Kitą mėnesį Vilniuje laukia parodomasis ABC 1x1 lygos turnyras – vasarą startuosiančiose varžybose bus konkuruojama žaidžiant vienas prieš vieną.

„Mes vadiname tai net ne rungtynėmis, o kovomis, lygiuojamės į mišrių kovos menų organizaciją UFC. Tik mūsų lygoje žaidėjai bus skirstomi ne į svorio, o pagal ūgio bei amžiaus kategorijas“, – antradienį pristatydamas naujovę šalies krepšinyje, anonsavo R. Jarutis.

O tiksliau, jo bei A. Javtoko – dviejų buvusių profesionalių krepšininkų, padirbėjusių ir treneriais – sumanymas patvirtina liaudies išmintį: nauja – tai tik pamiršta sena.

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) praeityje dešimtmetį vykdė „Sprite“ talentų kovų projektą, kuriame 1x1 formatu varžydavosi jaunieji šalies krepšininkai.

Jo laureatu kadaise tapęs individualių įgūdžių tobulinimo treneris Ričardas Prybylskis bus vienas pirmojo parodomojo naujos lygos turnyro, gegužės 14 d. vyksiančio Žemynos sporto komplekse, dalyvių.

Organizatoriai planuoja visuomenei prisistatyti trimis „kovomis“. Vienoje jų prieš R. Prybylskį stos JAV studentų lygoje (NCAA) anksčiau žaidęs Gabrys Sadaunykas, dabar dirbantis vaikų treneriu Vilniuje.

„JAV per kiekvieną treniruotę bent 15 min. skiriama žaidimui vienas prieš vieną. Grįžęs į Lietuvą pastebėjau, kad dažnai net talentingi jaunuoliai nemoka vieno ar kito elemento, pavyzdžiui, varytis kamuolį kaire ranka. Bet taip būti negali, gabius vaikus privaloma išmokyti visų žaidimo pagrindų, ir tam tinka 1x1 krepšinis“, – samprotavo G. Sadaunykas.

Parodomajame turnyre įvyks ir moterų akistata.

„Jei nepatenkame į nacionalines rinktines, mes, merginos, vasaromis dažnai turime eiti dirbti, o ne treniruotis ir investuoti į save. O šiame projekte bus galima ir tobulėti, ir užsidirbti“, – sakė Klaipėdos „Neptūne“ rungtyniaujanti 20-metė gynėja Dominyka Paliulytė, kurios pirmoji varžovė kol kas dar nėra aiški.

Lygos įkūrėjai intriguoja, jog gegužės 14 d. tarpusavyje taip pat susirems Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) žaidžiantys profesionalai, bet jų pavardžių neįvardija.

„Šios lygos koncepcija – padėti individualiai tobulėti tiek mėgėjams, tiek profesionalams, tiek jaunimui, tiek veteranams. Kaip gerai moki pulti ir gintis vienas prieš vieną, tokia ir tavo paklausa rinkoje. Tai apima ne tik įgūdžius, bet ir fizinį pasirengimą, charakterio grūdinimą“, – pažymėjo R. Jarutis.

Dominyka Paliulytė (Foto: "Neptūnas")

Tikrąjį lygos startą steigėjai numato ateinančią liepą, per metus žada surengti keturis etapus, kurių metu šalies didmiesčiuose dalyviai žais minuso sistema, konkuruodami dėl geresnio reitingo ir piniginių prizų. Lygos partneriu tapo kriptovaliutomis prekiaujanti bendrovė, tad ir premijos bus skaičiuojamos bei mokamos tokiu būdu.

O jų dydis priklausys nuo to, kiek dalyvių pavyks pritraukti. Anot A. Javtoko, registracijos mokestis sieks 20 eurų, bet žaidėjams bus siūlomas ir papildomų paslaugų – medicininių tyrimų ir asmeninio tobulėjimo patarimų – paketas.

„Tikimės didelio susidomėjimo, nes žinome, kokia yra paklausa. Esu dirbęs su daug profesionalių krepšininkų, matau, kiek ir kokių jiems trūksta žinių. Viliuosi, kad per metus užaugsime iki profesionalų lygio, bet apskritai dalyvauti šioje lygoje galės kiekvienas, turintis prieigą prie interneto“, – kalbėjo dusyk LKL čempionas, pastaraisiais metais pats dirbantis individualių įgūdžių treneriu.

Kovos vienas prieš vieną vyks iki 11 taškų (dvitaškį skaičiuojant kaip 1, tritaškį – kaip 2 taškus), be laiko apribojimų, atakai skiriant ne daugiau 11 sek.

„Bus daugiau kontakto, be ne grubaus žaidimo. Traumų tikimybė žaidžiant vienas prieš vieną – mažesnė nei tikrame krepšinyje“, – teigė R. Jarutis.

Pasak jo, šiltuoju metų laiku ABC 1x1 lyga vyks lauko aikštelėse, o šaltuoju – salėse, prie jos virtualiai galės jungtis ir kitose valstybėse gyvenantys krepšinio entuziastai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją