„Kadangi aktyviai domiuosi išskirtiniais mūsų šalies objektais, su žemyninėmis kopomis teko susipažinti ne kartą. Vis dėlto anksčiau aplankytos Dumsių, Bartkuškio ir Pobarų kopos savo panoramomis nė iš tolo neprilygsta Rūdninkų smėlynams.

Čia visų atvykusiųjų laukia išties įspūdingas reginys“, – pasakoja keliautojas Mantas Brazdžionis, kuris įspūdžiais iš unikalios vietovės pasidalino „Youtube“ kanale.

Žemyninės kopos Rūdninkų girioje

Iš viso Rūdninkų girios plotai siekia daugiau kaip 26 000 hektarų. Ši vieta taip pat pasižymi išskirtine gamta – čia auga į Lietuvos Raudonąją knygą įrašyti augalai. Unikali vieta yra mėgstama ne tik keliautojų, bet ir fotografų ar vaizdo įrašų turinio kūrėjų.

XV–XVI amžiuje šios apylinkės stebino žaluma ir laukinių gyvūnų gausa. Tuomet tai buvo karališkosios teritorijos, o gyventojai buvo tiesiogiai pavaldūs karaliui, tarnavo medžioklės dvaro rūmuose bei užsiimdavo bitininkyste.

Rūdninkų smėlynai šioje girioje susiformavo nenatūraliai. Sovietmečiu čia buvo uždara karinė teritorija, kurioje treniravosi lakūnai mėtydami bombas ant taikinių. Nuo bombų ir jų sukeltų gaisrų augmenija apnyko, atsivėrė milžiniški smėlio klodai.

Kartais šioje teritorijoje ir dabar vyksta karinės pratybos, o apie tai įspėja prie įvažiavimo esantys ženklai bei užtvarai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)