Problemos aktualios ir šiandien

Filme didelis dėmesys skiriamas kliūtims, kurias teko įveikti Latvijos rinktinei norint patekti į Senojo žemyno čempionatą. Viena didžiausių problemų buvo lėšų stygius.

„Dvi valandos prabėgo greitai. Aišku, žinai, kad latviai laimėjo, bet vistiek sergi. Buvo ir linksmų dalykų. Filmas užkabino. Matot, visais laikais su valdžios vyrais buvo problemos. Nuo pačios pradžios. Niekas nesikeičia“, - DELFI teigė Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis.

Skaičiuojama, kad filmo „Svajonių komanda“ biudžetas siekė apie 2 mln. eurų. Po filme atkuriamo čempionato kitas dvejas pirmenybes – 1937 ir 1939 metais – laimėjo Lietuvos krepšininkai. A. Sabonis abejojo, ar būtų įmanoma šias pergales pažymėti lietuviškais filmais.

„Kaip buvo minima, šio filmo biudžetas yra kaip mūsų viso kino metų biudžetas. Tai nežinau, ar mes galime sukurti“, - sako A. Sabonis.

„Puikus filmas, įdomi istorija, filmas pastatytas su meile, išmanant krepšinį. Labai geras montažas, gerai parinkti aktoriai. Aš, kaip ir visi žiūrovai, dvi valandas sirgome už Latviją. Niekas nekliuvo – nei dekoracijos, nei parinkti žmonės. Viskas puikiai. (...). Lyg ir matai šiandienines problemas, amžiną finansavimo stygių. Tarp idėjos ir finansų visada yra konfliktas“, - DELFI po premjeros sakė režisierius Vytautas Balsys.

Trenerio pastangos lėmė auksą

Filme “Svajonių komanda“ pasakoja tikrais įvykiais paremta istorija, apie pirmąjį Europos krepšinio čempionatą, kuris 1935 metais vyko Ženevoje (Šveicarija).

Jaunas treneris Valdemaras Baumanis iš dviejų klubų žaidėjų suburia Latvijos rinktinę. Treneris į rinktinę pasikviečia dirbti lengvosios atletikos specialistą, kuris rūpinasi žaidėjų fiziniu paruošimu.

Pasirengimą čempionatui sunkina ir Latvijos sporto funkcionieriai, kurie atsisako remti krepšinio rinktinę, o V. Baumaniui tenka rūpintis ne tik ekipos parengimu pirmenybėms, bet ir komandos finansais.

Taip pat strategui kyla nelengva užduotis suvienyti žaidėjus bendram tikslui, nes krepšininkai į rinktinę pakviesti iš dviejų klubų, kurie Latvijos čempionate buvo aršūs varžovai.

Šiaip ne taip latviams pavyksta išvykti į čempionatą. Pakeliui sustojama ir Kaune, kur latviai draugiškose rungtynėse sutriuškina Lietuvos ekipą.

Čempionate Ženevoje latviai pateikė sensaciją – niekam nežinoma ekipa įveikė Vengriją, šeimininkę Šveicariją, finale parklupdė Ispaniją ir iškovojo čempionų taurę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)