Tik dėl laimingo atsitiktinumo lietuvei Gretai Valauskaitei pavyko aplankyti Izraelį ir iš arti pamatyti, kaip atrodo bene labiausiai nuo koronaviruso besisauganti šalis iš vidaus. Lietuvė Delfi pasakojo, kaip sustiprinta ir taip griežta iki pandemijos buvusi turistų patikra Izraelio oro uoste ir pasidalijo rekomendacijomis, ką verta aplankyti, kai šalis vėl atsivers.

Kelionę į Izraelį lietuvė su drauge suplanavo vos tik sužinojusi, jog Izraelis atvėrė sienas, ir radusi skrydžio bilietus tik už 16 eurų į abi puses. Nors kelionė buvo gana spontaniška, merginos ją atidžiai planavo porą savaičių. Prieš vykstant į Izraelį joms reikėjo pasirūpinti visais reikiamais dokumentais, nes reikalavimų atvykstantiems šalis turėjo itin daug.

„Reikėjo ES COVID skiepų sertifikato bei trečio skiepo, jei po antro praėjo daugiau nei 180 dienų (antikūnų testas netiko), neigiamo PGR tyrimo, atlikto ne daugiau nei 72 val. prieš skrydį, paso, atvykimo į Izraelį formos bei su ja kartu gauto žaliojo paso – Green Pass. Taip pat reikalingas draudimas, į kurį įtrauktos su COVID susijusios medicininės išlaidos. Atvykus reikėjo pasidaryti PGR oro uoste (testą užsisakėme ir nusipirkome internetu prieš kelionę), o tada būtina izoliuotis 24 valandas arba kol gaunamas neigiamas tyrimo atsakymas, beje, atvykimo formoje reikia nurodyti izoliacijos vietą. Jei Izraelyje būnama ilgiau nei 72 valandas, prieš skrydį reikia pasidaryti PGR tyrimą, jį taip pat užsisakėme ir nusipirkome internetu, check2fly svetainėje. Prieš parvykstant į Lietuvą būtina užpildyti ir atvykimo į Lietuvą formą, ji patikrinama Izraelio oro uoste“, – pasakojo lietuvė.

Izraelyje Greta buvo pirmą kartą, tad negalėjo palyginti, ar patikros Izraelyje tapo dar griežtesnės nei prieš pandemiją, bet lyginant su kitomis šalimis, kuriose lankėsi pandemijos metu, Izraelio patikros lietuvei pasirodė griežčiausios.

„Patikros čia kur kas griežtesnės nei kitose šalyse, esminis dalykas Izraelyje – Green pass. Sakyčiau, tai sunkiausia dalis prieš kelionę, kai tikrai atidžiai patikrinama, ar esate tinkamas atvykti į Izraelį pandemijos metu. Ši dalis labiausiai ir skiriasi nuo kitų šalių, nes į kitas šalis turėdami reikalingus dokumentus tikrai pateksite, o čia reiks sulaukti, kol gausite patvirtinimą bei Green pass. Atvykus viskas ganėtinai paprasta, jei turite reikalingus dokumentus, – pasų kontrolė, Green pass kontrolė, gaunate vizą ir keliaujate“, – pasakoja Greta.

Anot jos, prieš išvykstant namo laukė dar ilgesnė ir griežtesnė patikra – saugumo kontrolė, kurios metu apžiūrimas pasas, klausinėjama apie vizas, kurios jiems kelia įtarimą.

„Mano pase įtarimą kėlė Jordanijos viza, tad išklausinėjo, ką veikiau Jordanijoje, ar turiu ten pažinčių, kur gyvenau ten viešėdama. Taip pat klausė, ar gavome dovanų būdamos Izraelyje. Po šitos patikros buvo būtina praeiti check-in punktą bei gauti popierinius bilietus, nors registruoto bagažo neturėjome, šiame punkte patikrino PGR, atvykimo į Lietuvą anketą bei pasus. Tuomet – įprasta bagažo kontrolė, ji vyko greitai, be jokių nesklandumų ir buvo paskutinė – automatinė pasų kontrolė, ir viskas – galėjome eiti prie vartų.“

Ypatingų reikalavimų iš oro uosto išėjusiems turistams nebuvo taikoma, tad lietuvė jautėsi gana laisvai. „Jų Green pass veikia panašiu principu kaip mūsų galimybių pasas, – jei turite jį, visur einate laisvai. Tiesą pasakius, pastarąjį tikrino tik oro uoste bei 2 viešbučiuose iš 3, visur kitur ėjome laisvai. Na ir, žinoma, būtinos kaukės uždarose patalpose. Nepastebėjau didesnių skirtumų nei Lietuvoje: lauke niekas nedėvi kaukių, autobusuose – įprastos grūstys, kaukės dėvimos tik uždarose patalpose, dažnai vos dengiant burną, tad atsipalaidavimas tarp žmonių labai juntamas.“

Anot Gretos, turizmo sektorius šalyje po truputį atsigauna, bet akivaizdu, kad turistų nėra daug. Lietuvę Jeruzalėje ypač nustebino turistų kiekis: „Pradėjome kelionę 6 valandą ryto ir iki pat 10 val. vaikščiojome po labiausiai lankytinas vietas beveik vienos! Visi lankytini objektai, kuriuos norėjome apžiūrėti, veikė, įvairios turistinės parduotuvės – taip pat. Žmonių tikrai nemažai, bet, tikiu, prieš pandemiją Izraelyje jų būdavo kur kas daugiau.“

