Vytauto gatvėje esanti Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia slepia tikrą perlą – prieš kelerius metus jos bokšte buvo atidaryta apžvalgos aikštelė. Tiesa, pastaruoju metu naujos informacijos apie ją rasti pakankamai sunku, tad pirmiausia reikėjo patikrinti, ar ši pramoga vis dar prieinama.

Atėjus prie bažnyčios, lauke nėra jokių užuominų, kad galima pakilti į apžvalgos aikštelę – yra tik nurodytas mišių laikas ir kita svarbi informacija. Tik įžengus vidun, prieš akis išdygsta lentelė su kryptimi, vedančia link bokšto. Joks darbuotojas lankytojų nepasitinka. Pasukus ten, kur nurodo, ir kiek paėjus, atsiranda dar vienas užrašas su kryptimi, o vėliau – ir dar daugiau, tad paklysti tikrai neįmanoma.

Palangos bažnyčios bokšte yra įrengta apžvalgos aikštelė

Šiek tiek pasportavus ir laipteliais pakilus aukštyn, atsiduriama uždaroje erdvėje, kur pro langus galima pasižvalgyti į skirtingas puses. Viršuje kabo varpai, tad turbūt pataikius ant momento, kada jais skambinama, kyla nemenkas triukšmas. Visgi svarbiausia – atsiverianti panorama. Pro vieną iš langų spindi net tolumoje esanti jūra, tas pats apžvalgos ratas. Pasidairius į kitas puses, matomi medžiai, įvairūs pastatai.

Apžvalgos aikštelėje taip pat pastatyti žiūronai, kuriais galima naudotis visiškai nemokamai. Jie padeda iš arčiau patyrinėti matomus vaizdus.

Palangos bažnyčios bokšte yra įrengta apžvalgos aikštelė

Anksčiau buvo skelbta, kad vienu metu apžvalgos aikštelėje gali būti iki 10 žmonių – ir tai suprantama, nes vietos tikrai nedaug. Tačiau vėlyvą rytą aš ten lankiausi viena pati. Taip pat neteko sutikti jokio darbuotojo, kuris patikrintų ar prižiūrėtų, kiek žmonių kyla į bokštą.

Nors miesto centre tuo metu vaikštinėjo nemažai žmonių, bažnyčia ir jos apžvalgos aikštele kone niekas susidomėjęs nebuvo. Panašu, kad apie galimybę užlipti į bokštą žino nedaugelis. Tokios pramogos užsienyje paprastai kainuoja bent kelis ar net keliolika eurų ir vis tiek sulaukia didžiulio susidomėjimo, tad peršasi išvada, jog, tinkamai tai iškomunikavus, ir prie Palangos bažnyčios nusidriektų eilės.

Apie tai pasiteiravus Palangos savivaldybės, jos administracijos atstovė spaudai Tamara Zaiceva teigia, kad apžvalgos aikštelė nėra įvardijama kaip atskiras turistinis objektas, todėl ir komunikuojama labiau apie pačią bažnyčią.

„Į Palangos lankytinų objektų sąrašą yra įtraukta daugiau nei prieš šimtą metų statyta Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia, jos visų architektūrinių, sakralinių ir meno elementų visuma. Bažnyčia lankytojus žavi savo neogotikiniu grožiu, užsukus į jos vidų galima pasigrožėti įspūdinga sakykla bei trimis meniškais altoriais, kuriuos puošia bareljefai, padaryti iš Prancūzijos atvežto marmuro. Čia esama ir medinių altorių, perkeltų iš kadaise Palangoje buvusios medinės bažnyčios. Centriniame altoriuje yra jau XVII amžiuje minimas Dievo Motinos Marijos paveikslas.

Bažnyčios bokšte Europos Sąjungos bei savivaldybės lėšomis įrengta apžvalgos aikštelė, iš kurios galima pasigrožėti Palanga iš 21 metro aukščio. Apsilankius bažnyčioje, galima pamatyti informaciją apie apžvalgos aikštelę, yra ir specialios nuorodos. Vasaros metu kasdien bažnyčioje bei tuo pačiu bokšto apžvalgos aikštelėje pabuvoja per 100 turistų, bažnyčios ir apžvalgos aikštelės lankymas yra nemokamas.

Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia duris turistams atveria 9 valandą, po rytinių pamaldų, ir uždaroma 19 valandą, po vakaro Šventų mišių“, – nurodo T. Zaiceva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)