Draudimas įsigalios 2019 metų spalio 26 dieną, minint 34-ąsias metines, kai į UNESCO pasaulio paveldą įtraukta uola buvo grąžinta tikriesiems savininkams.

Uluru-Kata Tjuta nacionalinio parko valdyba vienbalsiai pritarė, kad būtų uždrausta kopti į uolą. Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į vietinių čiabuvių interesus. Australijos viduryje esanti Uluru uola (dar kitaip Ajerso uola) – šventa vieta Australijos čiabuviams ir turi didelę kultūrinę vertę.

„Tai ypatingai svarbi vieta, ne žaidimų aikštelė ar teminis parkas, kaip, pavyzdžiui, Disneilendas. Jei aš keliauju į kitą šalį ir joje yra šventa vieta, teritorija, į kurią ribojamas patekimas, aš neinu ar nekopiu ten“, – sakė tarybos pirmininkas, priklausantis vietinei aborigenų anangų genčiai.

Tačiau, valdybos duomenimis, 2011–2015 metais tik 16 proc. lankytojų ryžosi kopti į Uluru uolą. Pastaruosius 12 mėnesių dėl oro sąlygų ir saugos problemų kopimo trasa taip pat buvo dažnai uždaryta. Nuo praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio į uolą kopdami žuvo mažiausiai 35 žmonės.

Nacionalinio parko duomenimis, kasmet Uluru aplanko daugiau kaip 250 tūkst. žmonių.

Uluru
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)