Dėl Sabo kamavo nežinia

“Žalgirio” komanda į Maskvą išskrido vakar po pietų, todėl ryte dar treniravosi Kaune. Vakare pasiekę viešbutį Rusijos sostinėje, krepšininkai turėjo laiko tik vakarienei, o šįryt jie CSKA universaliuose sporto rūmuose surengė lengvą treniruotę, vadinamąjį pamėtymą.

Iki pat išvykimo “Žalgirį” kamavo nežinia dėl svarbiausiojo komandos nario Arvydo Sabonio sveikatos - vidurio puolėjui atsinaujino liga ir jis nesitreniravo visą savaitę. Jau praėjusią savaitę, iki mačo su Novo Mesto KRKA, A.Sabonis gydėsi peršalimą, tačiau nutarė padėti komandai dvikovoje su Slovėnijos klubu.

Anot “Žalgirio” trenerio asistento Gintaro Krapiko, įkvėptas emocijų Arvydas sužaidė, nors dar nebuvo visiškai pasveikęs, todėl po to liga atsinaujino.

Beje, A.Sabonis Maskvoje spės atšvęsti ir gimtadienį - rytoj jam sukaks 39 metai. Į Kauną žalgiriečiai grįš penktadienį vakare.

Amerikiečiai “užsivedę”

A.Sabonis ir G.Krapikas - vieninteliai “Žalgirio” atstovai, dalyvavę “aukso karštligėje” - devintojo dešimtmečio “Žalgirio” ir CSKA kovose. G.Krapikas paskutinį kartą Maskvoje “Žalgirio” garbę gynė 1988 metais.

“Atmosfera, manau, liko ta pati. Daugelis krepšinio mėgėjų prisimena tas kovas, be to, dabar abi komandas galima vadinti grupės lyderėmis, tad suprantama, kad būsimas mačas kelia didžiulį susidomėjimą ir dėl senų prisiminimų, ir dėl dabartinės jų svarbos”, - kalbėjo G.Krapikas.

Trenerio teigimu, senas “Žalgirio” ir CSKA dvikovas prisimena dabar vieni pagrindinių žalgiriečių Dainius Šalenga ir Mindaugas Timinskas, nors tuomet jie dar buvo tik žiūrovai. Didelių ambicijų, tik dėl kitų motyvų, jaučia ir Kauno ekipos legionieriai - Edas Kota bei Tanoka Berdas.

“Jiems yra labai svarbu gerai sužaisti su CSKA krepšininkais, kuriuos daugelis vadina žvaigždėmis. Nei Edas, nei Tanoka nenori pasirodyti prastesni už juos, todėl abu labai domėjosi būsimu maču, klausinėjo įvairių dalykų ir rimtai rengėsi akistatai su CSKA”, - pasakojo komandoje tvyrojusias nuotaikas G.Krapikas.

Nepasiduodanti komanda

G.Krapikas apie CSKA pasakė: “Tai - nepasiduodanti komanda, turinti stiprų trenerių kolektyvą, sugebantį priimti tokius sprendimus, kurie gali iš esmės pakeisti rungtynių eigą”.

“Žalgirio” treneriai, analizuodami CSKA žaidimą, susidarė įspūdį, kad didelę įtaką jam daro individualus Džono Holdeno ir Markuso Brauno meistriškumas. Šiais krepšininkais pasitikima ir aikštėje jiems suteikiama didelė veiksmų laisvė.

M.Braunas, kai jam sekasi, yra nesulaikomas. Puikios formos šiuo metu yra Teodoras Papalukas, taip pat vienas naudingiausių Eurolygos praėjusio sezono žaidėjų Mirsadas Turkčanas. Bet kada pavojingi gali būti jaunieji Viktoras Chriapa ir Sergejus Monia, taip pat - Sergejus Panovas. Vidurio puolėjas Viktoras Aleksanderis yra labiau priklausomas nuo gynėjų.

“Maskvos klubui ne bėda, jeigu vienam ar kitam krepšininkui nesiseka - treneriai turi kuo jį pakeisti. Mūsų atsarginių suolas yra gerokai trumpesnis. Bet jeigu visi 7-8 žaidėjai, kuriais remiamės per rungtynes, gerai atliktų savo pareigas, jų užtektų. Jeigu bent vienas iš jų nesužaidžia, tuomet mums kyla problemų”, - sakė G.Krapikas.

Vienas varžovų kozirių - gynyba

Ne vien statistika liudija, jog šiandien “Žalgiriui” teks susigrumti su viena geriausiai Eurolygoje besiginančių komandų - CSKA strategas Dušanas Ivkovičius žinomas kaip puikus šios krepšinio srities specialistas.

Kita vertus, serbas garsėja taktiniu įžvalgumu. Paskutinis akivaizdus patvirtinimas - maskviečių mačas Tel Avive su “Maccabi”, kai Rusijos atstovai, pralaimėdami 19 taškų skirtumu, rado savyje jėgų susitelkti ir perimti iniciatyvą. Tuo momentu D.Ivkovičius efektyviai išnaudojo kolegos iš “Maccabi” Pinio Geršono klaidas keičiant žaidėjus.

Skaičiai irgi atspindi CSKA gynybos jėgą. Maskvos ekipa per šešerias rungtynes į savo krepšį praleido 381 tašką (vid. 63,5). “Žalgirio” rodikliai - kuklesni (453 tšk. - vid. 75,5), tačiau kauniečiai šiek tiek rezultatyviau atakuoja - atitinkamai 482 taškai (vid. 80,3) ir 464 (vid. 77,3).

CSKA gretose “rezultato mašina” yra gynėjas amerikietis M.Braunas (ūgis 191 cm), pelnęs 113 taškų (vid. 18,8). Kiti jo partneriai atsilieka: arčiausiai šio legionieriaus - Rusijos pilietybę turintis kitas juodaodis D.Holdenas (185 cm), surinkęs 80 taškų (vid. 13,3).

“Žalgiryje” tokio ryškaus atotrūkio nėra: rezultatyviausiai žaidžia A.Sabonis - 90 taškų (vid. 15), greta jo T.Berdas - 81 (vid. 13,5), D.Šalenga - 76 (vid. 12,6), E.Kota - 70 (11,6).