Visgi vargu, ar kas labiau panardina į švenčių laukimo nuotaiką negu gyvi advento kalendoriai – visą kvartalą į laiko iki Kalėdų skaičiavimą įtraukiančios akcijos, rašo euronews.com.

Gyvenvietėse, kuriose vyksta gyvo advento kalendoriaus akcijos, kiekvieną vakarą vis kito kaimyno langas virsta kalėdine vitrina, prie kurios renkasi žmonės iš aplinkinių namų.


Langus puošiantys žmonės rūpinasi ne tik dekoracijomis – namų šeimininkai paruošia ir vaišes. Tai gali būti mėsos pyragas, pikantiški užkandžiai ar kt. Taigi, gatvėje susirinkę kaimynai gauna progą ne tik pasišnekučiuoti, bet ir pasmaguriauti.

Pirmasis gyvas advento kalendorius buvo suorganizuotas 2005 m. siauruose Stokholmo senamiesčio skersgatviuose.

Nuo gruodžio 1 d. kiekvieną vakarą 18:15 val. nuo kurių nors langų ar durų į gatvės grindinį pasklinda jauki, šilta šviesa. Kaimynų susibūrimuose kartais dalyvauja ir atlikėjai. Jie seka pasakas, skaito eiles arba groja.


Stokholme užgimusi tradicija gyvuoja jau 18 metų – net per COVID-19 pandemiją ji nenutrūko. Tiesa, tada kaimynų susibūrimai, lygiai kaip daug kas tuo metu, persikėlė į internetą.

Gyvų advento kalendorių koncepcija netruko išplisti po Europą. Švedų pademonstruotu pavyzdžiu pasekė ištisos žemyno šalių gyvenvietės. Žinoma, skirtinguose regionuose atgyjantys kalendoriai įgauna savitą, tenykštėms tradicijoms artimą atspalvį.

Pavyzdžiui, Prancūzijos pietuose įsikūrusiame Claret miestelyje, kur klimatas gruodžio mėnesį daug švelnesnis nei Skandinavijoje, kasvakariniai pasibuvimai paprastai neapsieina be ant grotelių kepamos mėsos. Taip pat advento kalendoriaus akcijos organizatoriai kaimelyje išslapsto skaičius, o žmonės turi apieškoti gatveles, kad sužinotų, kur rinktis kitą vakarą.


Prie Alpių prisiglaudusiame Troistorrents kaime, Šveicarijoje, gruodį paspaudžia šaltukas, bet jis jokiu būdu nesumenkina žmonių nusiteikimo linksmintis ir švęsti. Akcijos iniciatorius Baptiste’as Dubossonas prisimena, kaip vieną itin šaltą 2021-ųjų žiemos vakarą jį apėmė nerimas, kad žmonės nesusirinks į jaunos poros rengiamą šventę.

„Nuėję radome galybę žmonių, besišildančių prie sukurtų laužų, – sako jis. – Tai rodo, kad žmonėms, net įsuktiems šiuolaikinio gyvenimo tempo, ši tradicija yra labai svarbi.“

Šiais metais B. Dubossonas su nekantrumu laukia šventės, kurią suorganizuos kaime įsikūrę pabėgėliai iš Ukrainos.

Dėl ypač didelės advento kalendoriaus renginių įvairovės tenka išskirti ir prie pietrytinio Anglijos kranto esantį Folkstono miestą. Sue Hurle, viena iš akcijos iniciatorių, gruodį vykstančias iškilmes palygino su švedišku stalu, mat jų metu žmonės susirenka stebėti 12 profesionalų ir 12 saviveiklininkų pasirodymų. Vieni yra užsakomi, o kitais turi pasirūpinti miesto bendruomenės.


Galutinis rezultatas būna išties eklektiškas: prie vienų durų gali koncertuoti orkestras, griežiantis iš atliekų susimeistrautais instrumentais, o prie kitų – skambėti operos arijos arba vykti lėlių teatro vaidinimas.

Akcijos organizatoriai siekia, kad iškilmėse dalyvautų maksimalus skaičius miesto gyventojų. Ištisą lapkritį čia vyksta dramos būrelių užsiėmimai, per kuriuos žmonės kuria ir repetuoja pasirodymus.

„Neseniai čia atsikėlusiems žmonėms tai yra puiki proga įsitraukti į bendruomenės gyvenimą bei susirasti draugų“, – teigia viena iš švenčių organizatorių.

Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje prie gyvų advento kalendorių tradicijos puoselėjimo ypač aktyviai prisideda psichikos sveikatos ir labdaros organizacijos. Jų atstovai įsitikinę, kad štai tokie susibūrimai veiksmingai padeda nuvyti per Kalėdas apimantį vienišumo jausmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją