Ketvirtfinalio ritmą lygino su pasauliniu karu

Ne kartą „Žalgirį“ skaudžiai baudęs ir „kalašnikovo“ pravardę turėjęs A. Macijauskas neskuba po pirmo mačo „Žalgirio“ vadinti šios poros favoritu.

„Sunku pasakyti, man patinka kaip „Žalgiris“ žaidžia, jie tikrai gerai rungtyniauja. Manau, poros nugalėtojas paaiškės po įtemptos kovos. Noriu ir linkiu, kad laimėtų „Žalgiris“, – tvirtino A. Macijauskas.

Jis gana ramiai stebėjo trečiadienio rungtynių pradžią, kai „Žalgiris“ atsiliko 8:23.

Antrasis Pasaulinis karas truko penkerius metus, ar kariai ilgai ilsėdavosi po pirmo mūšio? Jie ir kitą dieną kovojo, ir trečią dieną vykdavo mūšis, ištisus mėnesius kariavo apkasuose. Analogiški principai galioja ir krepšinyje. Pagydai mikrotraumas ir vėl į mūšį.
Arvydas Macijauskas

„Tokiose rungtynėse 15 taškų nėra kažkas tokio. Moderniame krepšinyje 10 ar 15-os taškų deficitas mačo pradžioje nėra didžiulė tragedija. Žaisdami namuose graikų grandų klubai tikrai yra kovingi ir kur kas geriau rungtyniauja, nei svečiuose.

Savo daro ir vietos publika. Žinant sirgalius, miesto pulsą, žiniasklaidos susidomėjimą, kur gal vien 10 sporto laikraščių kasdien aprašo aktualijas, OLY neturėjo teisės mačą pradėti ramiai.

Tas miesto regionas, kuris palaiko Pirėjo klubą, tuo gyvena nuo ryto iki vakaro. Graikų, turkų klubai pasižymi išskirtinėmis emocijomis. Tačiau „Žalgiris“ šaunuoliai, įveikė OLY. Jei žalgiriečiai atsilaikys ir penktadienį, viskas bus tvarkoje“ – pranašavo A. Macijauskas.

Anot jo, 48-ių valandų laiko skirtumas tarp pirmų ir antrųjų rungtynių yra vienodas abejoms ekipoms.

„Aš kartais sakau, kad Antrasis Pasaulinis karas truko penkerius metus, ar kariai ilgai ilsėdavosi po pirmo mūšio? Jie ir kitą dieną kovojo, ir trečią dieną vykdavo mūšis, ištisus mėnesius kariavo apkasuose. Jei kas pavargdavo, jam amžiną atilsį, o jo vietą užimdavo kitas.

Kaip sakau, analogiški principai galioja ir krepšinyje. Pagydai mikrotraumas ir vėl į mūšį. Sąlygos abiem komandoms vienodos.

Kelionės varginti neturėtų. Šio etapo klubai skraido užsakomaisiais reisais, nereikia keltis 5-ą ryte, tris valandas riedėti, persėsti į autobusą, kelionę tęsti laivu, tada galiausiai vėl persėsti į autobusą ir pasiekti galutinį tikslą

Svarbiausia saugotis mikrotraumų. Jos silpnina komandų galimybes, žaidimą, keičiasi ekipos emocinė būsena. Tai yra esminiai dalykai“, – kalbėjo originalių palyginimų radęs A. Macijauskas, kuris OLY garbę gynė 2006-2008 m.

Anot Arvydo, tik beprotiško talento žaidėjai gali idealiai įvykdyti trenerio planą, kuris dar prieš sezoną buvo trenerių modeliuojamas, tad nieko nuostabaus, kad kažkuris krepšininkas trečiadienio mače nepasiekė jam įprasto taškų vidurkio.

„Kuo svarbesnės rungtynės, tuo sudėtingiau pasiekti pergalę, kietesnė gynyba, grubiau žaidžiama, o teisėjai tą toleruoja, nes supranta, kad kitokio lygio rungtynės.

Jei žaidėjai nėra mega talentingi, nukenčia žaidimo kokybė, pelnoma mažiau taškų. Juk komandos varžovus analizuoja ir renka informaciją visą sezoną, tad kažkuo sunku dar nustebinti oponentus“, – tvirtina prieš dešimtmetį karjerą baigęs gynėjas.

Anot jo, Vassilis Spanoulis tokiame etape negali vienas nulemti rungtynių baigties.

„Žaidimas kuriamas jam, o jis jaučiasi laisvai tokioje rolėje. V. Spanoulis žino, kad gali mesti ir liks nenubaustas, jei nepataikys, niekas už tai jo nesmerks.

