Su Klaipėdos „Neptūnu“ 2014 metais LKL vicečempionu netikėtai tapęs ir praėjusiame sezone Eurolygoje debiutavęs kretingiškis be darbo liko vasaros pradžioje, uostamiesčio komandos vairininko kėdę turėjęs užleisti dėl neapgintų pozicijų šalies pirmenybėse.

Per vasarą naujos darbovietės neradęs K. Maksvytis sezoną pradėjo krepšinio rungtynes stebėdamas kaip žiūrovas, tačiau dėl trumpos pertraukėlės treneris nesigraužia.

„Laukiu antros bangos, kuri prasidės ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Kol kas konkrečių pasiūlymų nėra, bet žinant, kokia karšta yra trenerio kėdė, manau, kad jau lapkričio-gruodžio mėnesį turėtų prasidėti trenerių kaita. O iki tol man nelieka nieko kito, kaip tik laukti“, – apie darbo paieškas pasakojo K. Maksvytis.

Tris sezonus klaipėdiečius treniravęs specialistas prisipažino, kad šiame gyvenimo etape jam dar nėra didelio skirtumo, kurios šalies klubą treniruoti. Bet pasiūlymų išskėtęs rankų K. Maksvytis nelaukia – savaitgalį jis sugrįžo iš kelionės, kuri kaip reikiant papuoš jo gyvenimo aprašymą.

Kazys Maksvytis iš arti stebėjo “Rockets“ draugiškas rungtynes

NBA virtuvė

Dvi savaites „auksine“ vadinamos 1992 metų gimimo rinktinės vedlys praleido kitoje Atlanto pusėje ir savo akimis stebėjo, kaip dirba stipriausios pasaulio krepšinio lygos NBA komandų treneriai.

Per šį laikotarpį K. Maksvytis spėjo apsilankyti Dalaso „Mavericks“ ir Hjustono „Rockets“ bei net šešių universitetų komandų treniruotėse ir draugiškose rungtynėse. Didžiausią įspūdį jam paliko laikas, praleistas SMU „Mustangs“ ekipoje, kurią treniruoja NBA ir NCAA čempionas Larry Brownas.

„Kaip pagrindinį tikslą pasirinkau Dalasą, nes aplink šį miestą – daug stiprių universitetų. Norėjau pasižvalgyti į studentišką krepšinį, nes jo stilius artimesnis Europai“, – savo pasirinkimą argumentavo kretingiškis.

„Pabendravome su treneriais, apsikeitėme nuomonėmis. Labai šiltai priėmė ir „Mavericks“, ir „Rockets“ vadovai. Dalase generaliniu vadybininku dirba Donas Nelsonas, kuris traukdavo ir lietuvišką himną (nuo 1990 iki 2003 metų dirbo Lietuvos rinktinės asistentu – Krepšinis.lt). Pamačiau visą NBA virtuvę, įgavau patirties, praplėčiau akiratį ir pasikroviau žinių bagažą“, – įspūdžiais po viešnagės JAV dalijosi K. Maksvytis.

Treneris pripažino, kad krepšinis, išskyrus specifines taisykles, visur vienodas, tačiau jam didžiausią įspūdį paliko NBA organizacinė didybė.

„Hjustono komanda turi savo virtuvės šefą, kuris nuo ryto iki vakaro pildo kiekvieno krepšininko norą. Klubas investuoja, kad žaidėjai valgytų gerą maistą. Ir čia tik vienas pavyzdys“, – pasakojo treneris.

Kazys Maksvytis ir Donas Nelsonas

Darboholikas D. Motiejūnas

Viešėdamas Hjustone K. Maksvytis aplankė ir savo buvusį auklėtinį Donatą Motiejūną, kurį treniravo Kauno krepšinio mokykloje. 25-erių aukštaūgis vis dar sveiksta po sunkios nugaros traumos, kurią patyrė treniruotės metu kovo pabaigoje.

