Be darbo jau keturis mėnesius esantis S. Alonso krepšinio pasaulyje toli gražu ne naujokas. Iš Madrido kilęs specialistas elitinėje Ispanijos krepšinio lygoje kaip vyriausiasis treneris debiutavo dar 2008-aisiais, stojęs prie Badalonos „Joventut“ vairo.

Vėliau jam teko vadovauti San Sebastiano ir Bilbao ekipoms, sezoną diriguoti Vitorijos „Baskonia“ žvaigždėms, o praėjusią vasarą Š. Jasikevičiaus bendraamžis buvo paskirtas vyriausiuoju „Barcelonos“ strategu.

Tikėtasi, S. Alonso reabilituos praėjusį sezoną visišką fiasko patyrusią „Barcelonos“ komandą, tačiau klubo vadovai nusivylė. „Barcelona“ ir vėl liko už Eurolygos atkrintamųjų varžybų borto, nežibėjo Ispanijos čempionate, todėl S. Alonso vasario viduryje buvo parodytos durys.

Tai, ką Šarūnas Jasikevičius padarė „Žalgiryje“ – absoliuti sėkmė. Į šios komandos žaidimą nenuobodu žiūrėti, visuomet yra skirtingi atakų variantai jie gali mesti tritaškius, žaisti po lenta, greitai bėgti, gintis. Vienas malonumas visa tai stebėti.
Sito Alonso

Į Kataloniją sugrįžęs 68-erių S. Pešičius jau po savaitės parodė, kad ši „Barcelona“ nėra tokia jau beviltiška – Serbijos krepšinio veterano įkvėpti krepšininkai finale nukarūnavo„Real“ ir po penkerių metų pertraukos iškovojo Ispanijos Karaliaus taurę.

S. Alonso neslepia, kad buvusių auklėtinių triumfą iš šalies stebėjo su dideliu kartėliu.

„Negaliu pasakyti, kad mėgavausi matydamas juos besidžiaugiančius, kadangi meluočiau. Negali jaustis gerai, kadangi pats norėjai būti toje situacijoje – juk po išsiskyrimo su „Barcelona“ buvo praėjusios vos 7 dienos. Tačiau šią situaciją aš priėmiau kaip pamoką, turiu išanalizuoti, ką padariau blogai – juk gyvenime visiems būna nesėkmių“, – kalbėdamas su „Onda Cero“ radijo žurnalistu prisipažino S. Alonso.

Anot trenerio, palikus „Barcelonos“ komandą jo gyvenimas pasikeitė.

„Keista nieko netreniruoti, ypač pirmas savaites – atsikėlus ryte apima keistas jausmas. O dabar turiu laiko stebėti ACB ir Eurolygos rungtynes, taip pat NBA atkrintamąsias. Netrukus tikiuosi pradėti derybas dėl darbo kitam sezonui, taip pat laukia treniruočių stovyklos jaunimui“, – vardijo jis.

S. Alonso neslepia įdėmiai sekantis įvykius Eurolygos turnyrą ir nekantriai laukiantis Finalo ketverto Belgrade. Anot ispano, vienu maloniausių atradimų šį sezoną jam tapo Kauno „Žalgiris“, o žiūrėdamas į Š. Jasikevičiaus darbo vaisius jis tiesiog mėgaujasi.

„Tai yra labiausiai per pastaruosius du sezonus progresavusi komanda. „Žalgiris“ turi vieną iš charizmatiškiausių trenerių, komanda per trumpą laiką sugeba susikurti daugybę progų atakai. Tai, ką Š. Jasikevičius padarė „Žalgiryje“ – absoliuti sėkmė.

Į šios komandos žaidimą nenuobodu žiūrėti, visuomet yra skirtingi atakų variantai: jie gali mesti tritaškius, žaisti po lenta, greitai bėgti, gintis. Vienas malonumas visa tai stebėti“, – pagyromis „Žalgiriui“ interviu metu pratrūko S. Alonso, šį sezoną pats gavęs vieną Š. Jasikevičiaus pamoką.

