Kai kurie Vienos muziejai, pavyzdžiui, Meno istorijos muziejus ar Belvederio rūmai, patys yra istoriniai objektai, savo paauksuotomis menėmis nukeliantys į monarchijos laikus.

Aplankėme tikrai daug muziejų šiame mieste, ir atrinkome šešis, kuriuos rekomenduojame aplankyti. Tiesa, sąraše turėtų būti dar Šionbruno rūmai, žinomi kaip Austrijos Versalis, su šalia esančiu Vienos zoologijos sodu, tačiau šie objektai nusipelnė atskiros apžvalgos.

Muziejų lankymas Vienoje – brangus malonumas, tad jeigu planuojate lankyti ne vieną muziejų, labai rekomenduojame apsvarstyti muziejų paso įsigijimą. Su juo sutaupysite ne tik pinigų įėjimo bilietams, bet ir laiko, nes nereikės stovėti bendrose eilėse. Vienos muziejų pasas leidžia lankyti visus populiariausius muziejus bei miesto atrakcijas: su juo galite važinėti apžvalginiais autobusais, leistis į ekskursiją Dunojaus upe ar eiti į pažintinę ekskursiją po miestą, dalyvauti vyno degustacijoje ar štrudelio gaminimo pamokoje. Pasą galima įsigyti vienai (79 Eur), dviem (99 Eur), trims (129 Eur) ar net šešioms (159 Eur) dienoms.

Kadangi Vienoje svečiavomės savaitę, mes pirkome šešių dienų pasą. Įsigyti šį praktišką dalyką galite internetu, dar prieš kelionę. Daugiau informacijos apie visus įtrauktus lankomus objektus rasite čia. Beje, keliavome ir visus muziejus lankėme su mažu vaiku. Muziejai pritaikyti tiek neįgaliesiems, tiek šeimoms su mažais vaikais, visur įrengti liftai ar specialūs užvažiavimai. Iš visų mūsų aplankytų muziejų tik Sisi muziejus, esantis Hofburgų rūmuose, neturėjo įrengto lifto, ir vežimėlį teko nešti laiptais.

1. Meno istorijos muziejus (Kunsthistorisches museum)

Tikrieji meno mylėtojai neturėtų praleisti šio austrų muziejų brangakmenio, kurio interjeras yra toks pat nuostabus kaip ir jo kolekcija. Muziejus buvo įkurtas 1891 m. norint parodyti prabangų Habsburgų meno kūrinių rinkinį. Didingiausiose muziejaus ekspozicijose yra Piterio Rubenso, Rembranto van Reino, Rafaelio bei kitų iškilių dailininkų kūriniai. Muziejus labiausiai žinomas dėl savo didelės renesanso meistro Piterio Breigelio Vyresniojo paveikslų kolekcijos.

Laikas tarsi sustojo žengus į salę, skirtą šio meistro darbams: „Medžiotojai sniege“, „Babelio bokštas“, ar man labiausiai patinkantis „Vaikų žaidimai“ – tai paveikslai, prie kurių stovėti ir gerėtis gali ištisas valandas. Pasisekė, jog muziejuje lankytojų nebuvo tiek daug, kad nesimatytų pačių paveikslų, tad pavyko ištaikyti minutėlę pabūti vienai su Breigeliu, tylų dialogą užmegzti su Karavadžu.

2. Gamtos istorijos muziejus (Naturhistorisches museum)

Priešais Meno istorijos muziejų stovi dar vienas toks pat įspūdingas kaimynas, tik pastarasis dedikuotas gamtai. Tobulas muziejus keliaujant su vaikais! Čia rasite ne tik žirafas, meškas ar liūtus, bet ir retus gigantiško dydžio ilgakojus krabus, kurių kojų ilgis siekia 1,5 metro, retas baugios išvaizdos žuvis, paukščių kolekcijas ir t.t.

