Pusfinalyje lietuvio atstovaujama Atėnų „Panathinaikos“ pirmavo viso mačo metu ir 73:57 nugalėjo Š. Jasikevičiaus treniruojamą Stambulo „Fenerbahče“.

M. Grigonis mačą pradėjo ant atsarginių suolo ir aikštėje praleido 16 minučių, per kurias pelnė 6 taškus (3/4 dvit., 0/1 trit.), atliko 3 rezultatyvius perdavimus, atkovojo kamuolį ir surinko 9 naudingumo balus.

Po šio mačo lietuvis sakė, kad mieliau finale susikautų su Madrido „Real“, o ne Pirėjo „Olympiakos“ ir šis jo noras išsipildė – karališkasis klubas dominavo kitame pusfinalyje 87:76, o jau antrame kėlinyje varžovus triuškino 25 taškų skirtumu.

„Panathinaikos“ į finalą žengė po 13 metų pertraukos ir sekmadienį sieks septintojo titulo klubo istorijoje. Praėjusį sezoną klubas finišavo vos 17-oje vietoje.

Finalas bus žaidžiamas sekmadienį 21 valandą.

„Pasidžiaugėme, nueini miegoti ir nauja diena. Tiek ir tereikia. Smagu, kad viešbutyje gali nueiti apačion ir žinoti, kad dar laukia vienos rungtynės, o ne žaisti dėl trečios vietos. Smagu, kad laimėjome, bet jau praėjo ta emocija. Bet dar liko daug darbo“, – prieš artėjantį mūšį žurnalistams Berlyne sakė M. Grigonis.

Pusfinalyje M. Grigonio ir PAO kompanijos įveiktas Š. Jasikevičius ieškodamas patarimo, kaip lietuviui įveikti įtampą prieš finalines rungtynes, juokais siūlė išgerti migdomųjų, bet pats gynėjas to daryti neketina.

„Ne, tokiais dalykais neužsiimu. Nemėgstu miego tablečių, nes tada kaip tik blogiau miegi. Stengiesi dirbti su savimi. Po rungtynių sunku užmigti dėl adrenalino, bet krepšinį žaidžiu ne pirmą kartą“, – Šaro patarimą atmetė jis.

Reguliaraus sezono metu abu klubai pasidalino po pergalę išvykoje – „Real“ buvo stipresni Atėnuose 90:78, bet krito namie – 86:97.

Šiuose mačuose M. Grigonis fiksavo 7 taškų vidurkį.

„Turi, – apie silpnas varžovų vietas atsiliepė gynėjas. – Vis tiek pralaimėjo vienas kitas rungtynes. Visos komandos turi silpnų vietų. Aišku, Madridas yra Madridas. Kaip ir futbole, jie turi tą tendenciją laimėti viską. Bet vienos rungtynės – visko gali būti.“

„Real“ yra daugiausiai kartų Eurolygą laimėjusi komanda – tą ji padarė 11 kartų ir dabar taikosi į dar vieną, antrąjį iš eilės. Madrido komanda svarbiausiame mače žais trečią sezoną iš eilės ir aštuntą kartą per paskutinius 11 finalų.

PAO titulų kraitis siekia šešis, o čempione paskutinį kartą ji tapo 2011 m.

Eurolygos čempionais, neskaitant 1999 m. čempioniškos Kauno „Žalgirio“ komandos, yra tapę tik šeši lietuviai – Arvydas Sabonis, Š. Jasikevičius, Ramūnas Šiškauskas, Martynas Gecevičius, Robertas Javtokas ir Jonas Mačiulis. Pastarasis taurę kėlė paskutinis – 2015 m.

„Labai vertinu (buvimą čia, – aut. past.). Daug kam netenka čia žaisti ir daug kas norėtų bent jau turėti galimybę čia žaisti, net nekalbu apie laimėjimą. Man tai labai svarbu. Nėra taip, kad viskas čia natūraliai. Žinau, kiek daug reikėjo praeiti, kiek klubui reikėjo praeiti ir kokių bėdų turėjome praėjusiais metais. Galiu tik dėkoti Dievui, kad jis turėjo man tą planą ir ruošė rytojaus rungtynėms“, – džiaugėsi M. Grigonis.

Mažasis finalas dėl trečios vietos, kurį Š. Jasikevičius pavadino laidotuvėmis, prasidės 18 val. Jame susitiks Stambulo „Fenerbahče“ ir Pirėjo „Olympiakos“.