Kuo greičiau sugrįžti ant parketo siekiančiam Lietuvos rinktinės žaidėjui „Rockets“ treneriai ir gydytojai yra sudarę itin griežtą programą – kiek jis gali sportuoti ir kiek jam reikia ilsėtis. Anot K. Maksvyčio, lietuviui reikalinga akyla priežiūra, nes pats krepšininkas žodžio „stop“ savo kasdienybėje netaiko.

„Kiek teko bendrauti su žmonėmis iš Hjustono ir Dalaso komandų organizacijos, Donatą jie labai gerbia – jis užsirekomendavęs kaip darboholikas, kuris nuo ryto iki vakaro lieja prakaitą sporto salėje. Jį kartais netgi reikia stabdyti – daktarai bando įrodyti, kad persisportuoti irgi nėra gerai, nes jis linkęs viską daryti idealiai. Galbūt dėl per didelio krūvio pernai jis ir patyrė tą nelemtą nugaros traumą“, – apie buvusį auklėtinį atsiliepė K. Maksvytis.

Tiesa, nei jis, nei pats D. Motiejūnas dar nežino, kada galės sugrįžti ant parketo. Bet gera žinia yra ta, kad 213 cm ūgio kaunietis jau gali ne tik kilnoti svorius, bet ir atlikti pratimus su kamuoliu.

„Mano nuomone, daktarai nori jį pilnai išgydyti, kad sugrįžimas nebūtų per anksti – niekas nenori, kad trauma pasikartotų“, – apie Lietuvos rinktinės žaidėjo sveikatą pasakojo K. Maksvytis.

Moving forward. Dips with a little bit of weight ;) #Rehab #Rockets #Pursuit Judu į priekį. Šiek tiek svorių ;)Posted by Donatas Motiejunas on 2015 m. spalio 21 d.

Moving forward! #Rockets #Pursuit Judame į priekį!Posted by Donatas Motiejunas on 2015 m. spalio 7 d.

LKL įdomybės

Laisvu metu treneris nepraleidžia galimybės stebėti ir LKL kovas, kurios jam palieka gerą įspūdį. Tiesa, krepšinio specialistas negalėjo paaiškinti, kodėl jo treniruotas „Neptūnas“ sezoną pradėjo ne itin sėkmingai – Dainiaus Adomaičio auklėtiniai per 6 turus iškovojo 3 pergales ir tiek pat sykių suklupo.

„Jeigu atvirai, į „Neptūną nebežiūriu tokiom degančiom akim nei tuomet, kai jame dirbau. Nebesu komandos dalis, todėl ir tokio žaidimo priežastis vertinti būtų sunkų“, – sakė K. Maksvytis.

Strategą sužavėjo Virginijaus Šeškaus prikeltas Prienų-Birštono „Vytauto“ klubas, tačiau jis neskubėjo nuvertinti ir kitų komandų, teigdamas, kad kova dėl trečios pozicijos bus išties arši.

„Laukia įdomus čempionatas. Prienai sustiprėjo, visai įdomiai žaidžia Utena. Šiauliai ir Pasvalys dar tikrai turi ką parodyti. LKL išliko toks pats įdomus kaip ir pernai“, – sustiprėjusiu šalies klubiniu krepšiniu džiaugėsi specialistas.

K. Maksvytis taip pat turėjo galimybę stebėti ir sekmadienį vykusią pirmąją šio sezono LKL grandų akistatą. Kretingiškis pripažino, kad toks komandų lygių skirtumas jį tikrai nustebino, bet daryti išvadų neskubėjo.

„Aišku, gerbėjai laukė įdomesnės dvikovos, bet čia krepšinis – tai tik sezono startas. „Žalgiris“ šį kartą buvo visa galva stipresnis, bet kitose rungtynėse jau gali būti kitaip“, – nenurašydamas vilniečių pokalbį baigė K. Maksvytis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)