Tačiau krepšininkas, kurio pavardę į pasaulio čempionatą vyksiančios rinktinės dvyliktuke prieš pusmetį daugeliui įsivaizduoti buvo sunku, savo darbu treniruotėse ir šaltakraujišku bei energingu žaidimu kontrolinėse rungtynėse įrodė, kad D. Adomaitis su kolegomis neapsiriko.

Dar prieš D. Adomaičiui pasirenkant galutinę komandos sudėtį virė diskusijos – ar joje atsidurs 26-erių metų 199 cm ūgio Vilniaus „Ryto“ puolėjas, ar rinktinės štabas bandys apsidrausti ir į Kiniją keliaus dar vienas aukštaūgis – 24-erių metų 208 cm ūgio „centras“ Martinas Gebenas.

Šią netiesioginę dviejų skirtingų pozicijų žaidėjų dvikovą laimėjo Arnas. Solidžią sportinę formą dar LKL čempionato atkrintamosiose varžybose įgijęs krepšininkas jos neprarado visą vasarą ir, panašu, per kontrolines rungtynes įgavo tik dar daugiau pasitikėjimo savo jėgomis.

Nei eiliniams krepšinio gerbėjams, nei profesionaliam rinktinės trenerių štabui nepraslydo pro akis faktas, kad A. Butkevičiui pasirodžius aikštėje, rinktinės žaidimo kreivė imdavo kilti į viršų.

Puolėjas pasižymi agresyviu žaidimo stiliumi – drąsiai veržiasi link krepšio, šoka tikrai aukštai ir tiesiog beatodairiškai stengiasi kovodamas dėl atšokusių kamuolių, taip įkvėpdamas visą ekipą.

Arnas nebijo griūti, aukotis, jo agresyvumas gynyboje dažnai išprovokuoja tiesioginių oponentų sutrikimą, pasibaigiantį Lietuvos rinktinei naudingomis klaidomis. Ne veltui turnyro Pietų Korėjoje metu, kur vedama Europoje neįprasta – „geros gynybos“ statistika, A. Butkevičiaus rodikliai būdavo geriausi iš visų Lietuvos rinktinės krepšininkų.

Pusiau juokais, pusiau rimtai A. Butkevičių galima vadinti Lietuvos rinktinės „australu“. Panašų į Arno – beatodairišką ir pasiaukojantį žaidimo stilių – demonstruoja ne vienas ketvirtadienio Lietuvos rinktinės varžovų žaidėjas.

Kaip Krepšinis.lt neseniai pasakojo australų žurnalistas Boti Nagy, jo šalies krepšininkai agresyvios kovos dėl kamuolio ir pozicijos įgūdžius išsiugdo mokykloje žaisdami australietišką futbolą. A. Butkevičius šios sporto šakos propagavęs tikrai nėra, tačiau jo skrydžiai kovojant dėl kamuolio – ne mažiau efektingi. Kartais tai balansuoja ir ties rizikos riba – rungtynių su Kanada pabaigoje lietuvis iš aukštai itin pavojingai krito ant nugaros. Laimei, viskas atsipirko tik išgąsčiu.

„Išsigandau, bet kai pamačiau, kad jis man rodo „liuksą“, supratau, jog viskas tvarkoje. Tokios situacijos labai suneramina“, – šią situaciją iš karto po rungtynių komentavo D. Adomaitis, o pats A. Butkevičius artėjant susitikimui su australais taip pat patikino, kad jokios traumos nepatyrė:

„Tai daugiau buvo momentinis išgąstis. Viskas tvarkoje, jokių pasekmių nėra, jaučiuosi gerai“.

Per pirmas dvejas pasaulio čempionato rungtynes A. Butkevičius aikštėje vidutiniškai praleido po 9 min., pelnė po 4,5 taško, atkovojo po 3 kamuolius ir rinko po 6 naudingumo balus.

Nors puolėjo aikštėje praleidžiamas laikas komandoje yra antras nuo galo (mažiau rungtyniauja tik kitas rinktinės naujokas Rokas Giedraitis), D. Adomaitis klaipėdiečio į aikštę nepabijojo mesti ir atsakingais rungtynių su Kanada momentais, kai mačo baigtis dar toli gražu nebuvo nulemta.

Taigi, žaidėju, į rinktinę patekusiu „12-uoju numeriu”, puikiai iš „Neptūno“ ir „Ryto“ komandų jį pažįstantis D. Adomaitis tikrai pasitiki. Ir, maža to, aikštėje jam patiki asmenines užduotis.

Pats A. Butkevičius taip pat tikina nesijaučiantis nei 12-uoju, nei 11-uoju rinktinės krepšininku.

„Jaučiuosi labai gerai. Į kiekvienas rungtynes einu konkrečiai žinodamas, ko iš manęs tikisi treneris, ko reikia komandai, nesijaučiu nei 11-as, nei 12-as žaidėjas. Einu, dirbu savo darbą ir tiek“, – teigė krepšininkas.

Viena iš Arnui galinčių tekti užduočių per susitikimą su Australija – varžovų lyderio, Jutos „Jazz“ ekipoje rungtyniaujančio universalaus puolėjo Joe Ingleso stabdymas.

31-erių krepšininkas kol kas išsiskiria įspdūdinga, ant trigubo dublio ribos balansuojančia statistika ir savo sugebėjimu aikštėje atlikti ne tik tiesioginį – puolėjo vaidmenį, bet ir būti tikru atakų dispečeriu.

Vidutiniškai per rungtynes J. Inglesas pelno po 15 taškų, atkovoja po 7,5 atšokusio kamuolio ir atlieka net po 9 rezultatyvius perdavimus.

„Inglesas yra vienas iš pagrindinių australų žaidimo sraigtų, rungtynėse renka beveik po trigubą dublį. Juo remiasi didelė puolimo dalis, jis pats skirsto kamuolius, gali būti pavojingas mesdamas į krepšį – tikrai bus dedamas akcentas ir jam stabdyti“, – pasakojo A. Butkevičius.

Rungtynės tarp Lietuvos ir Australijos bus itin svarbios abiem komandoms. Pergalė jose reikštų ne tik pirmąją vietą H grupėje – svarbiausias faktorius yra tas, kad laimėjusi komanda į kitą etapą iškeliautų su maksimaliu įskaitinių taškų skaičiumi ir būdama puikioje pozicijoje prieš lemiamas kovas dėl bilieto į ketvirtfinalį.

Kad į šias rungtynes žiūri kaip į savotišką finalą, joms artėjant ne sykį pažymėjo D. Adomaitis, savo auklėtiniams su asistentais jau išdėstęs visus svarbiausius varžovų žaidimo niuansus. Juos puikiai įsisąmonino ir A. Butkevičius.

„Australų žaidime yra daug netipinių dalykų, jie jie daug improvizuoja ir daro tai efektyviai. Mūsų tikslas – sustabdyti juos komandine gynyba. Vienas iš išskirtinių dalykų – vidurio puolėjo Andrew Boguto žaidimas prie tritaškio linijos. Jis dažnai dalija kamuolius į baudos aikštelę įkirtinėjantiems žemesniems krepšininkams, visa tai komandinio žaidimo principais mes ir turėsime sustabdyti“, – artėjant mačui rinktinei keliamas užduotis vardijo krepšininkas.

Lietuvos ir Australijos rungtynės ketvirtadienį prasidės 14.30 val. Abi komandos jau yra užsitikrinusios vietas kitame varžybų etape Nankine. Jame joms teks susitikti su Dominikos Respublikos ir Prancūzijos krepšininkais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)