Penktadienį Berlyne, „Uber“ arenoje prasidės Eurolygos finalo ketvertas, o pirmasis pusfinalis tarp Stambulo „Fenerbahče“ ir Atėnų „Panathinaikos“ bus žaidžiamas 19 val. Lietuvos laiku.

Kitame pusfinalyje varžysis Madrido „Real“ ir Pirėjo „Olympiakos“ su Ignu Brazdeikiu.

„Noriu viso spaudimo, atsakomybės, bet kartu sutinku su visais treneriais – turi išeiti ir kautis. Man nerūpi, kas yra favoritai, nes viską turi įrodyti aikštėje“, – tokia nuotaika finalo ketvertą pasitiko Šarūnas Jasikevičius.

Nors lietuvis ant scenos žengė rūsčiu veidu, netrukus jį pralinksmino renginio vedėjos klausimas kartu atkeliavusiam auklėtiniui Nigeliui Hayesui-Davisui, ar šis į Berlyną neatsivežė savo augintinio – katino.

Jau šį klausimą Šaras palydėjo pakeltais antakiais ir nukreiptu žvilgsniu į puolėją, o kai išgirdo atsakymą, kad augintinis liko namie, bet N. Hayesas-Davisas turi jam dedikuotus batus, lietuvis dar labiau nustebo ir papurtė galvą. Jis dar pasitikslino, ar amerikietis tikrai turi tokius batus.

Netrukus Š. Jasikevičius surimtėjo.

„Bandysime padaryti geriausia, ką galime. Patys nesitikėjome kai kurių rekordų, nustebinome patys save. Esame čia tam, kad laimėtume bent tašku. Būsiu tuo patenkintas“, – teigė lietuvis.

Reguliaraus šį sezoną pasidalino po pergalę namuose – pirmą kartą triumfavo „Fenerbahče“ (83:69), antrame susitikime pranašesnis jau buvo PAO (74:63).

„Fenerbahče“ reguliaraus sezono metu užėmė šeštą vietą, o ketvirtfinalio serijoje dramatiškai 3:2 palaužė „Monaco“ su Donatu Motiejūnu.

Sezoną Turkijos klubas pradėjo vadovaujant Dimitriui Itoudžiui, tačiau po tryliktojo turo nusprendė imtis permainų ir pasikvietė Šarūną Jasikevičių. Su lietuviu komanda šovė į viršų ir pirmą kartą nuo 2019 m. sugrįžo į finalo ketvertą.

Fener tapo pirmąja komanda nuo 2011 m., kuri pasiekė šį etapą po trenerio keitimo jau prasidėjus sezonui.

„Negali žiūrėti toliau nei kita diena, treniruotė, rungtynės. Žiūri, ką nori pakeisti ir pradedi lėtai. Turime daug veteranų, kurie matė daug trenerių ir sistemų. Tai, ką įvedėme, jiems nebuvo nauja, nieko mes neišradome. Pasisekė, kad tris žaidėjus aš jau treniravau anksčiau. Tiesiog ėjome diena iš dienos“, – pradžią klube kaunietis.

N. Hayesas-Daviesas pabrėžė, kad su Š. Jasikevičiumi ekipa pradėjo žaisti greičiau, o svarbiausia – treneris įkvėpė pasitikėjimo be baimės atakuoti krepšį. Amerikietis kartu su Š. Jasikevičiumi finalo ketvertą pasiekė su antra komanda – tą jis padarė būdamas „Barcelonos“ nariu.

Š. Jasikevičius gali tapti vos ketvirtuoju, kuris taptų Eurolygos čempionu kaip žaidėjas ir treneris. Prieš tai tą pavyko pasiekti tik Armenakui Alachachanui, Lolo Sainzui ir Svetislavui Pešičiui.

Kaip treneriui jam tai bus jau penktasis bandymas laimėti Eurolygą. Su „Barcelona“ ir „Žalgiriu“ jis triskart klupo pusfinalyje, kartą – finale.

„Kiekvienas finalo ketvertas atneša skirtingas patirtis. Atrodo, kad iš vieno pasimokai, jog atkovotas kamuolys, nepadaryta pražanga gali padaryti skirtumą, kitą kartą jau išmoksti, kad turi tiesiog pataikyti metimus. Gyvenime turi suteikti sau šansus. Stengsimės pasinaudoti šia galimybe, kaip ir visos likusios komandos“, – ankstesnes patirtis įvertino jis.

Berlynas Š. Jasikevičiui kelia gerus prisiminimus – čia jis 2009 m. su Atėnų „Panathinaikos“ tapo čempionu. Tada pusfinalyje PAO įveikė aršiausią savo varžovą – Pirėjo „Olympiacos“.

„Geriausias finalo ketvertas kokybės prasme, rungtynių prasme – visos jos sprendėsi paskutiniais metimais. Tik atvykęs supratau, kad dabar tai jau – „Uber“ arena, anksčiau tai buvo O2, „Mercedes-Benz“ arena. Vykstant čia, Kostas Sloukas man sakė, kad jis 2009 m. nepateko į „Olympiakos“ dvyliktuką. Erginai, turėtum apie tą pamąstyti vėl. Jis geras žaidėjas, bet gal gali palikti jį nuošalyje?“, – sukeldamas juoko bangą į būsimą oponentą E.Atamaną kreipėsi Š. Jasikevičius.

„Na, kai mes jus įveikėme OAKA arenoje, Kostas nežaidė dėl traumos, tad mes vėl pagalvosime apie tai“, – šyptelėjo turkas.

„Nereikia keisti to, kas veikia“, – sureagavo Š. Jasikevičius, nesiliaujant juokui.

E. Atamanas sulaukė klausimo ir apie trečiadienį įvykusį konfliktą su „Fenerbahče“ sirgaliais prie viešbučio.

„Nenoriu apie tai kalbėti dabar, nemanau, kad 10-15 provokatorių reprezentuoja „Fenerbahče“ sirgalius. Aš labai gerbiu jų sirgalius“, – atkirto turkas.