Jei jums patinka stebėti lengvas komandų treniruotes, kai krepšininkai apšilinėdami, nieko netrukdomi, mėto ar dėlioja į krepšį, o jiems kažkas dar ir padavinėja kamuolius, tada galbūt. Tačiau jei jūs mėgstate bekompromisę kovą, įtampą iki paskutinių sekundžių ir pasiaukojančią gynybą, kuri sudaro ne mažiau nei pusę profesionaliojo krepšinio esmės, tada šį sekmadienį turėjote kaip reikiant nusivilti ir pažadėti sau bent artimiausius 5 metus nebesikelti naktį stebėti tokio šou.

Bėk, mesk (geriausia, tritaškį) ir netrukdyk varžovui

Per šių metų NBA žvaigždžių paradą buvo pelnyti net 321 taškas (158:163), tačiau nei Rytų, nei Vakarų atstovai tikrai nežibėjo taiklumu: jiems prireikė atlikti 21 metimu iš žaidimo daugiau (263 prieš 242), kad vos 3 taškais pagerintų praėjusių metų pasiekimą – 318 taškų (163:155).

Abiejų komandų žaidėjai taip smarkiai vaikėsi rezultatyvumo rekordo, kad krepšį atakavo vidutiniškai dažniau nei kas 11 sek., nors atakoms skirtas laikas – 24 sek., ir iš viso išmetė neįsivaizduojamą galybę – net 133 tritaškius! Palyginimui: 2014 m. NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyviai pasisotino 100 tritaškių, o 2013-ųjų – 71-u.

Be abejo, NBA žiūrovai iki šiol dar nebuvo matę ir tokios apatiškos gynybos, kuriai dėl nežinomų priežasčių neatvykus į MSG areną dėjimais smaginosi ne tik atletiškieji LeBronas Jamesas ar Russellas Westbrookas, kuris ir tapo rungtynių MVP, bet ir net ir per treniruotes lanką retai pasiekiantys Kyle'as Lowry bei Dirkas Nowitzki.

Įdomi ir daug sakanti ir pražangų statistika: Rytų ir Vakarų rinktinės taisykles kartus pažeidė viso labo 9 kartus (keturis iš jų – per kelias paskutines minutes)...

Beje, žiūrovai išvydo ir tik du blokus. Taigi kone visi dėjimai ir šiaip metimai buvo atlikti varžovams pasyviai stebint (nes juk kiekviename epizode gali patirti traumą) ar net nesivarginant grįžti į gynybą. Bet ar tai ir yra tikrasis krepšinio grožis?
Per 2015 m. NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes mesti net 133 tritaškiai

Dirbtinis snaiperio rekordas ir 19-metis, išgelbėjęs dėjimų konkursą

Dar prieš prasidedant NBA „Visų žvaigždžių“ savaitgaliui itin daug buvo tikimasi iš tritaškių konkurso, nes norą jame dalyvauti pareiškė visi taikliausi lygos snaiperiai su titulą ginančiu Kyrie Irvingu, Kyle'u Korveriu, Stephenu Curry ir Klay'u Thompsonu priešakyje.

Tačiau ir čia koją pakišo nenumaldomas rekordų troškimas. Kadangi jau senokai niekam nepavyko pagerinti 25 taškų rekordo, NBA 2014 metais nusprendė padidinti maksimalų galimų surinkti taškų skaičių nuo 30 iki 34 – vienas iš penkių stovų buvo su penkiais spalvotais kamuoliais, už kuriuos skiriama po du taškus.

Toks palengvinimas iškart padėjo ir S. Curry finale su 27 taškais tapo naujuoju konkurso rekordininku, nors pagal senąją skaičiavimo sistemą tokiu jis niekaip nebūtų buvęs.

Nepaisant to, plojimai jam, skirtingai nei finale atitinkamai vos 17 ir 14 taškų iš 34 galimų sukrapščiusiems K. Irvingui ir K. Thompsonui.

Tuo metu dėjimų konkurse sužibo 19-mečio Minesotos „Timberwolves“ gynėjo Zacho LaVine'o žvaigždė. Jis finale 94:72 užtikrintai pranoko Orlando „Magic“ atstovą Victorą Oladipo ir tapo antru jauniausiu istorijoje NBA „Oro karaliumi“. 1997-aisiais šiame konkurse triumfavo tuomet tik 18-metis Kobe Bryantas.

Z. Lavine'o dėjimai tikrai papuošė tiek šį konkursą, tiek visą „Žvaigždžių savaitgalį“, tačiau priekabesni ekspertai nugalėtojui kitą kartą linkėjo įvairesnio repertuaro, kadangi visus dėjimus jis atliko prieš tai prakišęs sau kamuolį tarp kojų.

Visgi jo pasirodymas nustelbė visas baimes dėl to, kad daugeliui pirmą kartą girdimų žaidėjų – Z. Lavine'o, V. Oladipo, Giannio Antetokounmpo ir Masono Plumlee – kvartetas žiūrovams sugebės pasiūlyti ką nors įspūdingo.

Pikantiškas ir dar vienas faktas: NBA „Snaiperiui“, kurio konkursas šiemet bent pagal dalyvių sudėtį buvo gerokai prestižiskesnis, atiteko tik 50 tūkst. JAV dolerių čekis, o „Oro karaliui“ – dvigubai tiek, t. y. 100 tūkst. JAV dolerių.

O kažkada buvo tikras krepšinis...

Sakysite, nieko ir nereikia tikėtis iš NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių? Čia su jumis galima nesutikti, nes prieš porą dešimtmečių geriausių lygos žaidėjų mūšiai primindavo ne įnoringą jų pasivaikščiojimą ant parketo, o tikrų tikriausias atkrintamąsias varžybas.

Dauguma NBA fanų įsitikinę, kad bene geriausias visų laikų tokio pobūdžio mačas vyko 1987 metais Sietlo „Kingdome“ arenoje, kurią nušvietė Julius Ervingas, Larry Birdas, Michaelas Jordanas, Isiah Thomas, Dominique Wilkinsas, Mosesas Malone, Kareemas Abdul-Jabbaras, Magicas Johnsonas, Alexas Englishas, Hakeemas Olajuwonas, Tomas Chambersas, pakeitęs susižeidusį Ralphą Sampsoną, ir kitos to meto lygos superžvaigždžės.

Tačiau tai, kas šias rungtynes padarė ypatingas, buvo ne tik dabar jau legendinės pavardės, bet ir žaidėjų požiūris į tai, ko jie susirinko: Rytų ir Vakarų rinktinės kovėsi taip tarsi tai būtų ne parodomasis mačas, o mažų mažiausiai NBA konferencijos finalas.

Iš viso buvo užfiksuotos net 63 pražangos ir 14 blokuotų metimų – skaičiai, kurie šių dienų kontekste skamba tiesiog neįtikėtinai. Ir šalia viso to, komandos kartu pelnė 303 taškus.

Susitikimas klostėsi taip atkakliai, kad iki ketvirto kėlinio pabaigos likus žaisti 3 sek. Mosesas Malone pirštų galais pataisė netaiklų Kevino McHale'o metimą per varžovo rankas ir išvedė rytiečius į priekį – 140:138. Visgi per likusį laiką Rolando Blackmanas išprovokavo pražangą ir dviem baudomis išplėšė pratęsimą. Jame jau dominavo Magico Johnsono ir Tomo Chamberso vedami vakariečiais, kurie ir šventė galutinę pergalę rezultatu 154:149.

Dideliam arenoje susirinkusių džiaugsmui rungtynių MVP titulas atiteko Sietlo „SuperSonics“ atstovui T. Chambersui, pasižymėjusiam 34 taškais.

1987 m. Rytų ir Vakarų rinktinės kartu metė vos 17 tritaškių – tai net 116 tritaškių mažiau nei 2015-aisiais... Be to, net penki abiejų ekipų krepšininkai prasižengė bent po 5 kartus, o H. Olajuwonas išnaudojo ir 6 pražangų limitą.

O apie nepaprastą šio mačo statusą byloja ir tai, kad Rytų konferencijos „blogiukai“ iš Detroito I. Thomas ir Billas Laimbeeras ignoravo rezultatyviausią lygos žaidėją M. Jordaną (vid. 35 tšk.) ir vengė jam atiduoti kamuolį, tad šis tenkinosi viso labo 11 taškų.

„Visų žvaigždžių“ rungtynės tais laikais buvo kietesnės nei dabartiniai NBA atkrintamieji mačai“, – po istorinės dvikovos vaizdo įrašu pareiškė vienas fanas.

„Tai yra tikras krepšinis ir tikrai krepšininkai. Šie vyrukai netgi dvigubina gynybą ir grumiasi dėl atšokusių kamuolių“, – antrino jam kitas.

„Kas žiūri šį video, nes 2015-ųjų žvaigždžių rungtynės buvo nuobodžios?“, – bendraminčių ieškojo ir surado trečiasis.

Panašios nuomonės apie krepšinio šou JAV pernai buvo ir Jonas Valančiūnas, dalyvavęs NBA naujokų ir antramečių rungtynėse bei surinkęs 4 taškus.

„Man gal Lietuvoje labiau patiko“, – per interviu portalui basketnews.lt tuomet sakė JV.

Primename, kad nebe už kalnų ir BEKO-LKL „Žvaigždžių diena 2015“, kuri vyks kovo 29 d. Vilniaus „Siemens“ arenoje. Belieka tikėtis, kad LKL žvaigždės nepamirš, kad kartais graži gali būti ir gynyba, o ypač kova.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)