Spalvotosios kopos, Fantastinės lavos dauba ir kiti unikalūs geologiniai dariniai yra netoli 200 m aukščio ugnikalnio „Cinder Cone“ (liet. žarijų kūgis), kuris, manoma, paskutinį kartą buvo išsiveržęs maždaug 17 a. viduryje. Kopų pelenai stipriai oksiduoti, nes jie krito ant dar karštų lavos srautų.

Ugnikalnis „Cinder cone“ sudarytas iš vulkaninės kilmės šlakų. Iš pradžių jie buvo karštos lavos lašai, trykštantys iš ugnikalnio, o pasiekęs žemę sukietėjo ir virto vulkaninėmis uolienomis su oro burbuliukais. Vėliau iš ugnikalnio kelis kartus ištryško bazalto lava ir susidarė vadinamosios Fantastinės lavos daubos.

Iš tiesų ant ugnikalnio „Cinder cone“ yra dvi kalvos. Beveik užberti senos kalvos likučiai matosi didesnėje, pietinėje ugnikalnio pusėje. Didžiąją dalį kalvos veikiausiai užpylė kelis kartus išsiveržusi lava. Raudoni sukietėję vulkaninių šlakų gabalėliai ant Spalvotųjų kopų – senesnės, lava užpiltos kalvos likučiai.

Galima užkopti į ugnikalnio viršūnę pėsčiųjų taku ir pasigrožėti ugnikalnio suformuotu peizažu. Kopti nėra lengva – iš po kojų dažnai šliuožia akmenys, o kartu su jais tenka pašliuožti atgal ir kopiantiesiems.

Spalvotosios kopos yra ugnikalnio pietrytinėje pusėje, už Fantastinės lavos daubos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)