Suvenyrais – prieš milijonus

„Lietuviško sūrio į Madridą nesivešime“, – šyptelėjo LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Per gruodžio 10-11 dienomis Ispanijos sostinėje vyksiantį FIBA centrinės valdybos posėdį organizacijos vadovams neteks paskanauti lietuviškų maisto produktų, tačiau organizuoti olimpinį atrankos turnyrą siekiantys LKF atstovai paruošė visą paketą mažmožių, kuriais bandys palenkti 22 balso teisę turinčius centrinės valdybos narius į savo pusę.

Specialiai šiai progai sukurtas 2012 metų kalendorius, kuriame išvardintos 12 priežasčių, kodėl paskutiniai trys kelialapiai į Londono olimpines žaidynes turėtų būti išdalinti Lietuvoje. Siekiant pamaloninti FIBA centrinės valdybos atstovus, kalendoriuje pažymėtos ir valstybių, iš kurių pastarieji kilę, nacionalinių švenčių datos.
Kartu su kalendoriais lietuviai FIBA vadovams dalins nuotraukų albumus apie Lietuvos krepšinį bei kitą atributiką.

„Paruošėme daug įvairių siurprizų. Neabejojame, kad tai suvirpins FIBA valdybos narių širdis ir turės nemažą įtaką jų sprendimui, kaip ir pinigai, kuriuos sumokėjome”, – vylėsi M. Balčiūnas.

Siekdama teisės rengti olimpinį atrankos turnyrą, LKF surinko beveik 12 mln. litų, kurie dalimis buvo pervesti FIBA. Dar maždaug 3 mln. litų kainuotų varžybų organizavimas.

Tačiau dar labiau atverti kišenę pasiryžo vyriausybės aktyviai remiama Makedonijos krepšinio federacija (MKF), kurios dosnumas FIBA vadovybei gali palikti didesnį įspūdį nei lietuviški suvenyrai.
Pačios LKF žiniomis, Makedonija prie FIBA nustatyto oficialaus mokesčio ryžosi papildomai pridėti 2 mln. eurų (beveik 7 mln. litų), kurie paaukoti krepšinio vystymo fondui.

Jei FIBA centrinė valdyba pasirinktų Lietuvos kandidatūrą, šios lėšos, kaip ir oficialus mokestis, turėtų būti grąžintos makedonams.
Organizuoti olimpinį atrankos turnyrą pretenduoja ir Angola bei Venesuela, tačiau šių šalių kandidatūros krepšinio kuluaruose vertinamos skeptiškai.

A.Sabonio neišleidžia gydytojai

M. Balčiūnas tikino esąs tikras, kad Lietuva per balsavimą sulauks palaikymo iš Rusijos, Ispanijos, Islandijos, Švedijos, Kinijos, Filipinų ir JAV atstovų FIBA centrinėje valdyboje. Vis dėlto LKF generalinis sekretorius pripažino, kad didžiausią įtaką balsavimo rezultatams turės FIBA vadovų – prezidento Yvano Mainini ir generalinio sekretoriaus Patricko Baumanno – pozicija, kurią veikiausiai palaikys dauguma centrinės valdybos narių.

Į Madridą atstovauti Lietuvai per lemiamą FIBA centrinės valdybos posėdį M. Balčiūnas keliaus su LKF vykdančiuoju direktoriumi Pauliumi Motiejūnu.

Tuo tarpu federacijos prezidentui Arvydui Saboniui, kurį rugsėjo pabaigoje buvo ištikęs miokardo infarktas, skristi į Madridą draudžia gydytojai.

„Neabejotinai gaila, kad Arvydo nebus, nes jo autoritetas daug ką reiškia. Kita vertus, Madride mes būsime tik pasyvūs stebėtojai. Norėjome parengti prezentaciją, ruošėme vaizdo klipą, planavome atvežti į posėdį ir Liną Kleizą su Vladu Garastu, tačiau FIBA pasakė, kad jiems reikia ne emocijų, o aiškių faktų, dokumentų“, – aiškino M. Balčiūnas.

Primename, kad kitų metų liepos 2-8 d. dėl paskutinių trijų kelialapių į olimpines žaidynes varžysis 12 ekipų: Lietuva, Rusija, Makedonija, Graikija, Naujoji Zelandija, Angola, Nigerija, Dominikos Respublika, Puerto Rikas, Venesuela, Jordanija ir Pietų Korėja.

Londono žaidynių krepšinio varžybos prasidės liepos 27 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją