„Jau kalbėjau su Kaziu Maksvyčiu, eisime ir bandysime laimėti tą kelialapį“, – Berlyne žurnalistams patvirtino M. Grigonis, į Vokietijos sostinę atvykęs siekti Eurolygos čempiono taurės su Atėnų „Panathinaikos“ klubu.

30-metį prieš mėnesį šventusio M. Grigonio komanda pusfinalyje susirems su Šarūno Jasikevičiaus treniruojama Stambulo „Fenerbahče“.

Reguliaraus sezono metu komandos pasidalino po pergalę namuose – pirmą kartą triumfavo „Fenerbahče“ (83:69), antrame susitikime pranašesnis jau buvo PAO (74:63).

Atėnų ekipa finišavo antra ir ketvirtfinalio serijoje dramatiškai 3:2 palaužė Tel Avivo „Maccabi“.

Prieš sezoną M. Grigoniui buvo patarta ieškoti naujos komandos, bet galiausiai lietuvis tapo vienu svarbiausių E. Atamano sraigtelių sugrąžinant „Panathinaikos“ į aukštumas, o tą įrodė ir prieš ketvirtfinalio serijas įteiktas naujas, pelningas trejų metų kontraktas.

Puikų reguliarųjį sezoną sužaidęs gynėjas kiek pasislinko į šoną ketvirtfinalio serijoje. E. Atamanas turi krūvą pajėgių gynėjų, tarp kurių svarbiausi – Kendrickas Nunnas ir Kostas Sloukas, dažnai besidalinantys aikštę vienu metu ir tokiu atveju kas antra PAO ataka baigiasi vieno iš jų veiksmais.

M. Grigonis dažniausiai yra slenkamas į trečią poziciją – šioje bballytics.com duomenimis praleidžia net 89 proc. laiko. Tad lietuvis dažnai sutinka ženkliai už save tvirtesnius varžovus, o „Maccabi“ atveju tai buvo Bonzie Colsonas. Gynėjo minutės, lyginant reguliarųjį sezoną ir atkrintamąsias, susitraukė nuo 27 iki 14, o taškų vidurkis – nuo 10,1 iki 4,6.

Nežibėjo lietuvis ir šio sezono tarpusavio mačuose su „Fenerbahče“, vidutiniškai rinkdamas po 5 taškus. Jam esant aikštėje turkų klubas pelnė 28 taškais daugiau.

Kokiomis nuotaikomis pasitinkate pirmą finalo ketvertą karjeroje – jaučiate jaudulį?, – žurnalistai paklausė M. Grigonio.

Jaudulio dar nėra. Aišku, jūsų čia daug, tai kažkiek prideda to. Viskas prasidės nuo rytdienos ryto – susikaupimas, o šiandien dar to nėra.

Trečiadienį įvyko „Fenerbahče“ sirgalių ir Ergino Atamano konfliktas. Kaip vertinate tai, kas įvyko?

Mes tik taip įeiname į viešbučius. Čia nėra mano reikalas. Mano reikalas yra žaisti, o kaip būna su provokacijomis – toks mūsų darbas. Mus nuolat provokuoja ir galvoja, kad gali taip elgtis. Mes irgi žmonės, turime emocijas ir jausmus. Jeigu būna bloga diena, ne tiek daug ir reikia. Turbūt taip buvo ir treneriui. Reikia ne tik apie save galvoti. Bet mes einame su dramomis, mums patinka tai.

„Panathinaikos“ į finalo ketvertą sugrįžo po dvylikos metų pertraukos. Kiek spaudimo iš miesto, sirgalių?

Daugiau spaudimo jaučiau praėjusiais metais, dabar daugiau palaiko. Didelis užsidegimas, žmonės patenkinti, kaip žaidžiame, sukūrėme jiems šventę. Dvi graikų komandos čia, jiems smagu, nes jie labai daug investuoja emocijų į sportą. Kiek susikuri spaudimo sau, tiek ir yra.

Kiek smagu kaip krepšininkui pagaliau čia būti?

Smagu, kad nereiks žiūrėti per televizorių. Buvo viena iš svajonių, bet tik dalis, nes kiekvienas nori laimėti titulą ir pajusti tą jausmą. Labai smagu, bandau viską sugerti ir atsiminti.

Jeigu kažkas praėjusį sezoną būtų pasakęs, kad kalbėsime čia, Berlyne, būtumėte patikėjęs?

Bandau visada logiškai mąstyti, nes naujos komandos dažniausiai per vienerius metus nepasiekia rezultato. Mes tą padarėme. Vos ne iš paskutinės vietos pakilome į antrą, o sporte to dažnai nebūna. Smagu būti to dalimi. Galiu mėgautis, o ryt reikės eiti dirbti.

Kiek sunku bus grumtis prieš Š. Jasikevičių?

Prieš Šarą būtų lengva grumtis, jeigu jis žaistų dabar su savo fizine forma. Neakcentuoju to, smagu, kad yra lietuvių, o ką jis sugalvos ir bus paruošęs – bandysime atsakyti su kaupu.

Kokio vaizdo tikitės tribūnose?

Tikiuosi, kad viskas bus su tolerancija ir protu. Tikiuosi, kad be incidentų ir protingai. Čia yra žaidimas ir nėra dėl ko muštis.

Daugeliui jūsų komandos žaidėjų tai – pirmas ketvertas, o Kostui Sloukui jau vienuoliktas. Ar jaučiasi lyderystė iš šio žaidėjo?

Kostas viską laiko savyje. Lyderis jis būna aikštėje, už jos ribų jis kiek kitoks. Žinoma, pajuokauja, kažką griežčiau pasako. Bet nebus tas, kuris sakys kalbas. Aikštėje jo lyderystės mes norime labiausiai.

Rytoj bus skelbiamas rinktinės kandidatų sąrašas. Ar po tokio sekinančio sezono jame išvysime jūsų pavardę?

Dvi rungtynės sekinantį sezoną gali padaryti labai lengvu sezonu. Kalbėjau su Kaziu, eisime ir bandysime laimėti tą kelialapį.

Kasparas Jakučionis pagerino Eurolygos jaunimo turnyrų rezultatyvių perdavimų rekordą, kuris priklausė jums. Kaip reagavote ir ką galite pasakyti apie šį talentą?

Juancho Hernangomezas man atsiuntė tai ir pasakiau, kam priklausė rekordas anksčiau. Jis netikėjo, kad aš. Šaunu, kad lietuvis. Smagu. Kiek galiu, tiek pažiūriu jaunimo varžybas, draugo agento vis paklausiu, kas naujo ir gero. Kiek stebėjau, tai labai gerai atrodo. Smagu, kad yra, kas ateis ir pakeis rinktinėje žaidėjus.

Eurolygos finalo ketverto tvarkaraštis

Pusfinaliai:

Gegužės 24 d. 19 val. „Panathinaikos“ – „Fenerbahče“

Gegužės 24 d. 22 val. „Real“ – „Olympiakos“

Rungtynės dėl 3-ios vietos

Gegužės 26 d. 18 val.

Finalas

Gegužės 26 d., 21 val.