Bet jis jau brandaus amžiaus gynėjas, 35-erių krepšininkas tokiame etape negali nulemti rungtynių baigties prieš tokią komandą, kaip „Žalgiris“.

Taip, jis įmes savo dalį taškų, reikia jį varginti taip pat, kaip tą darė „Žalgiris“ antroje rungtynių pusėje. V. Spanoulis nepataikė daug skubotų, sudėtingų metimų, nekrito taip, kaip pirmoje mačo pusėje. Čia sportas, o sėkmė – ne paskutinėje vietoje. Sakyčiau, sėkmė lydėjo šeimininkus pirmoje mačo pusėje, kai pataikė tie, kurie retai meta ir nepasižymi snaiperių savybėmis.

Sunku prognozuoti, kiek prireiks šioje serijoje rungtynių. Žaidimas atletiškesnis, greitesnis, nei prieš dešimtmetį, dėl to sunkiau prognozuoti. Be to, teisėjai daro mažiau klaidų, jaučia didesnę atsakomybę, viskas filmuojama, įrašinėjama iš visų kampų. Prieš 20 metų gal ne viską nufilmuodavo, o jei reikėdavo kokio nors epizodo, jis „netyčia“ neįsirašydavo. Dabar kiti laikai“, – pastebi A. Macijauskas.

"Olympiakos" su Arvydu Macijausku

„Žalgiris“ turi rezervų

2005-2006 m. „Olympiakos“ klubui priklausęs Eurelijus Žukauskas mano, kad po pirmojo mačo – viskas „Žalgirio“ rankose.

„Po pergalės trečiadienį „Žalgiris“ turi aikštės pranašumą. Tiesa, šioje serijoje tai tebuvo tik pirmas žingsnis.

Žinoma, mačas buvo sunkus abejoms ekipoms, išeikvota daug jėgų. Labai sudėtinga bus penktadienį, vietos sirgaliai dar stipriau palaikys „Olympiakos“.

Nemanau, kad per 48 valandas galima kažką ypatingo paruošti varžovams ir nustebinti. Reikia V. Spanoulį prižiūrėti ir daug problemų bus išspręsta.

Nors nebuvo taip, kad ir pirmame mače V. Spanoulis laisvai atakuodavo, pataikė sudėtingus metimus“, – kalbėjo E. Žukauskas.

Anot buvusio vidurio puolėjo, dabar „Žalgiris“ psichologiškai stipresnis už „Olympiakos“.

„Pirma pergalė – labai reikšminga, bet tikrai dėl to nebus lengviau laimėti ir antrą mačą.

Pirmose rungtynėse nustebino „Žalgirio“ gana greitas sugrįžimas atsiliekant 15-os taškų skirtumu. Labai bijojau tokios pradžios, kuri buvo pirmame Panathinaikos“ ir „Real“ mače, kai graikų klubas atsiplėšė 20:0. Bijojau, kad nepabėgtų ir „Olympiakos“, – pridūrė E. Žukauskas, kurio manymu, trečiadienį „Žalgiris“ sužaidė dar ne idealiausias savo rungtynes.

„Dar rezervų turime, trečiadienį nebuvo idealiausios „Žalgirio“ rungtynės. Tiems, kam sunkiau sekėsi, gal sužais penktadienį. Tačiau taip nebūna, kad visi kartu rungtyniautų puikiai ir pelnytų po 20 taškų.

Manau, kad penktadienį Brandonas Daviesas bus pavargęs ir turėtų stipriau puolime padėti Paulius Jankūnas.

Kalbant apie B. Daviesą, gavęs vietą starto penkete pasitikėjo savo jėgomis, pataikė pirmus kelis metimus, su jais dar daugiau drąsos įgavo ir sužaidė puikias rungtynes. Tačiau abejoju, ar tokias pat geras rungtynes jis sužais penktadienį“, – teigė E. Žukauskas.

Iki 3 pergalių žaidžiamoje ketvirtfinalio serijoje žalgiriečiai antrą mačą su „Olympiakos“ pradės 21.15 val. Pirmieji du serijos mačai yra žaidžiami Pirėjo „Taikos ir Draugystės“ sporto rūmuose.

Trečiadienį pirmosiose rungtynėse žalgiriečiai Eurolygos vicečempionus įveikė po pratęsimo – 87:78. Trečiasis susitikimas bus žaidžiamas antradienį, balandžio 24 d., „Žalgirio“ arenoje.

"Olympiakos" su Eurelijumi Žukausku, Renaldu Seibučiu ir Jonu Kazlausku
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)