Nors iki planetos pirmenybių finalo Kinijoje dar toli, šeštadienio batalija su Prancūzija lietuviams yra taip pat neįkainojama: tai – tarsi aštuntfinalis, kadangi pralaimėję Nankine mūsiškiai, ko gero, liktų be didžiojo aštuoneto ir stumdytųsi jau tik dėl 9-16 vietų.

Tuo metu pergalė prieš kol kas dar nesuklupusius prancūzus Lietuvai galėtų atverti kur kas šviesesnius horizontus ir galbūt net pakurstyti viltis tapti L grupės nugalėtoja bei tuo pačiu ketvirtfinalyje veikiausiai išvengti JAV barjero.

Koks bus Valančiūno atsakas?

„Mes irgi turime daug ką jiems pasiūlyti. Jeigu tikimės laimėti ir eiti tolyn, kas be ko, Jonas Valančiūnas turi būti žymiai svarbesnis faktorius nei prieš Australiją (7 tšk., 7 atk. kam. – Krepšinis.lt). Jis yra komandos lyderis, tai ir turi žaisti kaip lyderis, nepaisant visų aplinkybių. O jei jis bus toks, kokį mes jį pripratę matyti, tai bus labai didelis pliusas mums.

Tiesa, čia visai kitoks krepšinis nei NBA, kur žaidžiamos 82-ejos rungtynės. Čia – labiau kaip atkrintamosios. Ir ta aikštelė daug mažesnė, gynyba labai susispaudusi – matėme, kaip Giannį Antetokounmpo brazilai uždarė“, – pastebėjo L. Kleiza.

„Tikiu, kad Jono savigarba dabar kažkiek pažeista, nes mes vis tiek visi tikimės iš jo kur kas geresnio žaidimo, ypač po tokio tikrai neblogo jam NBA sezono. Dažniausiai po prastų rungtynių laukiame teigiamo atsako. Tuo labiau, kad toje pačioje NBA lygoje J. Valančiūnas prieš R. Gobertą yra sužaidęs ne vieną nuostabų mačą. JV turi prisiminti tai ir pabandyti sumesti bent 20 taškų – mes turime maitinti jį kamuoliais, o jis turi būti piktas po paskutinių rungtynių“, – pritarė ir treneris Tomas Purlys.

Abiejų jų teigimu, mūsiškiai yra pajėgūs pakeisti dabartinę L grupės turnyro padėtį ir užimamą trečią vietą į aukštesnę.

Pirmi dėl geriausio taškų santykio kol kas žengia prancūzai, iš savo kelio nušlavę lietuvių dar laukiančią Dominiką (90:56), taip pat Jordaniją (103:64) ir turėję vargo tik su Vokietija (78:74), nors ir prieš ją vienu metu pirmavo net 24 taškais.

Vincento Collet auklėtiniai kol kas visus stebina įstabiu pataikymu iš trijų taškų zonos – „Mėlynieji“ įskraidina net 53 procentus savo tritaškių ir pagal tai užtikrintai lyderiauja visame turnyre (antra – Serbija su 47 proc.). Savo ruožtu lietuviai su kukliu 30 proc. taiklumu rikiuojasi viso labo 27-i tarp 32 komandų.

Net po 10 taiklių tritaškių per rungtynes Kinijoje smaigstantys prancūzų artileristai – daug kam nemaža staigmena, nes, pavyzdžiui, paskutiniame Europos čempionate, kuriame patyrė fiasko ir liko tik 12-i, jie tepataikė 34 proc. savo tolimų šūvių ir pagal tai tebuvo 15-i tarp 24 dalyvių.

„Ir Prancūzijos jaunimo, ir ankstesnės vyrų rinktinės niekada negarsėdavo savo snaiperiais. Ir lietuviai, žaisdami su jais, labai dažnai stodavo į aikštės gynybą, kuri būdavo vienu iš pergalės raktų. O dabartinė jų komanda yra geriausiai metanti tritaškius visame pasaulio čempionate ir tai gerokai apsunkina mūsų užduotį“, – atkreipė dėmesį T. Purlys.

Jo manymu, prancūzai – kažkuo panašūs į mūsiškių jau sutiktas Kanados ir Australijos rinktines.

„Jie labai daug žaidžia vienas prieš vieną ir aktyviai ginasi. Viena pagrindinių mūsų tikslų ir vėl bus stabdyti greitą varžovų puolimą. Laimei, kad bent R. Gobertas nėra toks metikas kaip Aronas Baynesas (smeigęs net 3 tritaškius ir pelnęs 21 tašką) ir neatakuoja iš toli. Taigi gynyboje kažkiek galėsime atsitraukti nuo jo. Bet panaši situacija bus ir mums: jis provokuos mūsų aukštaūgius bei kitus žaidėjus mesti iš vidutinio nuotolio, o artimesnius metimus stoguos“, – įspėjo treneris.

Paprasta pergalė gali netenkinti

Lietuviams artėjantį Bastilijos šturmą dar sudėtingesniu daro ir tai, kai paprastos pergalės prieš prancūzus šeštadienį gali nepakakti.

Taip nutiktų, jei laimėsime mažiau nei 5 taškais, o paskutiniame ture prancūzai nedideliu skirtumu įveiks australus. Tuomet trys L grupės komandos surinktų po 4 pergales (jei darysime prielaidą, kad Dominika neįkąs Lietuvai), o jų galutinį išsidėstymą lemtų taškų santykis tarpusavio kovose.

Lietuvos rinktinei būtų neparanku tai, kad prieš paskutinį turą prancūzai ir australai žinotų, koks rezultatas juos tenkina, todėl atsirastų erdvės ir jų pagudravimui – taip jau yra įvykę ne viename turnyre, net nebūtinai krepšinio.

Aišku viena: bet kokių užkulisinių žaidimų galimybei kelią tikrai užkirstų Lietuvos krepšininkų pergalė prieš prancūzus bent 6 taškų skirtumu. Tada, trims komandoms finišavus su vienodu pergalių kiekiu, lietuviai garantuotai paliktų sau už nugaros mažiausiai vieną iš jų. Lietuviams tiktų ir bet kokia australų pergalė prieš prancūzus.

Krepšinis.lt pateikia įmanomus scenarijus lietuvių pergalės mažesniu nei 6 taškų skirtumu ir prancūzų laimėjimo prieš australus atveju:

* jei laimime +1, kelią į kitą etapą mums galėtų atverti tik australų pergalė prieš prancūzus arba prancūzų laimėjimas prieš Australiją bent 9 taškais;

* jei laimime +2, kelią į kitą etapą mums galėtų atvertų tik australų pergalė prieš prancūzus arba prancūzų laimėjimas prieš Australiją bent 8 taškais;

* jei laimime +3, kelią į kitą etapą mums galėtų atvertų tik australų pergalė prieš prancūzus arba prancūzų laimėjimas prieš Australiją lygiai 1 arba bent 6 taškais;

* jei laimime +4, kelią į kitą etapą mums galėtų atvertų tik australų pergalė prieš prancūzus arba prancūzų laimėjimas prieš Australiją 1-2 arba bent 6 taškais;

* jei laimime +5, kelią į kitą etapą mums galėtų atvertų tik australų pergalė prieš prancūzus arba prancūzų laimėjimas prieš Australiją bent 5 taškais.

Antrąsias L grupės rungtynes D. Adomaičio auklėtiniai žais pirmadienį (rugsėjo 9 dieną) 11 val. su Dominikos Respublika.

Į ketvirtfinalį pateks pirmąsias dvi vietas užėmusios rinktinės. Žiūrint dar toliau, labai svarbi ir L grupės nugalėtojo pozicija, nes antros vietos savininko ketvirtfinalyje greičiausiai lauktų JAV rinktinės, kuriai prognozuojamas triumfas K grupėje, barjeras.

Tuo metu komanda, kuri Nankine finišuos pirmoje vietoje, sau į ketvirtfinalio porą veikiausiai gaus ne amerikiečius, o labiau pažeidžiamus oponentus iš K grupės – čekus (3/1), brazilus (3/1) arba graikus (2/1).

Realiausi scenarijai Lietuvos rinktinei L grupėje:

– tampa grupės nugalėtoja, jei nugali ir prancūzus, ir dominikiečius, o australai nusileidžia prancūzams ir Lietuvos tarpusavio taškų skirtumas yra geriausias iš trijų komandų. Tada rikiuotė būtų tokia: 1. Lietuva (4/1). 2.-3. Australija (4/1) ir Prancūzija (4/1). 4. Dominika (2/3).

– užima antrą vietą grupėje ir patenka į ketvirtfinalį, jei nugali ir prancūzus, ir dominikiečius, o prancūzai nusileidžia australams. Tuomet: 1. Australija (5/0). 2. Lietuva (4/1). 3. Prancūzija (3/2). 4. Dominika (2/3).

– užima antrą vietą grupėje ir patenka į ketvirtfinalį, jei nugali ir prancūzus, ir dominikiečius, o prancūzai pranoksta australus ir Lietuvos tarpusavio taškų skirtumas yra antras geriausias tarp trijų komandų: 1. Prancūzija arba Australija (4/1). 2 Lietuva (4/1). 3. Prancūzija arba Australija (4/1). 4. Dominika (2/3).

Lieka už borto visais kitais atvejais, išskyrus:

– finišuoja antroje grupės vietoje, jei įveikia Prancūziją, bet ne Dominiką (o bendras šių dviejų mačų skirtumas yra bent +35 taškai mūsų naudai), savo ruožtu prancūzai dar suklumpa ir prieš Australiją. Tokiu atveju: 1. Australija 5/0. 2. Lietuva 3/2. 3-4. Dominika 3/2 ir Prancūzija 3/2.

Antrojo etapo tvarka

Naujosios grupės:

I grupė (Fošanas): Argentina (4/0), Lenkija (4/0), Rusija (2/2), Venesuela (2/2).

J grupė (Uhanas): Serbija (4/0), Ispanija (4/0), Italija (2/2), Puerto Rikas (2/2).

K grupė (Šendženas): JAV (3/0), Čekija (3/1), Brazilija (3/1), Graikija (2/1).

L grupė (Nankinas): Australija (4/0), Prancūzija (3/0), Lietuva (2/1), Dominika (2/2).

Į ketvirtfinalį iš naujųjų grupių keliaus po dvi pajėgiausias rinktines, o į jį nepatekusios komandos dėl 9-16 vietų nesivaržys – jų pozicijos bus nustatytos pagal ligtolinius rezultatus.

Ketvirtfinalį išgyvenusios komandos žengs į pusfinalį, o kitos toliau kovos dėl 5-8 vietų. Pusfinalio nugalėtojai susigrums didžiajame finale, o kiti du pusfinalininkai susitiks dėl bronzos.

Rinktinės, kurios – jau ketvirtfinalyje: Argentina, Lenkija, Serbija, Ispanija.

Komandos, kurios jau turi kelialapius į Tokijo olimpiadą: Japonija (šeimininkė) ir Australija (Okeanijos atstovė).

Pirmą kartą FIBA Pasaulio taurės turnyre dalyvauja rekordiškai daug – net 32 rinktinės, kurios grumiasi ne tik dėl medalių ir Naismitho vardo taurės, bet ir kelialapių į 2020 metų Tokijo olimpines žaidynes.
FIBA pasaulio čempionato antrojo etapo grupės
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (254)