Muziejus garsėja didele dinozaurų kaulų kolekcija, o ekspozicijos superžvaigždė – riaumojantis ir judantis, lubas remiantis alozauras. Muziejuje rasite didžiausią ir seniausią meteoritų kolekciją pasaulyje – net 1100 vienetų! Taip pat vieną garsiausių priešistorinių skulptūrų – 28 000 metų senumo Vilendorfo figūrą. Muziejus – lyg milžiniška žaidimų aikštelė gamtos mylėtojams. Pasiruoškite čia praleisti mažiausiai 2 valandas.

3. Albertina

Netoli valstybinės operos, šalia legendinės „Cafe Sacher“, pačioje miesto širdyje, su nuostabia lauko terasa yra muziejus, savyje talpinantis milžinišką grafikos darbų kolekciją (apie 41 000 piešinių ir akvarelių), spaudinių, iliustruotų knygų, plakatų ir t.t. Muziejuje sienas puošia Edvardo Munko, Anri Matiso, Klodo Monė, Pablo Pikaso darbai. Per du Albertinos rūmų aukštus galima apžiūrėti kruopščiai restauruotas Habsburgų menes, darbo kambarius ir t.t.

Mums lankantis Vienoje, kaip tik Albertinoje buvo speciali A. Diurerio darbų paroda, kurioje eksponuojama daugiau nei 200 šio renesanso genijaus darbų. Be abejo, didžiausios žmonių spūstys buvo prie jo akvarelių: „Kiškis“ ( nemeluosiu, ilgiau stebint šį paveikslą, protas pradeda krėsti triukus ir rodosi, jog kiškis krutina nosytę, nors visgi tai tik anatominio tikslumo efektas), „Mėlynojo žalvarnio sparnas“ bei nuostabaus grafikos darbo „Besimeldžiančios rankos“.

4. Belvederio rūmai

Kiek toliau nuo istorinio miesto centro, prancūziškų sodų, fontanų ir skulptūrų apsuptyje yra ištaigingas Belvederio rūmų kompleksas, sudarytas iš Viršutinių ir Apatinių rūmų. Pastatyti XVIII a. kaip vasaros rezidencija armijos vadui, Savojos princui Eugenijui, kartu su savo išpuoselėtais sodais yra laikomi vienu geriausių barokinės rūmų architektūros pavyzdžių visame pasaulyje ir yra saugomi UNESCO.

Dabar Belvedere yra didžiausia Austrijos meno kolekcija, datuojama nuo viduramžių iki šių dienų, ją papildo tarptautinių menininkų, tokių kaip Klodas Monė, Vincentas van Gogas, Edvardas Munkas, Oskaras Kokoška, Egonas Šylė ir daugelio kitų darbai. Tačiau pagrindinė atrakcija ir daugelio turistų apsilankymo priežastis yra didžiausia pasaulyje Gustavo Klimto paveikslų kolekcija, esanti būtent Viršutiniuose Belvederio rūmuose. Čia saugoma didžiausia pasaulyje šio menininko aliejinių paveikslų kolekcija, 24 darbai, įskaitant du jo auksinius šedevrus „Bučinys“ ir „Judita“ (jau vien dėl šių dviejų verta mokėti už bilietą).

Be daugybės meno šedevrų, verta pasidairyti ir po rūmų menes, kurios pačios prilygsta meno kūriniams. Įspūdingiausia, su fantastiško grožio lubų freskomis, yra Marmurinė salė, kur pro rūmų langus lyg patys būtų paveikslai, puikiai atsiskleidžia ir sodų peizažai.

5. Leopold muziejus

Jeigu patingėsite važiuoti iki Belvederio rūmų, keletą Gustavo Klimto darbų galite rasti ir čia, pvz. žymųjį „Mirtis ir gyvenimas“. Leopold muziejus garsus dar ir dėl didelės kolekcijos kontraversiškai vertinamo austrų tapytojo bei grafiko ekspresionisto Egono Šylės darbų. Jis tikrai savotiškas, ne kiekvienam artimas ir suprantamas.

Darbuose daug erotikos, nuogo, neproporcingo kūnų, sakyčiau, net fizinio skausmo. Sunku tai pavadinti grožiu. Laimei, atsikvėpti po šokiruojančių paveikslų, padėjo kitose salėse eksponuojami secesijos stiliui būdingi baldai, interjero detalės, rūbai ir kiti elementai.

