„Krepšinio galia“ - tai projektas, kurio metu psichologų paruošti Sostinės krepšinio mokyklos treneriai keliauja po Lietuvą, nemokamai sportuoja su regionuose gyvenančiais vaikais ir paaugliais, bendrauja, pramogauja ir drauge daro gerus darbus.

Krepšinis čia pasitelkiamas kaip priemonė priartėti prie vaikų ir paauglių, užmegzti betarpišką ryšį ir paskatinti juos pasitikėti savimi, mokytis, tobulėti, siekti užsibrėžtų tikslų bei drąsiai svajoti. Taip siekiama spręsti Lietuvoje įsisenėjusias alkoholizmo, savižudybių, patyčių bei prekybos žmonėmis problemas.

Projektas prasidėjo 2015-ų pavasarį Vilniuje ir jo priemiesčiuose. Kazickų šeimos fondo remiamos programos idėja yra pasiskolinta iš „NBA Cares“ ir „Hoops4Hope“ programos, vykdomos Zimbabvėje. Į Lietuvą ją atvežė JAV gyvenantis J. Kazicko anūkas Peteris Kazickas. Pasak jo, svarbiausia - bendrauti su vaikais, smagiai ir prasmingai leisti su jais laiką: kalbėtis, diskutuoti ir išklausyti.

Projekte dalyvauja skirtingose šeimose augantys jaunuoliai: tiek gyvenantys sostinėje, tiek – ir mažuose kaimeliuose. Tarp projekto dalyvių gausu itin skurdžiai gyvenančių vaikų, tačiau drauge su jais sportuoja ir vidurinei klasei priklausančių tėvų atžalos. Skiriasi ir vaikų amžius: į treniruotes ateina berniukai ir mergaitės nuo 6 iki 17 metų. Sportas, žaidimai, geri darbai ir diskusijos suvienija skirtingomis sąlygomis augančius ir skirtingai pasaulį matančius paauglius.

Susitikę su vaikais, treneriai diskutuoja apie ateitį, atsakomybę, tikslų siekimą, skirtingas profesijas ir gyvenimo būdus. Vaikai mokosi žaisdami ir bendraudami. Krepšinio treniruotės dažnai paįvairinamos įvairiais žaidimais bei pramogomis. Kartą per mėnesį vaikai susirenka ir drauge atlikti vieną ar kitą visuomenei naudingą veiklą: aplankyti senelių globos namus, sutvarkyti bažnyčios aplinką, aplankyti ir sutvarkyti apleistus kapus. Projekto dalyviai drauge su visa Lietuva tvarkė aplinką „Darom“ akcijoje, buvo savanoriais „Maisto banke“, o šiam sezonui yra numatę gausybę naujų gerų darbų.

Pirmo sezono metu šio projekto ambasadoriais tapo buvęs Lietuvos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis, legendinis krepšininkas Valdemaras Chomičius, Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius, buvęs Lietuvos konsulas Niujorke Valdemaras Sarapinas, pirmą sezoną vainikavusiame renginyje dalyvavo ir NBA deleguotas Jonas Valančiūnas. Šiemet ambasadorių gretas papildyti sutiko aktorius Mantas Stonkus ir radijo laidų vedėjas Jonas Nainys.

Lietuvos didžiausia vertybė yra jos žmonės. Programą globojanti Kazickų šeima kartu su partneriais tikslingai dirba, kad „Krepšinio galia“ augtų ir plėstųsi, pasiektų kuo daugiau Lietuvos vaikų ir jaunimo. Į jaunosios kartos Lietuvoje ugdymą įtraukiami už Lietuvos ribų gyvenantys lietuvių kilmės žmonės, kviečiama prie programos prisidėti ir Lietuvos visuomenė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją