Silezijos vaivadijoje nusidriekęs kelias tarp viduramžių pilių sujungtas į Erelių lizdų turistinį taką, besitęsiantį 163 km. Juo galima nužygiuoti nuo Čenstakavo (lenk. Częstochowa) iki Krokuvos.

Ant klintinių uolienų pastatytos pilys pasakoja apie Lenkijos karalystei nuo Silezijos ir Čekijos ginti pastatytas tvirtoves ir jose virusias istorijas. Dabar dalis pilių kaip reikiant sugriuvusios, kitos – rekonstruotos ar dar atstatomos, vienos priklauso valstybei, kitos – privačiose rankose.

Portalas Delfi aplankė tris Erelių lizdų pilis ir kviečia po jas pasižvalgyti.

Bobolicių (lenk. Bobolice) pilis

Apie 50 km nuo Čenstakavo Krokuvos link laukuose stūkso Bobolicių pilis. Ją jau penkiolika metų atstato, tvarko privati Lenkijos verslininkų šeima.

Bobolicos pilis Lenkijoje

Prie pilies prieigų žurnalistus pasitinka Janas Laseckis – pilį atstatančių verslininkų sūnus. Didžiojoje Britanijoje mokslus baigęs vyras nemažai laiko praleidžia šios pilies apylinkėse: sako, kad jam itin maloni ramuma ir gamtos grožis.

Bobolicos pilis Lenkijoje

Paklaustas, kiek pinigų jo šeimai kainavo pilies atstatymo darbai, J. Laseckis šypsodamasis atsako: „Kosminius“.

1350 m. Kazimiero Didžiojo įsakymu pastatyta pilis ilgai buvo apleista, o kai verslininkų filantropų šeima pradėjo ją atstatyti, norėdama paversti dar vienu lankytinu objektu Aukštutinėje Silezijoje, sulaukė nemažai istorikų kritikos: neva darkomas istorinis paveldas. Tačiau ar geriau griuvėsiai, ar atstatytas istorinis statinys, gali spręsti ir patys turistai.

Darbo laikas: penktadienis, šeštadienis, sekmadienis, 10:00–16:00.

Bilietų kainos: 15 zlotų (3,2 Eur), su nuolaida – 13 zlotų (2,77 Eur).

Šalia pilies įkurtas ir viešbutis, kuriame galima praleisti laiką viduramžius menančioje aplinkoje. Dviviečio „Deluxe“ tipo kambario kaina dviem žmonėms – 450 zlotų (96 Eur).

Bobolicos pilis Lenkijoje

Ogrodzeneco (lenk. Ogrodzieniec) pilis

Apie 25 km nuo Bobolicių stovi dar viena Erelių lizdų tako pilis. Tik šįkart ji iškilusi ne gamtos apsuptyje, o Ogrodzeneco miestelio viduryje. Pilis pristatoma kaip viena įspūdingiausių iš visų 12 tako pilių, o kartu pritraukia ir nemažai turistų.

Kad vasaromis čia verda turistinis gyvenimas ir šurmuliuoja pilies lankytojai, atskleidžia palei keliuką pilies link įsikūrę greitojo maisto, suvenyrų kioskeliai. Beje, čia apsilankyti itin kviečiamos šeimos su vaikais: šalia pilies įsikūręs pramogų parkas, kuriame – ir batutai, ir vasaros rogučių nusileidimo trasa, ir atrakcionai.

Ogrodzeneco pilis

Pilies prieigas saugo šuns skulptūra. Tvirtovės legenda byloja, kad buvusio pilies savininko siela po mirties įsikūnijo į šunį, kuris iki šiol saugo pilį nuo piktavalių.

Pagal istorinius šaltinius, pirmieji gynybiniai statiniai čia iškilo dar XII a. Tačiau iš pradžių tai buvo tik keli mediniai įtvirtinimai, kuriuos saugojo natūralios iškilusios uolienos. 1241 m. totorių invazijos metu mediniai pastatai buvo sudeginti ir tik vėliau iš klinčių ir dolomito pastatyta dabartinė pilis.

Darbo laikas: pirmadienis–penktadienis, 9:00–15:00,
šeštadienis–sekmadienis, 10:00–19:00.

Bilietų kainos: 21 zlotas (4,5 Eur), su nuolaida – 15 zlotų (3,2 Eur).

Bendzino (lenk. Będzin) pilis

13 km nuo Katovicų, Silezijos vaivadijos sostinės, stūkso Bendzino miestelis, o jame – dar viena Erelių lizdų pilis.

Be pačios pilies, čia galima pamatyti ir buvusias tvirtas miesto gynybines sienas.

Bendzino pilis Lenkijoje

XIV a. gotikinio stiliaus pilis atstatyta 1834 m., o 1956 m. rekonstruota. Apsilankius pilyje galima užlipti į bokštą, iš kurio atsiveria visa Bendzino miesto panorama. Apie įtvirtintą gyvenvietę ant šios kalvos istorinių duomenų galima rasti jau nuo IX a. Kaip ir ankstesnė pilies vietovė, Bendzinas taip pat buvo sudegintas 1241 m. totorių invazijos metu.

Pilyje įrengtos ekspozicijos turėtų itin sudominti ginklų mėgėjus. Į šią pilį suvežta nemaža ginklų, šarvų ir šalmų kolekcija iš visos Lenkijos.

Darbo laikas: antradienis, ketvirtadienis, penktadienis, 9:00–15:00,
trečiadienis – 9:00–17:00,
šeštadienis – 10:00–15:00,
sekmadienis – 10:00–15:00 (birželį–rugsėjį – iki 17:00).

Bilietų kainos: 18 zlotų (3,84 Eur), su nuolaida – 13 zlotų (2,77 Eur).

Virtualiai aplankyti pilį galite ČIA.

Portalas Delfi Aukštutinėje Silezijoje lankėsi Lenkų instituto Vilniuje kvietimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)