Vis garsiau girdimos kalbos, kad Eurolygos finalo ketvertą turėtų pakeisti pusfinalio ir finalo serijos, tokį norą prieš rungtynes su Madrido „Real“ išreiškė ir Atėnų „Panathinaikos“ treneris Erginas Atamanas.

Tačiau tokią galimybę nubraukė Berlyne kalbėjęs lygos generalinis direktorius Paulius Motiejūnas.

„Žinome, kad yra daug diskusijų. Mums patinka modelis, kai aplankome daug miestų, į juos suplaukiame įvairių klubų sirgaliai ir to nebus, jeigu žaisime serijas. Finalo ketvertas – ledkalnio viršūnė, uoga ant torto, kurią turime. Nenorime to keisti. Galime leisti žaisti 11 rungtynių serijas ir vis tiek viską lems paskutinis metimas, tai yra Eurolygos grožis. Net miestai, kurie neturi komandos, gali pasimėgauti šiuo renginiu“, – aiškino 43-ejų lietuvis.

P. Motiejūnas kartu atskleidė, kad lyga dairosi į naujas galimybes.

„Galvojame apie taurės turnyrą, iki sezoninį turnyrą, reguliaraus sezono rungtynių žaidimą ne Europoje, „Visų žvaigždžių“ mačą. Nesu didelis pastarojo renginio gerbėjas, bet jeigu tai padės produktui, tada galvosime apie tai. Dėliosime skaičius ir tada spręsime“, – vardino lietuvis.

Nuo 2025-2026 m. sezono lyga turėtų pristatyti ir NBA algų kepurei analogišką sistemą.

Jis kartu atmetė bet kokius svarstymus apie formato keitimą, kuris leistų sumažinti milžinišką rungtynių krūvį. Priešingai, P. Motiejūnas įsitikinęs, kad šioje vietoje aukotis turi ne Eurolyga, kurios tikslas – dar daugiau mačų.

„Nenorime sumažinti rungtynių skaičiaus, norime jį didinti. Ilgai dirbau klube ir žinau, kaip lengvai parsiduoda bilietai į Eurolygos rungtynes ir kaip sunkiai į šalies lygą. Eurolyga yra geriausias produktas Europoje, antras pasaulyje po NBA. Negaliu daryti įtakos nacionaliniams čempionatams, rinktinėms, bet mes esame geriausias produktas. Tikrai neatsitrauksime ir nesakysime, kad norime mažiau rungtynių. Tai nėra ekonomiškai naudinga klubams. Norime žaisti daugiau“, – tvirtas buvo Eurolygos vadovas.

Jis dar kartą įvardino rinkas, kurios išlieka prioritetu – tai Londonas, Berlynas, Paryžius.

Įdomu tai, kad kitą sezoną lygoje jau varžysis komanda, kurios vadovai norėjo seniai – Paryžiaus „Paris Basket“, laimėjusi Europos taurės turnyrą. Bet kartu tai reiškia, kad neliks vienos iš šio sezono dalyvių – „Valencia“, Bolonijos „Virtus“, Berlyno ALBA arba Belgrado klubų „Partizan“ ir „Crvena Zvezda“.

„Tai situacija, kuri nėra palanki klubams. Jie nežino kaip kalbėti su rėmėjais, žaidėjais, kaip parduoti bilietus. Kitais metais tai dar nesikeis, bet žiūrime į galimybę turėti ilgesnius vardinius kvietimus, kurie galiotų 2-3 metus ir suteiktų stabilumą klubams, galimybę jiems augti.

Dėl kito sezono dalyvių nuspręsime liepos pradžioje. Liūdna, kad turime priimti sprendimą, nes visos komandos vertos žaisti lygoje, bet Paryžiaus ekipos norėjome ilgai ir jie yra pasiruošę žaisti.

Kas lems, kurios komandos liks? Rinkų dydžiai, jų televizijos teisių kainos, turimi rėmėjai, arenos, sirgalių kiekis“, – vardino P. Motiejūnas.

Eurolyga jau dabar ant stalo turi pasiūlymą tris artimiausius finalo ketvertus surengti Abu Dabyje, o Dubajus nori su savo komanda prisijungti prie turnyro.

„Dubajaus komanda žais Adrijos lygoje. Kalbamės, bet kol kas viskas pristabdyta. Ieškome rėmėjų ir norime apibrėžti lygos ateitį. Kalbėsime toliau, tikrai tai vertiname. Toliau analizuosime šią galimybę“, – apie potencialą plėtrą į Artimuosius Rytus sakė lietuvis.

P. Motiejūnui teko paliesti ir pusfinalių dieną sugadinusius incidentus. Iš pradžių policija neužtikrino saugumo ir gauja Stambulo „Fenerbahče“ sirgalių įsiveržė į areną. Dėl šios priežasties teko dukart vėlinti pirmojo pusfinalio pradžią.

Vėliau ugnies dar įplieskė perdėtas Vokietijos pareigūnų elgesys – dar nesibaigus antram pusfinaliui kelios dešimtys jų atsistojo šalia Pirėjo „Olympiakos“ suolelio, o dėl šio epizodo itin karštai reagavo ant suolo sėdėję krepšininkai.

Jau po mačo pareigūnai su koviniais šunimis stovėjo žaidėjų pasikalbinimo zonoje, kur dirbo kelios dešimtys žurnalistų.

„Tai ne toks startas, kurio norėjome. Grupė sirgalių šturmavo areną ir jiems tai pavyko. Reikėjo laiko, kad policija išspręstų šią situaciją, bet jai tai pavyko. Teko nukelti rungtynes kelis kartus, bet svarbiausias dalykas mums buvo sirgalių saugumas. Tikimės, kad tokių situacijų išvengsime ateityje, – žadėjo P. Motiejūnas ir netrukus atsiprašė už tai, kas vyko šalia OLY suolo. – Suprantame situaciją, kalbėjome apie tai, kad tai nepasikartotų. Tai buvo reakcija į pirminius įvykius, reakcija buvo perteklinė.“

Jis taip pat patvirtino, kad toliau vyksta dialogas su FIBA dėl rinktinių langų tvarkaraščio suderinimo su Eurolygos tvarkaraščiu, taip pat Europos taurės sujungimo su FIBA Čempionų lyga, tačiau ties šiuo klausimu nesitiki greitų sprendimų.