Turistai iš užsienio šalių kol kas negali atvykti ir pamatyti Ukrainos kultūrinio paveldo ir garsių objektų. Be to, per karą daug istorinių paminklų, muziejų, archyvų, bibliotekų, religinių ir kt. kultūrinių objektų jau sunaikinti arba apgadinti.

Projektas „Ukraina šalia“ suskirstytas keturiomis kryptimis. Skyriuje „Kultūra“ susipažinsite su ukrainiečių liaudies tradicijomis (sužinosite, kaip ukrainiečiai švenčia Velykas, Jonines ir kt.), pamatysite jų liaudies kostiumus, papuošalus, sužinosite apie amatus ir galėsit paklausyti liaudies muzikos (kazokų dainų ir kt.)

Ukrainietiškai nacionalinei virtuvei skirtas visas skyrius. Čia rasite įvairių receptų – ukrainietiškų barščių, lašinių, virtinių, Kyjivo kotletų, Chersono baklažanų, Donbaso guliašo ir kt.
Platformoje yra filmų apie ukrainietišką madą, kiną, humorą, šokių kultūrą šalyje.

Architektūros skiltyje galima apžiūrėti trimačiu formatu istorinius paminklus:
Sofijos soborą Kyjive, Nacionalinį operos ir baleto teatrą, Mykolajivo soborą, Dailės muziejų Chersone, Dniestro bilhorodo tvirtopodhorcų rūmai Lvivo srityje, Dievo motinos ėmimo į dangų soboro varpinė Charkive.

Atskiras gidas skirtas Kyjivui (namas su chimeromis, Aukso vartų paminklas, skulptūra Motina Tėvynė) ir Potiomkino laiptams Odesoje.

Skiltyje „Menas“ galima apsilankyti virtualioje galerijoje, apžiūrėti ekspoziciją Černihivo srities Galagano meno muziejuje, paskaityti apie senovės ikonų kūrimą, apžiūrėti ukrainiečių avangardininkų XX a. kūrinius (pvz., Davido Burliuko paveikslą „Laikas“ iš Dnipro dailės muziejaus), Ukrainos paviljoną Venecijos bienalėje.

Ketvirtame – „Gamtos“ skyriuje iš paukščio skrydžio užfiksuotos turistinės vietovės:
Makovico kalną Ivano Frankivske, Mergelių uolas Ternipilyje, Kamiana Mohyla – nedidelį smiltainio masyvą pietų Ukrainoje, Zaporižės srityje.

Viską peržiūrėti galite ČIA.

Projektą „Ukraina šalia“ rėmė pirmoji Ukrainos dama – Olena Zelenska.

Per karo mėnesius sunaikinta arba apgadinta daugiau nei 500 muziejų, istorinių statinių, religinių pastatų. Daug ukrainiečių kartų statė juos ateinančioms kartoms.
Iš viso „Google Arts & Culture“ platformoje skaitmeniniu formatu patalpinta daugiau nei šeši milijonai įvairių kultūrinių paminklų ir daugiau nei 400 tūkst. meno kūrinių iš 80 pasaulio muziejų.
Projektą parengė „Google“ kartu su Ukrainos Kultūros ministerija ir didžiausiais šalies muziejais. Šios iniciatyvos ėmėsi dar prieš penkerius metus, o dabar ji ypač aktuali dėl vykstančio karo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)