6. Hofburgo rūmai: Sisi muziejus

Tai pagrindinė Austrijos valdovų žiemos rezidencija (vasaros rezidencija – Šionbruno rūmai) ir didžioji politikos arena. Habsburgai Vienoje šeimininkavo 600 metų, todėl ir pagrindiniuose jų dinastijos rūmuose per ilgus šimtmečius persipynė įvairiausi architektūriniai stiliai.

Hofburgo rūmų kompleksas yra milžiniškas, tai tarsi miestas mieste –18 fligelių, 19 kiemų, 2600 kambarių, kuriuose įsikūrusi prezidentūra, koplyčia, Austrijos nacionalinė biblioteka, ispaniško jojimo mokykla (įkurta XVI a.), lobynas su karališkomis regalijomis ir brangenybėmis, Sisi muziejus bei sidabro ir porceliano dirbinių kolekcijos. Beje, anksčiau minėti Gamtos ir Meno istorijos muziejai, Albertina muziejus taip pat priklauso Hofburgo rūmų kompleksui. Kadangi dalis muziejų jau buvo aplankyti, o į jojimo mokyklos, kur treniruojami žymieji lipizanerių žirgai, pasirodymą nepatekome, nes vaikus įleidžia tik nuo 3 metų, pasukome link Sisi muziejaus.

Norint patekti į šią muziejaus dalį, privalu praeiti per Sidabro ir porceliano indų rinkinius, naudotus per įvairius pokylius ir šventes. Nesuvokiami kiekiai servizų, šimtai šaukštų ir šaukštelių: šaukštai kiaušiniams, meliono šakutės, sumuštinių peiliai, vėžiagyvių valgymo, torto ir pudingo įrankiai ir dešimtys kitų specialių rankų darbo sidabro dirbinių, nors labiausiai įsiminė elegantiškai padengtas 30 metrų ilgio stalas.

Elžbieta Vitelbach, geriau žinoma kaip imperatorienė Sisi, vos būdama 16 metų ištekėjo už Austrijos imperatoriaus Pranciškaus Juozapo I. Sisi muziejuje Vienoje yra 300 asmeninių daiktų, kurie kadaise priklausė imperatorienei. Muziejus yra išskirtinis tuo, kad suteikia unikalų jos gyvenimo ir asmenybės vaizdą. Ekspozicijos apžvelgia Elžbietos gyvenimą pradedant nuo jos vaikystės, praleistos Bavarijoje 1840-aisiais, iki jos nužudymo Ženevoje 1898-aisiais, iliustruojant jos biografiją drabužiais, papuošalais, laiškais, namų apyvokos daiktais.

Iš arti galima apžvelgti madam Sisi naudotus saulės skėčius, pirštines, jos mylėtus papuošalus, grožio priemones, žaidimų dėžutes, kelionei skirtų vaistų rinkinį (įskaitant jos kokaino švirkštą) ir net mirties liudijimo originalą. Viskas be galo įdomu ir gniaužia kvapą, bet labiausiai krenta į akis imperatorienės suknelės.

Muziejuje rodomos rekonstruotos dvi suknelės: vasarinė suknelė, kuria Sisi pasipuošė prieš ištekėdama bei vengriška jos karūnacijos iškilmėse dėvėta suknelė. Kelionė per Elžbietos gyvenimą puikiai atskleidžia jos charakterio bruožus, jos aistras ir nerimą: ji buvo aistringa jojikė, atsidavusi sportui ir savo grožiui (ypatingai plaukams), buvo ištikima keliautoja ir poetė. Sisi muziejus nėra didelis, tačiau skaitant aprašymus, nori nenori užtrunki. Muziejus užsibaigia imperatoriškais apartamentais, kuriuose kadaise gyveno Sisi su savo vyru. Tiesa, lankytojams atviri tik sutuoktinių privatūs apartamentai, priimamasis, konferencijų salė bei valgomasis.

Tai tik dalis to, ką Viena gali pasiūlyti, bet visi šie muziejai neabejotinai praturtins kelionę ir padės geriau pajusti miestą bei jo istoriją.

Autorius galite sekti feisbuke ir instagrame.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt