Geriausia kalėdinė mugė – Taline?

„Praeitais metais Talino kalėdinė mugė buvo išrinkta geriausia Europoje. Kaip juokauja vietiniai gidai, tai sumaniai išnaudota ir šiųmetinei mugei – reklamuojant šių metų mugę ji iškart pristatoma ir vėl kaip numeris vienas, nors šiemet šis titulas atiteko Budapeštui“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja patyręs keliautojas Edmundas Pavlovas.

Išvydus kalėdinę mugę, klausimų, kodėl estai tokie drąsūs, nebekyla. Rotušės aikštėje išdabinta eglė yra apsupta medinių namelių, kuriuose galima išbandyti tradicinių valgių ar įsigyti suvenyrų tiek iš Estijos, tiek iš aplinkinių valstybių. Visgi, jei norėsite įsigyti lauktuvių nesistumdant su kitais turistais, verta užsukti į parduotuvę „Eesti Esindus Tallinnas“ (Viru 3). Joje laukia gardūs ir netikėti deriniai, pavyzdžiui, šokoladai tiek su česnakais, tiek su imbieriniais sausainiais.

Be to, Talinas gali pasigirti seniausia Kalėdų eglutės puošimo tradicija. Pagrindinė šalies eglė Rotušės aikštėje yra statoma nuo 1441 metų. Pasak istorinių šaltinių, tai buvo pirmoji kalėdinė eglutė Europoje. Nors su šiuo faktu iki šiol nesutinka Ryga ir teigia, kad būtent Latvijos sostinėje buvo pastatyta pirmoji eglė.

Didžiulė restoranų įvairovė

Nepaisant visų intrigų, nuo dabartinės eglės tikrai sunku atitraukti akis – be daugybės girliandų ir žaisliukų, pagrindinis žaliaskarės puošybos akcentas – 50 didelių širdžių, kurios ypač išryškėja vakaro metu.


„Daugumai romantiškai nusiteikusių porų atrodo, kad tai yra dėl noro sukurti ypatingai jaukią atmosferą, bet tiesa yra kiek kitokia. Širdis yra Talino simbolis, nes būtent tokios formos iš dangaus yra Talino senamiestis.

Susiplanuoti kelionę į Taliną nėra sudėtinga, nes „Eurolines“ autobusai keliauja du kartus per dieną, pirmasis ryte, 7.00 val., antrasis išvyksta 21.30 val. – geras pasirinkimas norint sutaupyti pinigus nakvynei. O kadangi važiavimas autobusu iš Vilniaus į Taliną užtrunka 8 valandas, vertėtų pasistiprinti!

Toje pačioje Rotušės aikštėje yra vietinių pamėgta „Draakon“ (Raekoja plats 1), kurioje pasijusite it viduramžiuose – dešrelės, sriuba, pyragėliai ir keletas gėrimų. Pasirinkimas tikrai nedidelis, bet mažos kainos ir gardūs skoniai miesto širdyje patraukia tiek vietinius, tiek turistus. Nebijokite eilės – ji visada nutįsusi, bet joje tikrai verta kiek pastovėti.



O jei paėjėsite kiek tolėliau – blynų gerbėjai ilgai nepamirš „Kompressor“ (Rataskaevu 3). Tiesa, čia ir irgi nuolat laukia žmonių minios, tad verta ateiti prieš 11 valandą ir ramiai užsiimti vietą, jei ketinate pusryčiauti. Na, o desertui išbandykite duonos sriubą! Taip, teisingai išgirdote! Šis unikalus desertas tikrai nenuvils (Müürivahe 27 /Viru 11)“, – pataria E. Pavlovas.

Rygos netikėtumai

„Grįžtant prie Rygos ir Talino varžytuvių – latviai teigia, kad pirmoji papuošta eglė buvo Rygoje 1510 metais. Šios varžytuvės kyla dėl to, kad miestai priklausė vokiečių Livonijos ordinui, kuris ir sukūrė šią tradiciją. Nors tikroji tiesa iki šiol neaiški, tačiau Rygos Rotušės aikštėje galite rasti net specialų eglutės monumentą šiai datai“, – nesibaigiančias kaimyninių šalių varžytuves atskleidžia kelionių ekspertas E. Pavlovas.

Rygos eglutė išsiskiria paprastumu – taip norima pabrėžti jos tradiciškumą. 15 metrų eglės amžius siekia net 30–35 metus. Šiemet išskirtina ir tai, kad kalėdinę mugę galima rasti ne tik Doma, bet ir Esplanadoje bei Lyvių aikštėse.

„Įdomu ir tai, kad britai šiemet Rygą išrinko kaip pigiausią kryptį, jei norite pajusti kalėdinę dvasią šventinėse mugėse. Visgi labai dažnai, kiek atsieina kelionė, labai priklauso ir nuo susidaryto išvykos plano. Sutaupyti gali padėti ir iš anksto įsigyti kelionės autobusu bilietai, o po 4 valandų važiavimo iš Vilniaus verta eiti ne į prabangų restoraną, o į gurmė kavinių turgų, kuris pasitiks tik išlipus iš autobuso, čia pat esančiame maisto turguje“, – pasakoja kelionių ekspertas, pridurdamas, jog autobusai į Latvijos sostinę bei atgal važiuoja 3 kartus per dieną.

Ryga

Latvių virtuvė itin daug nesiskiria nuo lietuviškos, tačiau verta išbandyti patiekalą „Kukis“, be kurio neįsivaizduojamos latvių Kalėdos. „Kukis“ – tai pagal senovinį receptą troškinys iš kviečių ar rugių grūdų verdamas su puse kiaulės galvos. Kaip garnyras patiekiami grikiai, žirniai, pupos. Dabar latviai šį patiekalą stengiasi paversti lengvesniu virškinimui – jis vis dažniau ruošiamas iš svogūno, lieso, rūkyto kumpio ir grikių.

O kuri mugė verta didesnio dėmesio – visgi geriausia nuspręsti patiems! Belieka apsilankyti ir patikėti kalėdiniais stebuklais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)