad ir savaitę, tačiau šiuo metu visą dėmesį tenka skirti šalies rinktinės pasirengimui olimpinėms žaidynėms, - sakė R. Kurtinaitis. - Kiek apmaudu, kad mes, "auksinio" "Žalgirio" žaidėjai, būdami visi lietuviai, nesugebame surengti tokių susibūrimų".

R. Kurtinaitis prisiminė, kad už pergalę Seule jiems atiteko premijos po 3500 JAV dolerių. "Gavome ir po žemės sklypą namams, tačiau buvo labai nemalonu, kad, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, turėjome tuos sklypus išsipirkti", - prisiminė buvęs krepšininkas.

"Mes netikėjome, kad viskas taip sėkmingai susiklostys. Juk pralaimėjome jau pirmąsias olimpinio turnyro rungtynes, - sakė pagrindinis auksinės pergalės jubiliejaus iškilmių organizatorius Š. Marčiulionis. - Iš Seulo žaidynių atmintin giliai įstrigo trenerio A. Gomelskio įtikinėjimai prieš pusfinalio rungtynes, kad mes nesame prastesni už JAV krepšininkus".

Š. Marčiulionis sakė, kad jis neprisimenąs, kiek taškų surinko finale.

A. Sabonis nebuvo linkęs dalintis prisiminimais apie triumfą Seule. "Laimėjom ir viskas. Gerai, kad spėjom į tą traukinį", - sakė Lietuvos krepšinio legenda.

Kiekvienam šventėje dalyvavusiam buvusios Sovietų Sąjungos rinktinės žaidėjui buvo įteiktos knygos apie trenerį A. Gomelskį "Tėtis. Didis treneris". Jos autorius - legendinio trenerio sūnus Vladimiras.

Renginio svečiai didžiuliame ekrane stebėjo Seulo olimpinių žaidynių krepšinio turnyro bei pergalės Seule 10-ies metų jubiliejaus iškilmių akimirkas. "Tai buvo didi pergalė, kuri niekada neužsimirš", - 1998 metais kalbėjo A. Gomelskis.

Buvęs Lietuvos rinktinės žaidėjas Artūras Karnišovas, šiuo metu dirbantis NBA tarptautinių operacijų vadybininku, perskaitė NBA komisaro Davido Sterno sveikinimo laišką, o Rusijos krepšinio federacijos viceprezidentas Sergejus Kuščenka - Rusijos vicepremjero Sergejaus Ivanovo sveikinimo telegramą. Čempionus sveikino ir Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Algirdas Raslanas.

Kartu su Seulo olimpinio aukso 20-ies metų jubiliejaus iškilmėmis buvo surengtas ir tarptautinio senjorų teniso turnyro "Dubingiai Open 2008" prizininkų pagerbimas. Beje, tarp nugalėtojų pateko ir Š. Marčiulionis. Jis kartu su daugkartine Lietuvos čempione Gabriele Lencina (Masiliūnaite) finale įveikė Ministrą Pirmininką Gediminą Kirkilą ir Lietuvos rinktinės kapitoną ispanų kilmės Danielį Lenciną. Š. Marčiulionis su verslininku Mariumi Kukeniu 35-50 metų amžiaus grupės vyrų dvejetų varžybose liko antri.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją