Lemiamose penktojo turo rungtynėse „Lanxess“ arenoje lietuviai 87:70 (28:28, 28:14, 19:17, 12:11) įveikė daug triukšmo ir intrigos Kelne spėjusius sukelti Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkus, į savo sąskaitą įsirašė antrąją pergalę ir B grupėje užėmė ketvirtąją vietą.

Šeštadienį Berlyne Lietuvos krepšininkų lauks pasimatymas su A grupės nugalėtojais ispanais.

Jėgų lygiai grumtis su lietuviais bosniams jėgų užteko tik keliolikai minučių.

Pirmo itin rezultatyvaus ketvirčio metu Lietuvos rinktinę į priekį patempė 4 tritaškius iš eilės pataikęs ir 14 taškų per kėlinį surinkęs Marius Grigonis, bet bosniai savo atakymų puolime rasdavo išnaudodami Džanano Musos vikrumą ir Jusufo Nurkičiaus talentą – būtent šis Portlando „Trail Blazers“ aukštaūgis tolimu metimu paskutinę sekundę išlygino rezultatą – 28:28 po 10 min.

Antrame kėlinyje varžovų lyderius pagaliau pavyko pristabdyti, o po lenta abiejose aikštės pusėse visiškai dominavę pamažu ėmė krautis pranašumą, kuris po 20 min. siekė 14 taškų – 56:42. Jonas Valančiūnas savo sąskaitoje jau turėjo dvigubą dublį – 11 taškų, 10 atkovotų kamuolių.

Nekapituliavę bosniai ketvirtame kėlinyje sukaustė lietuvius gynyboje ir pamėgino kilti į lemiamą šturmą, bet anksčiau susikrautos persvaros Lietuvos rinktinė neiššvaistė.

Rungtynes vainikavo itin įspūdingas Arno Butkevičiaus dėjimas per Miralemo Halilovičiaus rankas, ant kojų pakėlęs tiek visus „Lanxess“ arenoje susirinkusius Lietuvos sirgalius, tiek neutralią vokiečių publiką.

M. Halilovičius prieš keletą sekundžių buvo sustabdęs Domanto Sabonio bandymą sugrūsti kamuolį į krepšį, tačiau jį sugriebęs Arnas ataką užbaigė dar įspūdingesniu skrydžiu.

„Mačiau, kad kažką jis Domantui passakė. Tai reikėjo atsilyginti. Gerai, kad tas dėjimas pavyko, kažkiek emocinis fonas pakilo.““, – šyptelėjo A. Butkevičius.

„Iš esmės emocijos labai geros. Reikėjo mums tos pergalės, reikėjo paskutinių dviejų. Buvo jau tokia įtempėlė atsiradusi, tai labai gera ją nusimesti nuo savo pečių, nuo visos komandos pečių“, – sakė vienas geriausių karjeros rungtynių rinktinėje sužaidęs A. Butkevičius, susitikimą užbaigęs su 13 taškų ir pataikęs 3 iš 6 tritaškių.

Netrukus po efektingo A. Butkevičiaus dėjimo Kazys Maksvytis užsidirbo techninę pražangą.

Iš šalies atrodė, kad treneris prašo fiksuoti M. Halilovičiaus pražangą prieš kamuolį dedantį A. Butkevičių, tačiau vėliau K. Maksvytis paaiškino situaciją.

„Teisėjas manęs paprašė nuraminti į dėjimą audringai sureagavusį žaidėjų suolelį. O aš jam pasakiau, kad susitvarkytu su įvykiais aikštėje“, – pasakojo treneris.

Anot A. Butkevičiaus, po trijų pralaimėjimų čempionato pradžioje nuotaika komandoje buvo kiek pašlijusi.

„Žinote, po tokių trijų nesėkmių pradėjome vieni kitiems kelti daug klausimų. Atsirado įtampa, bet šios dvi pergalės kelia pasitikėjimą.

Džiaugiamės, kad iš tos duobės išlipome – tikrai buvo nemalonu atsidurti situacijoje, kurioje ne viskas nuo mūsų priklauso. Tai buvo labai nedėkinga. Vakar apskritai tokia keista diena buvo, kai prieš rungtynes žiūrėjome, kaip seksis prancūzams.

Dabar viskas atrodo kur kas šviesiau, negu buvo prieš tai“, – pripažino krepšininkas. – Reikėjo ir man pačiam tų kelių geresnių epizodų. Vis tiek buvau pradėjęs galvoti – džiaugiuosi, kad šiandien ir metimai įkrito, ir vienas kitas geresnis epizodas buvo. Visai kitaip žaidžiamas krepšinis.“

Primename, kad B grupės turnyrą Kelne Lietuvos rinktinė pradėjo trimis pralaimėjimais Slovėnijai (85:92), Prancūzijai (73:77) ir Vokietijai po dviejų pratęsimų (109:107), o ketvirtame ture 87:64 sutriuškino Vengrijos krepšininkus.

Jau aišku, kad bosniai grupėje liko penkti, o vengrai užėmė šeštąją vietą. Abiems šioms rinktinėms Europos čempionatas yra baigtas.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją