Praėjusį Europos čempionatą praleidusi Lietuvos moterų rinktinė šįkart atrankos kovose C grupėje grumsis su Vengrija, Rusija ir Albanija.

Lapkričio 11-ą dieną Kėdainiuose ji žais su vengrėmis, lapkričio 15-ąją – išvykoje su Rusija. Pirmoji akistata su Albanija vyks kitų metų vasario 10-ą dieną Tiranoje.

Per taip vadinamus FIBA langus 32 nacionalinės ekipos varžysis šį lapkritį, kitų metų vasarį ir vėl lapkritį. Prie būsimojo Europos čempionato šeimininkių Latvijos ir Serbijos prisidės aštuonių grupių nugalėtojos ir geriausios antrąsias vietas užėmusios rinktinės.

„Tai yra didelė nesąmonė ir klaida žaidėjų sąskaita. FIBA daug atima iš mūsų pasiruošimo. Tą, kas buvo iki tol sukurta, ėmė ir sugadino. Esu prieš tokias atrankas. Turėtų būti normalus pasiruošimas, kad krepšinis vyktų taktiškai. Guodžia tai, kad tos pačios sąlygos yra visoms rinktinėms“, – vertino M. Šernius.

Per mažai dėmesio tiek iš vadovų, tiek iš kiekvieno miesto, tiek trenerių sumažėjimas moterų krepšinyje privedė prie situacijos, kad moterų krepšinis yra susitraukęs, – teigė jis. – Ir tai neatsitiko per 2-4 metus. Tai visos moterų krepšinio bendruomenės darbas pastaruosius 10 metų.
Mantas Šernius

Lietuvos rinktinės strategas bedė pirštu į dar vieną FIBA užmojį – uždegti žalią šviesą amerikiečių natūralizavimui rinktinėse: „Tai dar viena nesąmonė. Aš esu prieš, kai šalys pasirašo kontraktą likus savaitei iki atrankos ir suteikia pilietybę“.

Tiesa, ne viskas čia juodom spalvom tapyta – treneris pasidžiaugė, kad nė viena iš kviestų į rinktinę žaidėjų nesusižeidė. „Nė viena nepasakė „ne“, nebuvo jokio klausimo. Visos atvažiavo. Tai parodo, kad čia yra komanda“, – sakė jis.

O koks gi yra mūsų šalies nacionalinės ekipos veidas?

„Jis atsiskleidė dar vasarą, kai turėjome mėnesio stovyklą, kartu vykome į Kiniją, žaidėme draugiškas rungtynes Suomijoje ir Vokietijoje. Mūsų stiprioji pusė yra po krepšiu, turime lyderę Gintarę Petronytę, aplink ją yra gerų snaiperių kaip Laura ir Eglė – jos išplečia perimetrą ir palengvina dičkėms darbą“, – pasakojo M. Šernius.

Komanda 🇱🇹 #mesuzlietuva #eurobasketwomen2019

A post shared by Lietuvos krepšinio federacija (@krepsinionamai) on Nov 7, 2017 at 9:12am PST

Prie rinktinės vairo ne pirmus metus stovintis treneris pasidžiaugė, kad žaidėjos prisimena net senus derinius: „Man tai suteikia gerą emociją ir papildomą motyvaciją, kad žaisime teisingai, tobulėsime kaip komanda“.

Prieš dvikovą su vengrėmis šeštadienį Lietuvos rinktinės strategas apsitarė su auklėtinėmis, kas varžovų lyderės, kokios jų stiprios savybės.

„Žaisime pažinodami varžoves. Rusija – stipri, šįmet šiek tiek pajaunino komandą, bet ten yra tiek rezervo, kad tikrai bus nelengva“, – teigė jis.

Kalbėdamas apie rinktinės galimybes M. Šernius tikino, kad ji stipri tiek, kiek žaidėjų turi „apačioje“ ir kiek turi atsidavusių darbui trenerių.

Mantas Šernius

„Per mažai dėmesio tiek iš vadovų, tiek iš kiekvieno miesto, tiek trenerių sumažėjimas moterų krepšinyje privedė prie situacijos, kad moterų krepšinis yra susitraukęs, – teigė jis. – Ir tai neatsitiko per 2-4 metus. Tai visos moterų krepšinio bendruomenės darbas pastaruosius 10 metų“.

Anot jo, reikėtų kelti moterų krepšinio lygą Lietuvoje, taip, kaip tą daro LKL.

„Aišku, ji turi turėti iš ko kilti. Reikia griebti dar giliau – į mokyklas. Turi būti priimti strateginiai sprendimai, kad nebūtų taip, jog sporto mokykla turi 8 vaikinų grupes ir nė vienos merginų, o buvę merginų treneriai tapo vaikinų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)