– Birute, ar esate aistringa keliautoja? Kokios kelionės jus labiausiai žavi?

– Keliauti pradėjau labai vėlai – pirmą skrydį turėjau būdama 18 metų, bet šiuo metu esu aplankiusi daugiau nei 90 Jungtinių Tautų valstybių narių. Man įdomesnės mažiau lankytinos šalys, dabar labiausiai žavi Afrikos žemynas.

– Kaip patekote į Pakistaną? Tai buvo savarankiška kelionė?

– Pakistano aplankyti kaip ir neplanavau, nes neseniai buvau Indijoje, tačiau aplinkybės susiklostė taip, kad praleidau beveik tris savaites. Draugas informavo, kad lengviausia gauti vizą į Afganistaną Pakistane. Kelionę planavau savarankiškai, bet privalėjau užsisakyti gidą kelioms dienoms, kuris pasirūpino leidimais patekti į skirtingus regionus.

Birutės Aleknaitės kelionės akimirkos Pakistane

– Kokį įspūdį paliko Pakistanas? Kas labiausiai sužavėjo? Ar buvo, kas nuvylė?

– Pakistano unikalumas glūdi ne tik jo įspūdingos gamtos stebukluose, bet ir gilioje istorijoje bei kultūrinėje įvairovėje. Labiausiai patiko nuostabi kontrastinga gamta, žmonių draugiškumas, gatvės maistas. Buvau maloniai nustebinta, kad Afganistane sutikau daugiau turistų nei Pakistane.

Medijoje Pakistanas dažnai vaizduojamas kaip nesaugi šalis dėl teroristų atakų ir turistų grobimo grėsmių, tačiau jaučiausi saugiau nei Vakarų Afrikoje ar Lotynų Amerikoje. Prie kiekvieno viešbučio, restorano ar biuro buvo apsauga, taip pat daug patikros punktų. Kai kuriuose regionuose privaloma policijos palyda.

Žinoma, buvo ir iššūkių, susijusių su infrastruktūra, komunikacija bei nepatogiu vizos proceso tvarkymu. Sunku buvo rasti gerą interneto ryšį.

– Ar teko bendrauti su vietiniais? Kokį įspūdį jie jums paliko?

– Mano įspūdis apie pakistaniečius labai teigiamas. Jie yra išskirtinai šilti ir draugiški žmonės, su dideliu pasididžiavimu dalinasi savo šalies grožiu bei turtinga kultūrine paveldo įvairove. Labai nustebino, lyginant su Indija, kad niekas nebandė apgauti. Turėjau pažįstamų ir draugų Pakistane, kurie taip pat prisidėjo prie gerų įspūdžių bei kelionės planavimo.

– Gal patyrėte įdomių nuotykių?

– Pakistanas buvo kaip vienas didelis nuotykis, o kiekviena diena buvo labai įvairi ir spalvinga. Grįžtant iš Kabulo į Pakistaną, buvau išsigandusi, kai muitinės darbuotojas nerado mano vizos bei pradėjo mane tardyti. Jie negalėjo suprasti, ką viena moteris veikė Afganistane ir kokie buvo mano kelionės tikslai Pakistane.

Vietinis draugas patarė, kad keliauti vakarais nėra saugu, tad patartina turėti atsarginį telefoną ir piniginę, kuriuos galėčiau tiesiogiai atiduoti plėšikams.

Birutės Aleknaitės kelionės akimirkos Pakistane

– Ar rekomenduotumėte kitiems nuvykti į šią šalį? Kodėl?

– Tikrai verta apsilankyti Pakistane dėl įspūdingos gamtos, istorinių paminklų, įvairios kultūros ir nuostabių žmonių. Ši šalis pasižymi unikalia atmosfera, kurią sunku rasti kitur. Garantuoju, kad Pakistanas paliks neišdildomą įspūdį.

– Ar važiuojant į Pakistaną reikia kaip nors ypatingai pasiruošti?

– Patarčiau turėti kelionės gidą, kuris pasirūpins kelionės planavimu, taip pat rekomenduoju pasitarti su kitais keliautojais.

Svarbiausi Birutės patarimai:

Taksi. „InDrive app“, gatvėje galite bet kada rasti tuktuką ar motociklą.

Apranga. Rekomenduojama dėvėti kelnes arba ilgą suknelę. Nereikia dengti plaukų.

Apsauga. Policija mus dažnai tikrindavo išreikšdama smalsumą apie mūsų kelionę Pakistane (mūsų nuostabai, pinigų neprašė). Kelionės metu jautėmės saugiai.

Birutės Aleknaitės kelionės akimirkos Pakistane

Pinigai. Galima išsikeisti eurus arba JAV dolerius, daugelyje vietų galima mokėti banko kortele. Geriau neturėti likusių vietinių pinigų, nes juos išsikeisti atgal oro uoste arba sugrįžus į Europą neįmanoma.

Internetas. Geriausia įsigyti elektroninę SIM kortelę (E-SIM-Airalo). Už 3 GB sumokėjau 12 JAV dolerių, gauti vietinę SIM kortelę gali užtrukti apie tris dienas.

Apgyvendinimas. Pešavare yra vos keli viešbučiai, skirti turistams, kai Islamabade ir Karachyje su tuo nėra jokių problemų, yra daugybė pasirinkimų.