Pastaruoju metu itin populiarus tapo stovyklavimas su patogumais, daugeliui dar žinomas kaip glamping, kuris yra dviejų žodžių glamorous + camping darinys. Tačiau glamping stovyklavimas, mūsų nuomone, tai kur kas daugiau, nei tik patogumai. Tai, visų pirma, išskirtinės nakvynės patirtys – nuo laužo palapinėje iki ofūro vonios medyje 3.5 metrų aukštyje.

Nakvynė 3.5 metrų aukštyje su asmeniniu „miško restoranu“ ir ofūro vonia medžiuose

Išgirdus apie palapinę medyje, esančią 3,5 metrų aukštyje ir dar šalia jos esančioje terasoje įrengtą ofūro vonią, negali nesistebėti idėjos kūrybiškumu. Negali nesižavėti dar ir tuo, kad jaunasis šeimininkas, nuo mažens mėgęs daiktus kurti savo rankomis, palapinę bei visą tarasą šalia sumeistravo savo rankomis. Kaip sako pats šeimininkas, tai vienintelė tokia vieta ne tik Lietuvoje, bet ir visame Pabaltijo regione. Palapinė medyje yra įsikūrusi Kretingos rajone.

Apsistojus 3,5 metrų aukštyje, visiškas privatumas garantuotas – tik miškas aplink Jus bei pievoje besiganantys gražuoliai Fryzų veislės žirgai. Tačiau šildoma palapinė bei ofūro vonia dar ne viskas – šalia esančioje terasoje įrengta ir mini virtuvėlė su dujine kepsnine, staliukas su kėdėmis dviem bei kabantis tinklinis hamakas.


Jei kyla klausimas, ar saugu stovyklauti tokiame aukštyje, nesijaudinkite, jausitės tikrai saugiai ir komfortiškai, kadangi erdvės šalia palapinės nemažai, o pati terasa visiškai stabili. Tiesa, palapinė šiek tiek siūbuoja vaikštant joje, kadangi ji yra pakabinta medžiuose, bet mūsų nuomone, tai tik prideda papildomo žavesio išskirtinei nakvynei.

Azijietišku stiliumi įrengtos palapinės-nameliai stovyklavimui Lietuvos pajūryje

Nedaug Lietuvoje turime vietų, kur galėtume stovyklauti palapinėse netoli jūros. Viena tokių – pietinėje Karklės dalyje vos už 90 metrų nuo Olandų kepurės skardžio įsikūrusi sodyba Karkelbeck No 409. Čia azijietišku stiliumi įrengtos trys palapinės-nameliai, kurie vadinasi gazebos. „Miško“ gazeba yra švaraus eterio zonoje sveikuoliams. Ten nevartojamas joks alkoholis, nerūkoma. Kitos dvi – „Sodo“ gazebos – yra arčiau viena kitos paprastoje zonoje.

Dienos metu gazebose pakeliamas staliukas, prie kurio ir vyksta gyvenimas, o naktį ištiesiamas čiužinys su patalyne, joje ilsėtis gali iki 4 asmenų. Visi patogumai yra šalia esančiame kempingo aptarnavimo namelyje. Tam, kad vietos užtektų laisvalaikio žaidimams, kempingo svečių kiekis ribojamas. Beje, ar yra tekę stovyklaujant pusryčius užsisakyti tiesiai į lovą? Tai galite padaryti stovyklaudami gazebose. Jei pusryčiams pageidausite karštos bandelės, varškės apkepo, sveikuoliškos košės dubenėlio ir kavos ar arbatos – parašykite iš anksto ir sutartu laiku šeimininkė pusryčius atneš tiesiai į Jūsų gazebą. Juk save palepinti verta!

Šiek tiek Vidurio Azijos Lietuvoje – nakvynė jurtoje

Jurta – tai stepių klajoklių būstas. Tradicinė jurta yra apskritimo formos, karkasas medinis, o pati palapinė apdengiama avies vilna. Apvali jurtos forma geriau apsaugo nuo vėjo, o avies vilnos apšiltinimas leidžia tokioje palapinėje stovyklauti net ir šaltomis žiemomis!

Pasijusti tikrais stepių klajokliais bei pabūti arčiau gamtos Lietuvoje galite Kretingos rajone esančioje jurtoje šalia Minijos upės. Ši jurta pritaikyta iki trijų asmenų nakvynei. Jos viduje yra lova su patalyne, staliukas, nedidelė spinta, įrengta ir mini virtuvėlė. Jurtoje taip pat nėra elektros (ji yra tik lauke), bet viską atperka žvakių bei žibalinių lempų šviesa ir krosnelėje rusenanti ugnis. Ši vieta – tai puikus pabėgimo į gamtą planas, kur būsite vieni, mėgausitės ramybe ir klausysitės tylos, kadangi aplinkui visiškai nėra jokių kaimynų. Svajotojai galės suptis jiems paruoštame hamake, o aktyvesnio laisvalaikio mėgėjai plaukti baidare.

Dar vieną nuostabią jurtą rasite Birštono rajone ant Verknės upės kranto. Įsikūrusi stovyklavietės teritorijoje, VasaRojaus jurta yra atokiau nuo aplinkinių su privačia terasa joje. Šioje jurtoje apsistoti gali iki keturių asmenų, o stovyklavimas šioje palapinėje gali šiek tiek primenti net ir nakvynę namelyje, kadangi joje yra ir visi įprasti namelio patogumai. Kaip ir įprasta stovyklaujant, čia galėsite vakaroti prie laužo, ilsėtis nuostabios gamtos apsuptyje ar mėgautis vandens pramogomis.

Laukinis nuotykis gamtoje – nakvynė tipi palapinėje šalia rusenančio laužo

Stovyklauti su užkurtu laužu palapinės viduje visą naktį? Taip, tokią nakvynės patirtį išmėginti galite apsistoję tipi palapinėse, esančiose šalia Asalnų ežero įsikūrusioje stovyklavietėje.

Pradėjus domėtis, ką gi reiškia žodis „tipi“, sužinojome, kad jis yra kilęs iš vienos Šiaurės Amerikos čiabuvių kalbų ir reiškia „būstas“. Tokiame būste žmonės gyveno dar priešistoriniais laikais. Anksčiau tipi palapines gamindavo iš galvijų odos, bet išsivysčius šiuolaikinėms technologijoms, jos pradėtos statyti iš itin patvarios drobės. Sakoma, kad tipiai yra viena patvariausių palapinių pasaulyje. Dėl savo kūgio formos palapinė yra itin atspari vėjui, o patvari drobė ne tik papildomai apsaugo nuo vėjo, bet ir beveik nepraleidžia lietaus. O kaip gi laužo dūmai? Palapinės kūgio forma ir jos aukštis sukonstruoti taip, kad dūmai kiltų į viršų ir išeitų pro specialią angą viršuje, o šiluma maksimaliai liktų viduje. Prie laužo palapinės viduje galima ne tik sušilti, bet ir gaminti maistą. Nakvoti tokiuose tipiuose vėsu tikrai nebus, stovyklavimo sezonas, priklausomai nuo orų, juose gali tęstis nuo ankstyvo pavasario ir net iki lapkričio mėnesio.

Nakvynė geo kupole lyg viešbutyje su tūkstančiu žvaigždžių danguje

Nakvynė kupole visada atrodė labai romantiška ir išskirtinė idėja. Girdėjome, kad naktį, kai giedras dangus, pro skaidrų kupolo stogą galima stebėti žvaigždes tiesiai iš savo lovos. Kupolas ypatingas tiek savo išvaizda, tiek ir jausmu, kurį sukuria nakvynė jame. Dalis kupolo yra dengta, todėl jausitės privačiai, o priekinė dalis – skaidri, pro ją atsiveria nuostabūs gamtos vaizdai.

Viena iš vietų, kur galite išbandyti nakvynę viešbutyje su tūkstančių žvaigždžių danguje, yra Asalnų stovyklavietės kupolas. Jis yra įsikūręs nuostabaus miško apsuptyje ant Asalnų ežero kranto. Kupolo skaidrioji dalis yra atsukta į ežero pusę, tad net neišeidami iš jo, galėsite stebėti nuostabias saulėlydžių bei saulėtekių spalvas, o naktį, kai dangus giedras, matysite žvaigždes. Šis kupolas pritaikytas stovyklavimui net iki -10 laipsnių šalčio. Jame yra ne tik lova su patalyne bei šiltu apklotu, bet ir krosnelė. Ji sušildys vėsesniais vakarais, suteiks romantikos, o naudojant specialų arbatinuką, galėsite ir užsikaisti vandens arbatai. Na ir žinoma, kaip gi be visų stovyklavimo ritualų – pusryčiai ant lieptelio, maudynės ežere ir maisto ruošimas ant laužo šalia esančioje laužavietėje.

Dar du skaidrūs kupolai yra ant Kiauklių ežero kranto Širvintų rajone. Kaip šią vietą pavadino šeimininkai – tikra „Kiauklių oazė“. Kiekviename kupole yra dvigulė lova su patalyne, o tam, kad nesušaltumėte vėsesniais pavasario ar rudens orais, yra ir oro šildytuvai. Šie kupolai taip pat yra iš dalies dengti, o jų skaidrioji pusė atsukta į ežero pusę. Vos pramerkę akis, galėsite grožėtis Jus supančia gamta ir mėgautis jos teikiama ramybe.

Džiugu, kad stovyklavimo būdų Lietuvoje daugėja ir jie tampa vis išradingesni. Linkime atrasti savo nuotykį ateinančią vasarą ir praturtinti stovyklavimo patirtį išskirtinėmis nakvynėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)