Aštuntą sezoną veikiantis Taurų parkas dirba ištisus metus. Tiesa, vasarą pramogų čia daugiau, mat galima laipioti medžiuose – iš viso net 5 kilometrus. Lygiai tiek pat – ir ant žemės, vaikščioti rekreaciniu mišku, stabtelėti pavėsinėse, miegoti medžiuose įrengtuose nameliuose, susipažinti su senovine medine pilimi.

Taurų parkas

Anot parko įkūrėjo Antano Venckaus, į parką atvyksta ne tik ekstremalių pojūčių mėgėjai ar aktyvaus poilsio pasiilgusios šeimos su vaikais, čia dažnai apsilanko ir iš užsienio grįžę emigrantai, kurie atsiveža savo draugus.

„Niekur aplinkui nėra tokio aktyvaus poilsio, tai aš juokauju – jei kas pas mus atvažiavo iš užsienio, tai būtinai į Taurų parką papuls. Veža, rodo, kur aktyviai žmonės gali praleisti laiką – čia per 6-7 valandas galima gerai išsikrauti“, – kalbėjo A. Venckus.

Taurų parkas

Ekstremalai laipioja medžiais, bet tik kol nėra sniego

Pasak A. Venckaus, atvažiavę žmonės visuomet pasiskirsto – aktyvūs skuba į medžius, o kas negali ir nenori – vaikšto apačioje.

Medžiuose įrengtos šešios trasos – nuo lengviausios iki sudėtingiausios, juodos. Pastarąją per aštuonerius parko veiklos metus yra įveikusios tik dvi moterys. Vyrams sekasi kiek geriau – iš šimto įveikia penki.

Tiesa, vos tik pašąla, prisninga, medžiuose trasa uždaroma.

Taurų parkas

„Kartais iki Naujųjų metų po vieną kitą žmogų, tą ekstremalą, kuris nori save pasitikrinti, mes leidžiame. O kai pašąla, aštresnių pojūčių mėgėjams pasiūlome čiuožimo kalną. Tuomet žmonių būna lyg vasarą. Žinoma, jei yra sniego. Na, o jei lyja – einame po mišką vaikščioti“, – sakė parko įkūrėjas.

Taurų parkas

Miegoti siūlo nameliuose medžiuose

Kaip teigė A. Venckus, nors parkas ir yra privatus, jame lankytis gali visi panorėję – už tai pinigų mokėti nereikia. O lankytojų kiekiu įkūrėjas nesiskundžia – per metus gerai praleisti laiką atvyksta apie 30 tūkst. žmonių iš Lietuvos ir užsienio šalių.

Ir nors buvimas parke – nemokamas, čia kainuoja paslaugos, pramogos, atrakcijos. Pavyzdžiui, pavėsinės simbolinis ekologinis mokestis – 5 eurai visai dienai. Ekstremalus laipiojimas medžiuose kainuoja vidutiniškai 10 eurų už tris valandas, čiuožimas – viena valanda apie 8 eurus, nakvynė medyje įrengtame namelyje – 30 eurų, namelyje ant žemės – 40 eurų. Taurų parke vienu metu nakvoti gali 20 – 30 žmonių.

Taurų parkas

8 metrų aukštyje sukalti nameliai medžiuose yra jau šešerius metus, tačiau juose gyventi žmonės apsiprato pamažu.

Taurų parkas

„Anksčiau atėjimas į juos buvo tik vienas – siūbuojančiu tiltu. Tad vasarą užimti būdavo tik apie 5 procentai namelių. Tačiau dabar, kai padarėme nulipimus tiesiai ant žemės, laisvų vietų beveik neturime. Aišku, ne visi ryžtasi, bet susidomėjimas yra labai didelis“, – pasakojo A. Venckus.

Taurų parkas

Tiesa, tokiuose nameliuose nėra nei šviesos, nei tualeto, nei dušo, todėl reikia lipti apačion – į administracines patalpas.

Idėjas parsivežė iš tolimų kraštų

Verslininkas, Taurų parko įkūrėjas sakė, kad namelių medžiuose idėją parsivežė iš Afrikos, Azijos. „Teko daug kartų lankytis Libijoje, Namibijoje, Senegale. Taip pat Kinijoje, Šri Lankoje, Kambodžoje, Mongolijoje. Iš tų šalių parsivežtos ir namelių idėjos“, – kalbėjo A. Venckus.

Viso parko idėjai įkvėpimo sėmėsi Kinijoje.

Taurų parkas

„Ten jie yra maži, kompleksiniai, jie davė savo akcentą. O galutinį tašką padėjo Londonas. Kai nuvažiavau į Londoną ir pavaikščiojau po parkus, supratau, kad žmogaus gyvenimą šalia galima suderinti su parkais. Pasižiūrėjau, kad pas mumis nieko panašaus nėra. Supratau, kad miškas gali būti šalia žmogaus, todėl jis gali ateiti į mišką pasivaikščioti, pailsėti“, – pasakojo parko įkūrėjas.

Pasak A. Venckaus, norint pasisemti idėjų, reikia pakeliauti po pasaulį ir jį pažinti. „Vieną dalyką iš vienur pasiimi, kitą – iš kitur. Aš esu dėkingas savo kelionėms“, – tikino A. Venckus.

Ruošiasi žiemai: kuria batutų erdvę ir 100-mečio taką

Parko teritorijoje netrukus atsiras ir naujų atrakcijų. Savininkai įrenginėja didelį batutų ir žaidimų kambarį vaikams – taip tikisi pritraukti daugiau žmonių šaltuoju metų laiku, kai yra tamsu ir niūru.

Be to, per žiemą bus įrengtas 100-mečio pojūčių gamtos takas. „Tai šimtas pojūčių, šimtas skirtingų paviršių, kuriuos bus galima išmėginti tiek basomis, tiek apsiavus“, – idėją pristatė pašnekovas.

Anot jo, takas bus vieno kilometro ilgio – kas 10 metrų keisis dangos paviršius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt