Tiesioginiame ketvirto Vakarų konferencijos ketvirtfinalio serijos mačo eteryje girdami „Spurs“ lyderį Kawhį Leonardą NBA TV komentatoriai pradėjo jį lyginti su Š. Marčiulioniu.

Greggas Popovichius sako, kad K. Leonardas jam primena Š. Marčiulionį. Jis buvo nuostabus žaidėjas, vienas iš geriausių. Kai tik kamuolys – niekieno, Š. Marčiulionis visada pirmas suskubdavo prie jo. Tai – didis krepšininkas iš Lietuvos, kuris kartu su Arvydu Saboniu buvo itin stiprios Sovietų Sąjungos rinktinės ramsčiai, kol jų šalis neatsiskyrė.

Kai jis atvyko čia, į JAV, buvo neįtikėtinas, ypač „Golden State Warriors“ gretose. Tikrai puikus žaidėjas“, – negailėjo komplimentų lietuviui amerikiečiai.

1987 m. NBA naujokų biržoje pašauktas 127-u numeriu Š. Marčiulionis iškart norėjo sužavėti „Warriors“ trenerį Doną Nelsoną ir jau pirmose oficialiose savo rungtynėse 1989-aisiais su Finikso „Suns“ ekipa per 24 min. pelnė 19 taškų.

Kitus penkis mačus jis irgi baigė savo sąskaitoje turėdamas bent 10 taškų, o per dvikovą su Orlando „Magic“ pirmą kartą pasiekė ir 30 taškų zoną – įmetė 33 taškus (10/13 dvitaškiai, 1/1 tritaškis, 10/11 baudos) ir atvedė „Warriors“ į pergalę 138:127.

Apskritai per savo karjerą už Atlanto Š. Marčiulionis 30 taškų ribą pasiekė šešis kartus. Dar tris sykius jis įmetė po 29 taškus. Kaip atsarginiam žaidėjui ir krepšinio pionieriui iš Europos - tai daugiau nei įspūdingi skaičiai.

Šarūnas žibėjo ir per NBA atkrintamąsias varžybas: štai 1992 m. Vakarų konferencijos ketvirtfinalio serijoje su Sietlo „SuperSonics“ ekipa jis vidutiniškai rinkdavo net po 21,3 taško ir atlikdavo po 5 rez. perd, nors irgi buvo atsarginis.

Iš viso NBA lygoje Š. Marčiulionis praleido 8-erius metus ir keturis kartus pateko į atkrintamąsias varžybas. Lietuvis iš viso uždirbo 12,937 mln. JAV dolerių, o jo atskirų statistikos kategorijų rekordai NBA yra: 35 taškai, 9 atkovoti kamuoliai, 9 rezultatyvūs perdavimai ir 6 perimti kamuoliai per dvikovą.

Kovotojas iki kaulų smegenų, puikiai fiziškai sudėtas, itin veržlus ir agresyvus puolime Š. Marčiulionis greitai tapo tikru varžovų galvos skausmu. Gintis prieš lietuvį netroško net abi ryškiausios to meto Čikagos „Bulls“ žvaigždės – Scottie Pippenas ir Michaelas Jordanas.

Sėkmingiausias Š. Marčiulioniui buvo trečias, 1991-1992-ųjų, sezonas, kurio metu jis per mačą vidutiniškai pelnydavo net po 18,9 taško. Ir visa tai nepaisant to, kad lietuvis 67-erias iš 72-ejų rungtynių pradėjo nuo atsarginių suolo. Tų metų geriausio šešto žaidėjo rinkimuose mūsiškis nusileido tik Detlefui Schrempfui (vid. po 17,3 tšk. ir 9,6 atk. kam.).

Dėl kojos traumos nežaidęs beveik pusantrų metų 1994-aisiais Š. Marčiulionis persikėlė į Sietlo „Supersonics“ klubą, kuriame išbuvo tik sezoną. Paskui po vienerius metus jis dar žaidė Sakramento „Kings“ ir Denverio „Nuggets“ komandose.

Skirtingai nei kita Lietuvos krepšinio legenda Arvydas Sabonis, kuris profesionaliai žaidė beveik iki 40 metų, Š. Marčiulionis savo karjerą dėl traumų buvo priverstas baigti būdamas vos 32-ejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)