Budapešto atmosfera bei įvairumas gal kiek priminė Londoną, nes ir šis miestas man labai patinka, esu lankiusis jame daugybę kartų ir tikiu, kad Budapešte tai taip pat ne paskutinis kartas. Liko dar daug ką pamatyti. Budapeštui reikėtų skirti pakankamai laiko, bent 2–3 dienas, nes per mano turėtas 24 valandas reikėjo itin atsirinkti bei susiplanuoti, ką pamatyti ir, žinoma, ne viską spėjau, ką norėjau.

Turėjau iš anksto įsigijusi plaukimo laivu Dunojumi turą. Pasirinkau tinkamiausią pagal laiką ir kainą. Mokėjau 11 eurų, plaukimas tradiciniu maršrutu truko valandą. Rinkausi plaukimo laiką 20:45 val., kai saulė nusileidžia 21:30 val. – tai buvo idealiausias laikas ir gražiausi vaizdai tiek temstant, tiek visiškai sutemus.

Budapeštas – tai trijų seniau buvusių miestų junginys: Budos, Obudos ir Pešto. Atvykti į jį traukiniu iš Bratislavos man kainavo 16,80 Eur, o kelionė truko apie 2,5 val.

Budapeštas

Lankytinos vietos:

Šv. Stepono bazilika (St. Stephen‘s Basilica) – pirmiausia, ką išvydau šiek tiek paėjusi centrinėmis miesto gatvėmis nuo savo viešbučio, tai ši Romos katalikų bazilika, viena iš trijų aukščiausių bažnyčių Vengrijoje, turinti kupolą, į kurį galima patekti liftu arba užlipus 364 laiptelius. Nuo čia atsivers 360 laipsnių vaizdas į miestą. Kaina užkilti į kupolą – 9 eurai.

Vengrijos parlamentas (The Hungarian Parliament Building) – stovintis ant Dunojaus upės kranto, Pešto miesto pusėje ir 1902 metais, kai buvo atidarytas, tai buvo didžiausias pastatas Vengrijoje. Šio pastato statyboje dalyvavo apie 100 tūkst. žmonių. Didingas pastatas, sutvarkyta aplinka, visą jį apeiti užtrunka laiko, o šiek tiek paėjus Dunojaus promenada pasieksite ir memorialą, kur į žemę įbetonuoti Batai sušaudytiems Vengrijos žydams atminti. Taip pat pro čia važiuoja tramvajus Nr. 2, kurio maršrutas pats vaizdingiausias, tad rekomenduojama juo pravažiuoti.

Žvejų bastionas ir Motiejaus bažnyčia (Fisherman‘s Bastion, Matthias Church) – nuo Vengrijos parlamento praeikite Margaretos tiltu (Margaret Bridge), kur galite užsukti į pakeliui esančią Margaretos salą. Pasiekę laiptais Budos miesto dalyje esantį Žvejų bastioną, pagrindiniame fasade pamatysite 7 aukštus akmeninius bokštus. Tai vienas svarbiausių turistų lankomų objektų dėl unikalios panoramos bei apžvalgos terasų. Aikštėje stovi ir Motiejaus bažnyčia – tai svarbią istoriją turintis pastatas, taip pat šioje bažnyčioje buvo karūnuoti du Vengrijos karaliai.

Budos pilis – istorinė pilis ir Vengrijos karalių rūmų kompleksas. Čia įsikūrusi Vengrijos nacionalinė galerija ir Budapešto istorijos muziejus. Kaip ir nuo Žvejų bastiono, nuo Budos pilies aikštės atsiveria puikūs vaizdai į Dunojų, Vengrijos parlamentą, tiltus, miestą. Jei nenorite lipti laiptais, čia užkelia Budos pilies funikulierius. O šiek tiek paėjus, netoliese bus ir Žvejų bastionas.

Laisvės statula – ant Gelerto kalvos stovinti statula pasiekiama šiek tiek paėjus Dunojaus promenada nuo Budos pilies funikulieriaus ir užlipus į kalvos viršų. Paminklas skirtas gyvybę už Vengrijos nepriklausomybę bei laisvę paaukojusiems žmonėms atminti.

Miesto centras – galite praeiti Vorosmarto aikštę su statula, kur žiemos laikotarpiu būna kalėdinė mugė (Vorosmarty ter). Netoliese, Elizabetos aikštėje, pamatysite ir apžvalgos ratą (Ferris Wheel), iš kurio atsivers panoraminiai apylinkių vaizdai. Praeikite centrinėmis miesto gatvėmis Raday Utca ir Vaci Utsa, kurios pilnos restoranų bei parduotuvių, užsukite į centrinį turgų. Pasigrožėkite neoklasicistinio stiliaus Vengrijos Operos rūmais. O jei turite papildomą dieną Budapešte, galite rinktis vieną iš terminių baseinų ir pirčių kompleksų kokybiškam poilsiui.

Budapeštas

Kavinės:

Best Baggel Basilica – kelionę pradėjau priešpiečiais greito, bet skanaus maisto kavinėje. Įsikūrusi pagrindinėje gatvėje, priešais Šv. Stepono baziliką, tarp daugelio kitų kavinių ir restoranų. Čia gaminami įvairūs sumuštiniai, salotos, limonadai.

Cafe Frei – šio tinklo kavines galima rasti aštuoniose šalyse ir jose galėsite rinktis iš 70 rūšių kavos gėrimų iš penkių pasaulio žemynų: italų, prancūzų, japonų, arabų, amerikiečių, lotynų kavos virtuvių.

Twentysix Budapest – buvo tobulas pasirinkimas pietums. Restoranas su puikiu meniu bei išskirtine, nuostabia, augalais apsodinta aplinka. Iš tiesų, kažkiek panaši erdvė yra sukurta ir Vilniuje – Paupio turgus.

Budapeštas

Szimpla Kert – Budapeštas garsėja Ruin Pubs barais, įkurtais apleistuose pastatuose, buvusiose gamyklose, kurie išsiskiria savo stiliumi, atmosfera. Vienas populiariausių yra šis – nestandartinis ir unikalus, įrengtas per du aukštus, čia rasite įvairias sales, barus bei daugybę žmonių. Ateikite kiek anksčiau, nes po vidurnakčio prie įėjimo jau stoviniuoja eilė žmonių, laukiančių, kada bus įleisti į perpildytą barą. Toje pačioje gatvėje yra ir daugiau įvairių panašių barų.

Instant Fogas – naktinis klubas, didelė pramogų erdvė per 7 aukštus, turinti 18 barų, 6 šokių aikšteles ir 2 sodus.

Taip pat kviečiu apsilankyti mano tinklaraštyje, kuriame daugiau pasakojimų iš kelionių, ir „Facebook“ puslapyje, kur daugybė drąsių lietuvių, keliaujančių po pasaulį, dalijasi savo nuotykiais, įspūdžiais, patarimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)