Barcelonos „Palau Blaugrana“ arenoje reguliariojo sezono rungtynes žalgiriečiams rudenį šeimininkai pralaimėjo 75:81.

Ispanas išskyrė ir stipriąsias būsimos „Žalgirio“ varžovės pusfinalyje – Stambulo „Fenerbahče“ komandos savybes.

„Fenerbahče“ savo ruožtu yra labai specifinė komanda – kiekvienas jos žaidėjas aikštėje stengiasi žaisti aukščiau savo galimybių ribos. Galimybių, kurios ir taip yra milžiniškos,“ – pažymėjo S. Alonso.

Anot ispano, priversti krepšinio žvaigždes aikštėje atiduoti visą savo energiją – legendinio stratego Željko Obradovičiaus nuopelnas.

„Pasižiūrėkite – Luigi Datome, Jamesas Nunnally ar Janas Vesely kiekvieną kartą aikštėje įdeda tas pačias milžiniškas pastangas nepaisant to, kad savo karjeroje jau yra daug pasiekę, – pažymėjo S. Alonso. – Dar vienas ne visiems pastebimas dalykas: „Fenerbahče“ žaidėjai yra įpratę ant parketo praleisti trumpas atkarpas. Ir ant suoliuko jie grįžta greitai ir be jokių problemų. Komanda atlieka dideles taktines variacijas per labai trumpą laiką.“

Paklaustas, kas jam pačiam nepavyko treniruojant „Barceloną“, S. Alonso į smulkmenas nesileido.

„Negali paimti trintuko ir visiškai naujo lapo – tu turi analizuoti, ką padarei blogai, kas buvo netaip. Yra daug niuansų, ir turėdamas progą daugelyje situacijų elgčiausi kitaip. Kai turi savo filosofiją, tu privalai ją perteikti krepšininkui taip, kad jis tuo patikėtų. Svarbu tarpusavio ryšys, žmonės, kurie tave supa. Svarbiausia generuoti aistrą krepšiniui ir tai perduoti žaidėjams“, – aiškino ispanas.

Dar vienas ne visiems pastebimas dalykas: „Fenerbahče“ žaidėjai yra įpratę ant parketo praleisti trumpas atkarpas. Ir ant suoliuko jie grįžta greitai ir be jokių problemų. Komanda atlieka dideles taktines variacijas per labai trumpą laiką.
Sito Alonso

Iš S. Alonso komandos vairą perėmusio S. Pešičiaus kontraktas su klubu galioja iki liepos mėnesio. Ar serbas sulauks pasiūlymo jį pratęsti (ir ar pats norės likti Barselonoje) – nežinia, nors „Barcelonos“ prezidentas Josepas Maria Bartomeu ir tvirtino esantis patenkintas jo darbu.

„S. Pešičiaus sutartis baigiasi birželį. Savo darbą treneris atlieka puikiai, aš esu tikras jo darbo metodikos gerbėjas. Tačiau mes nenorime trikdyti trenerio, leidžiame jam rengti komandą atkrintamosioms Ispanijos čempionato kovoms ir apie galimą kontrakto pratęsimą dar nekalbėjome“, – šią savaitę duotame interviu pažymėjo „Barcelonos“ bosas.

Ne paslaptis, kad Katalonijoje jau ne vienus metus kalbama, jog prie „Barcelonos“ vairo anksčiau ar vėliau stos šioje ekipoje kadaise žaidęs Šaras.

Josepas Maria Bartomeu

Todėl nieko keisto, kad minėtojo interviu metu J. M. Bartomeu sulaukė ir provokuojančio žurnalisto klausimo.

„Ar esate ir Šarūno Jasikevičiaus talento gerbėjas?“, – klausimą išgirdo J. M. Bartomeu.
Į tai nesutrikęs katalonas atsakė su lengva šypsenėle veide.

„Šarūnas buvo didis krepšininkas. O dabar jis jau yra puikus treneris, ką parodė su „Žalgiriu“ patekdamas į Eurolygos finalo ketvertą. Jį galima tik pasveikinti“, – kad seka „Žalgirio“ trenerio žygį per Europą, patvirtino, tačiau nedaugžodžiavo J. M. Bartomeu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)