Tačiau kol Rusijos žiniasklaida lieja pyktį ir ašaras, E.Messina tiki, kad viskas nėra tik juoda arba balta. „Mes nenorime būti paveikti vienerių labai blogų rungtynių ir pradėti galvoti, kad viską, ką mes darėme, buvo blogai ir viskas, ką veikia kiti, yra gerai“, - kalbėjo italas.

- Kokia pirma mintis jums atėjo į galvą pabudus šeštadienio rytą?

- Mes tragiškai pralaimėjome rungtynes. Pabudau miegojęs vos kelias valandas, su mintimi, kad mes pralaimėjome ir žaidėme labai blogai. Mes turime surasti būdą priversti žaidėjus norėti laimėti. Negalime mesti rankšluosčio, ir dar yra daug darbo, kuris turi būti nudirbtas. Turime rasti kelią įtikinti juos, kad mes turime kai ką padaryti.

- Praėjusią vasarą CSKA prezidentas Andrėjus Vatutinas man pasakojo apie būsimus trijų metų planus ir stabilumą. Ar vis dar manote, kad po pralaimėjimo penktadienį CSKA planai išlieka tokie patys?

- Įprastai savo gyvenime, nesvarbu laimiu ar pralaimiu, pasibaigus sezonui susėdu su klubo prezidentu ir pasikalbu apie dabartinę situaciją bei ateitį. Aptariame pokyčius, kuriuos darysime arba nedarysime, tad dabar sunku atsakyti į šį klausimą. Sezono pabaigoje, žinoma, kalbėsime apie tai.

Ettore Messina

- Kaip greičiausiai žinote, net 14 iš 15 jūsų komandos žaidėjų turi sutartis 2013-2014 metų sezonui. Ar vis dar manote, kad ši žaidėjų grupę gali Maskvai laimėti čempionų titulą?

- Visų pirma, mes kalbame apie komandą, kuri turėjo puikų Eurolygos sezoną. Tačiau mes taip pat kalbame apie klubą, kuris vėl subyrėjo svarbiausiu sezono metu ir visus šokiravo. Šiuo metu galima galvoti dvejopai. Pirma, atlikime minimalius pakeitimus ir taip išspręskime problemą arba galima manyti, kad reikia keisti viską. Neįsivaizduoju, ką apie tai galvoja klubas (CSKA), bet aš pasistengsiu, kad sezono pabaigoje jie išgirstų ir mano nuomonę.

- Ar manote, kad ilgalaikis komandos vizijos kūrimas yra geriau nei kasmet naujos ekipos formavimas?

- Taip turi būti geriau, sutinku. Tačiau ši komanda praėjusią vasarą ne savo noru turėjo prisitaikyti prie trijų žaidėjų netekties, ir ne todėl, kad mes to norėjome. Du iš jų išvyko žaisti į NBA, vienas baigė krepšininko karjerą. Kai taip įvyko, mes kalbame apie tris žaidėjus, kurie sudarė 70 proc. mūsų puolamosios jėgos, turėjo prisitaikyti. Viso sezono metu atrodė, kad judame į priekį ir einame teisinga kryptimi. Ir tada ateina rungtynės, kaip penktadienį ir viskas atrodo, kaip katastrofa. Tu privalai save atskirti nuo viso to ir apie tai pagalvoti naudodamasis šaltu protu.

- Kalbant apie kitus dalykus, Viktoras Chriapa šį sezoną buvo vienas naudingiausių Eurolygos žaidėjų, tačiau nebuvo išrinktas į naudingiausių Eurolygos žaidėjų penketą. Ar tai jums buvo netikėta?

- Manau, kad Viktoras nusipelno būti pirmajame penkete ir kad jis taip pat buvo puikus kandidatas laimėti MVP apvodanojimą. Tačiau aš to negaliu kontroliuoti. Netgi jei tai nuliūdino Viktorą - tu privalai su tuo susitaikyti. Jis be jokos abejonės buvo svarbiausias mūsų komandos žaidėjas. Jei ne jis, mes nebūtume patekę į Eurolygos finalinį ketvertą, kadangi visą sezoną jis buvo labai stabilus. Jis atliko svarbiausią vaidmenį, tikrai.

- Dabartinis Eurolygos finalo ketverto formatas kelia diskusijas, ar tai tikrai geriausias būdas išsiaiškinti Eurolygos nugalėtoją.

- Visada sakiau, kad serija yra geriau. 2001 metų Eurolygos finalo iki penkių pergalių serija - tai buvo viena geriausių patirčių, kokią esu turėjęs per savo trenerio karjerą. Ne tik dėl to, kad nugalėjome, tačiau visos penkerios rungtynės sulaukė dėmesio iš Europos, Pietų Amerikos ir viso pasaulio. Lyginant su finaliniu ketvertu, kaip ir sakei, jei tai tau tiesiog bloga diena - iš esmės sugriauni visą sezoną. Tas pats nutinka, jei patiri traumą. Tačiau aš suprantu, kodėl jie (Eurolyga) naudoja finalinio ketverto formatą, kad yra marketingo priežastys. Visgi kaip treneris, aš visad sakiau, kad reikalinga atkrintamųjų serija nuspręsti, kas yra čempionas.

Ettore Messina

- Ar šį sezoną jums patiko idėja pratęsti Eurolygos TOP-16 etapą?

- Turiu pasakyti, kad antrasis etapas buvo puikus. Visos geros komandos žaidė rungtynes kiekvieną savaitę… Man tikrai patiko, kaip viskas buvo. Iš esmės, TOP-16 etapas tampa tikruoju reguliariuoju sezonu, o reguliarusis sezonas tampa kvalifikacija. Turbūt sakyčiau taip.

- Daugybę kartų matėme, kai didžiulius biudžetus turinčios komandos negali pasiekti norimų rezultatų. Koks yra pagrindinis ingredientas, norint sukurti čempionų komandą?

- Komandinė dvasia. Taip pat turi surasti tinkamus žmones prieš rasdamas tinkamus žaidėjus.

-Ar galima komandinę dvasią nusipirkti?

- Ne, tačiau tinkamų žmonių pasirinkimas - labai svarbus, ir dėl to kartais turi paaukoti šiek tiek talento. Tačiau turi būti tikras, kad savo komandoje turi tinkamus žmones.

- Ar šiuo metu matote Europoje tinkamus žmones, apie kuriuos kalbate ir norėtumėte turėti savo komandoje?

- Taip, tačiau mes nenorime būti paveikti vienerių labai blogų rungtynių ir pradėti galvoti, kad viską, ką mes darėme, buvo blogai ir viskas, ką veikia kiti, yra gerai.