Paklausta, ką galima spėti nuveikti per kelias dienas ir ką rekomenduotų ten keliaujantiems tautiečiams, Greta pasidalijo visa kelionės programa:

„Pirmąją dieną vykome prie Negyvosios jūros, norėjome kuo labiau išnaudoti izoliacijos laiką ilgai kelionei. PGR atsakymą gavome jau vėlai vakare. Kitos dienos rytą nuo pat 6 valandos kėlėmės ir ėjome pasivaikščioti pakrante – nuostabi patirtis, o rytiniuose saulės spinduliuose druskingos pakrantės atsiskleidžia dar gražiau! Tuomet – nuostabūs pusryčiai mūsų viešbutyje „Daniel Dead Sea Hotel“, kurį galiu nuoširdžiai rekomenduoti, bei maudynės Negyvojoje jūroje. Nieko nekeisčiau! Tik lapkričio gale maudynės buvo gana vėsios.“

Pasimaudžiusios merginos traukė į Jeruzalę. Šį vakarą jos praleido tiesiog klaidžiodamos po Vakarinę Jeruzalės dalį. „Įsikūrėme „Apartique Hotel“, kurį taip pat galiu rekomenduoti, – ir labai jaukus, ir labai patogi vieta, nuo jos paprastai pasiekėme tiek vakarinę, tiek rytinę Jeruzalės dalį. Kitą ankstyvą rytą jau lipome į Alyvų kalną bei grožėjomės bundančia Jeruzale. Po Alyvų kalno aplankėme Marijos kapo bažnyčią, kur netyčia pataikėme į Mišias, po jų aplankėme Getsemanės sodus bei Visų Tautų Baziliką. O tada pradėjom kelionę Via Dolorosa keliu, jis mums geriau žinomas kaip Kryžiaus kelias.“

9.30 val. merginos jau buvo suradusios visas stoteles bei pasiekusios Kristaus kapo bažnyčią.

„Patirti šią vietą be turistų, visiškai ramiai, buvo didelė dovana! Tada užkilome į prie pat esantį Liuteronų Išganytojo bažnyčios bokštą pažiūrėti Jeruzalės panoramos. Paskui šiek tiek pailsėjusios aplankėme Raudų sieną bei musulmonams labai svarbią vietą – „Dome of the Rock“. O tada sukirtusios po Falafels in Pita, kas buvo visiškai kasdienis mūsų maistas, skubėjome į Tel Avivą, kur mūsų laukė jau minėtas PGR (prieš išvykstant į Lietuvą).

Tel Avive įsikūrėme nuostabiame viešbutyje – „Numa Hotel Jaffa“, pasidarėme testą, paklaidžiojome po Jafos rajonėlį, pasisaldinome gyvenimą „Yaffa Knafeh“ su arabiškais saldumynais bei kava ir po tokios intensyvios dienos ėjome ilsėtis. Kitą dieną vienintelis tikslas buvo skaniai valgyti ir ilsėtis. Tad rytą pradėjome nuostabioje kavinėje „Cafelix Jaffa“, kur patys darbuotojai skrudina kavą! Po puikios kavos bei dar puikesnių bandelių su kardamonu patraukėme pakrantės link. Ten žavėjomės šunų paplūdimiu, dangoraižiais, palmėmis, besišypsančiais žmonėmis bei nuostabiąja Tel Avivo aura, užsukome ir į pilną žmonių „Carmel“ turgų. Tuomet visai netyčia užklydome į „Cafe Shneor“, kur valgėme tiesiog tobulą šakšuką ir po vėlyvo bruncho patraukėme į paplūdimį dar pasimėgauti saule.

Palydėjome saulę, pasivaikščiojome po Jafą ir dar pavakarojusios su kokteiliais ėjome ilsėtis. Išvykimo rytą labai norėjome išnaudoti laiką mus pakerėjusiame Tel Avive, tad nuo pat ankstaus ryto jau vaikščiojome pakrante, žavėjomės bėgiojančių žmonių kiekiu bei pasitikome saulę. Po pasivaikščiojimo pasimėgavome nuostabiais pusryčiais bei patraukėme oro uosto link. Kadangi buvo šeštadienis – šabo diena, teko keliauti į oro uostą taksi (nes autobusai bei traukiniai nevažiuoja). Ši kelionė, kad ir labai patogi, mums kainavo 50 eurų, ką turbūt svarbu žinoti keliaujant šabo metu. Bet nekeistume nieko! Ne visada taip nutinka, bet ši kelionė buvo tiesiog tobula.“

Apie tai, kad Izraelis uždaro sienas turistams, merginos sužinojo tik grįžusios namo, todėl jautėsi labai laimingos, jog dar suspėjo sėkmingai pakeliauti ir pasisemti įspūdžių.

„Apie Izraelio užsidarymą sužinojome tik jau sugrįžusios, kitą dieną, – sekmadienį. Iš tikrųjų net nesusimąstėme apie tai, kad išvykome pačiu laiku, greičiau labai apsidžiaugėme, jog dar spėjome pasimėgauti šia šalimi per tokį trumpą atsidarymo laikotarpį!“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt