Nepirkite bilietų į objektus ir į renginius tą pačią dieną

Jei norite sutaupyti laiko ir nestovėti ilgose eilėse, bilietus pirkite iš anksto internetu. Labai patogu tai, kad internetu matosi, kokio ilgio eilė numatoma prie vieno ar kito objekto.

Nelipkite laiptais iš ir į metro stotelę Abbesses

Dauguma žmonių pavaikščioję po Monmartro rajoną, kur buvo filmuojamas garsus filmas „Amelija iš Monmartro“, lipa laiptais į Abbesses metro stotelę. Norint pakilti liftu, tenka truputį palaukti, todėl dauguma nusprendžia lipti. Atsiminkite – 36 m aukščio metro stotelė su 200 laiptelių yra aukščiausia Paryžiaus metro sistemoje.

Nefotografuokite „Shakespeare And Company“ knygyne

Šis knygynas – kiekvieno knygų mėgėjo sąraše. Jame stovi foteliai, suoleliai, galima prisėsti ir pavartyti sudominusią knygą. Tiesa, čia reikia laikytis tam tikrų taisyklių, iš kurių viena – nefotografuoti. Kai kas bando fotografuoti slapta, bet jei įkliūsite, turėsite nemalonumų. Kita taisyklė – neglostyti knygyne gyvenančio katino. Na bet griežčiausiai laikomasi nefotografavimo taisyklės.

Nevažinėkite Paryžiaus viešuoju transportu be bilieto

Londone daugumoje metro stotelių įrengta tokia sistema, kad neįmano išeiti be galiojančio bilieto. Paryžiuje bilieto reikia tik įeinant, išeinant visos sistemos atsidaro automatiškai. Galbūt kils pagunda nepirkti bilieto, tačiau žinokite – bauda labai didelė.

Paryžius

Nesitikėkite, kad žmonės kalba angliškai, nes esate šalies sostinėje

Paryžius – sostinė, vienas iš daugiakultūrinių Paryžiaus centrų, taigi nemažai žmonių gana gerai kalba angliškai. Kita vertus, yra paryžiečių, kuriems pabodę turistai, nepasivarginantys išmokti nė žodelio prancūziškai. Pasistenkite pradėti pokalbį bent jau vienu sakiniu prancūzų kalba.

Nesitikėkite, kad su metro laiku nuvyksite į reikiamą vietą

Paryžiaus metro sistema – vienas patogiausių būdų keliauti po miestą. Tiesa, viskas priklauso nuo metro linijos. Pvz., 1 linijos metro traukiniai – modernūs, su stumdomomis durimis, o 11 linijos traukiniai neretai sustoja tarp stotelių. Važiuodami metro, pasilikite laiko rezervą.

Kepyklėlėse nemokėkite dideliais banknotais

Paryžiuje yra 300 kepyklėlių. Pusryčiai su šviežiu kruasanu, kvapnia kava, žvelgiant į Eifelio bokštą, tebėra vienas didžiausių džiaugsmų šiame mieste. Turint omeny, kad kruasanai kainuoja gana nedaug, pardavėjai veikiausiai neturės jums grąžos iš didelio banknoto. Taigi turėkite smulkesnių pinigų.

Paryžius

Nepasikliaukite taksi naktį

Kartais tenka kelias valandas vaikščioti ir ieškoti taksi naktį Paryžiuje – šiame mieste, priešingai nei Niujorke ar Londone, nesitikėkite išeiti į gatvę ir susistabdyti taksi. Paryžiuje net dieną taksi stovėjimo vietose gali nebūti taksi. Puiki alternatyva – „Uber“, „LeCab“, „AlloCab“ programėlės išmaniuosiuose telefonuose.

Nenuvertinkite tradicijos bučiuotis į skruostus

Jei teko garbė būti pakviestam į prancūzų vakarėlį ar vakarienę, būkite nusiteikę bučiuotis su visais svečiais. Bučiuoti nepažįstamus žmones į skruostus prancūzams – absoliučiai normalu. Net jei bus 40 svečių, tradicijos vengimas bus palaikytas nemandagiu elgesiu.

Paryžiaus restoranuose niekada neprašykite gerai iškepusio kepsnio

Prancūzų virtuvėje mėsa kepama trumpiau, nei daugelis turistų galbūt įpratę, todėl prašymas gerai iškepti kepsnį gali būti palaikytas nemandagiu elgesiu. Manoma, kad ilgai kepant, dingsta mėsos skonis. Na, jei kitaip negalite, prašykite iškepti gerai, bet nenustebkite, jei padavėjai šnairuos.

Nepamirškite mandagumo

Paryžiuje knibžda turistų, bet nesitapatinkite su vietiniais, pavargusiais nuo jų. Mandagiai elkitės su padavėjais, gatvių prekeiviais, su žmonėmis metro ir pan. Išmokite kelis žodžius: pardon (atsiprašau), bonjour (laba diena), au revoir (viso), merci (ačiū).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)