Vienoje kelią patikrinau, prisėdau toje pačioje kavinėje „Kleines Cafe“ (1970 m.), kurioje būrėja pagrindinei filmo veikėjai tarė: „Atminkite, kad mes visi esame žvaigždžių dulkės“, praėjau „Roxy“ barą, kur iš barmeno buvo išviliotas raudonojo vyno butelis, kavinę „Sperl“ (1880 m.), kurioje pora suvaidino šmaikščius telefoninius pokalbius, bei aplankiau gražiausią filmo vietą su vaizdu į Operą – Albertina muziejaus aikštę, kur ypatingai gražu vakare dėl puikaus apšvietimo.

Viena, Austrija

Viena ir muzika

Bet Viena yra ne tik filmavimo aikštelė – muzika šioje šalyje taip pat turi senas tradicijas. Pirmoji Vienos muzikos mokykla siejama su Mocarto, Bethoveno ir kitų kompozitorių kūryba. Muzika darė įtaką ir kitiems kūrėjams, pavyzdžiui, žymiausias Vienos filosofas Sigmundas Froidas teigė, kad muzika bei psichoanalizė neatsiejamos, ir tai nuolat buvo nagrinėjama, muzika naudojama terapijoje.

Mieste gausu teatrų ir koncertų salių, per metus surengiama 450 Vienos pokylių, o vinilinių plokštelių, muzikos atributikos bei technikos parduotuvių čia begalė. Būdami Vienoje, aplankykite Operą – bilietus įsigykite kuo anksčiau, pigiausius galima įsigyti ir už keliolika eurų, bet tai bus stovimos vietos. Taip pat galite aplankyti Mocarto vaikystės namuose įrengtą muziejų (Mozarthaus).

Ką pamatyti Vienoje

Nors turėjau tik dvi nepilnas dienas, tiek užteko, kad galėčiau pamatyti nemažai įspūdingos Vienos architektūros ir žymiausius objektus, pastovėti eilėse prie istorinių Vienos kavinių, kurios net globojamos UNESCO ir jų istorija siekia XVII amžių, pakilti į Šv. Stepono katedros šiaurinį bokštą, aplankyti Muziejų kvartale esančią modernią Leopoldo muziejaus stogo terasą bei prekybos centro „Steffl“ kavinę, esančią taip pat ant stogo.

Didžiausi turistų srautai juda aplink pačiame miesto centre esančią Šv. Stepono katedrą. Įspūdingas vidus ir spalvotomis čerpėmis dekoruotas stogas, kurį galite pamatyti iš arčiau nuo šiaurinio katedros bokšto, esančio kiek aukščiau ir pasiekiamo liftu, arba pietinio bokšto, į kurį reikės užlipti 343 laiptelius. Užkilimas į bokštus kainuoja po 6 eurus. Šalia katedros rasite vietinių saldumynų parduotuves: „Heindl“ (1953 m.) ir „Manner“ (1890 m.) – užsukite nusipirkti lauktuvių. O pailsėti ideali vieta – „Aida Cafe“ (1913 m.) – lipkite į antrą aukštą ir prisėskite su vaizdu į aikštę.

Viena, Austrija

Vienos opera, kuri pastatyta 1869 metais, taip pat gali pasigirti itin dideliu lankomumu. Operos ir baleto spektakliai statomi mažiausiai 300 kartų per metus, o tai skatina šio žanro populiarumą Europoje bei visame pasaulyje.

Albertina meno muziejus, turintis didžiausių menininkų darbų parodas bei grafikos, fotografijų, architektūros modelių ir brėžinių kolekcijas. Priešais muziejų esanti aikštė su vaizdu į Operą pritraukia daug turistų pasidaryti gražių nuotraukų.

Austrijos nacionalinė biblioteka, esanti Vienoje, įkurta 1368 m. ir turinti kolekcijoje daugiau nei 12 mln. leidinių. Apsilankymas bibliotekoje kainuoja 10 eurų.

Muziejų kvartalas (Museums Quartier) – šiuolaikinio meno kvartalo teritorijoje paieškokite lifto rytinėje Leopoldo muziejaus pusėje į „MQ Libelle“ terasą, kurioje apsilankymas nemokamas, terasos zona dirba kasdien, išskyrus antradienį, o šiltuoju metų laiku dirba kavinukė.

Hofburgo rūmai – oficiali kiekvieno Austrijos valdovo rezidencija. Rūmai yra daugelio pastatų kompleksas, kur rasite imperatoriškuosius apartamentus, Austrijos nacionalinę biblioteką, Ispanijos jojimo mokyklą, bažnyčią, įvairius muziejus ir galerijas.

Marijos Terezės aikštė (Maria-Theresien-Platz) – su imperatorienės Marijos Terezės paminklu, fontanais ir apsupta šonuose esančiais didingais Meno istorijos bei Gamtos istorijos muziejais.

Meno istorijos muziejus (Kunsthistorisches Museum) – vienas iš didžiausių prabangaus interjero meno muziejų Europoje, kuriame saugomos dailės kolekcijos.

Gamtos istorijos muziejus (Naturhistorisches Museum) – didingas muziejus, talpinantis 20 mln. objektų kolekciją, atvaizduojančią žemės istoriją ir gamtos įvairovę. Čia rasite nuo dinozaurų skeletų, vabzdžių iki mineralų ir brangakmenių.

Šv. Karolio Boromiejaus bažnyčia (Karlskirche) – katedra pastatyta 1737 metais, turinti didžiulį 72 metrų kupolą ir dvi autentiškas 33 metrų kolonas. Metro linija U1, iš čia esančios aikštės, pasieksite centrinę stotį, iš kurios traukiniu nuvažiuosite į oro uostą.

Riesenrad – senovinis apžvalgos ratas Praterio atrakcionų parke. Šiam ratui jau daugiau nei 100 metų, pastatytas 1897 metais ir pasikėlimą juo galėsite išbandyti už 13,5 euro.

Turėdami daugiau laiko, aplankykite Belvederio rūmų kompleksą, Botanikos sodą, Vienos rotušę, kurioje apsilankymas nemokamas, Austrijos parlamentą, Miesto parką (Stadtpark) su paminklu Johanui Straussui II, Hundertwasserhaus namą ir kt.

Viena, Austrija

Austriškas maistas ir kavinės

Norėdami pavalgyti rimčiau, rinkitės:

• Vienos šnicelį iš veršienos, kuris patiekiamas su bulvėmis ir daržovėmis

• Guliašą, kuris populiarus tiek Vengrijoje, tiek Austrijoje.

• Austriškas dešreles, kuriomis prekiauja specialūs kioskai – Würstelstand.

Tafelspitz – mėsos troškinys su šakninėmis daržovėmis, patiekiamas su bulvėmis.

Austrija garsėja kavos ruošimo tradicijomis. Ją galima išgerti ragaujant austriškus desertus:

• Tradicinė austriška kava Melange ruošiama su karštu pienu.

• Austrų virtuvės simbolis – šokoladinis tortas Sachertorte.

• Austriškas obuolių pyragas štrudelis.

• Tradiciniai plėšyti purūs blyneliai Kaiserschmarrn, į kurių tešlą įmaišytos rome mirkytos razinos.

Viena, Austrija

Kavinės. Jei turite galimybę jų lankymą suplanuoti iš anksto, rezervuokite staliukus, kitu atveju reikės palaukti susidarančiose eilėse.

Kleines café (1970 m.) įsikūrusi centrinėje miesto dalyje, Franziskanerplatz aikštėje. Kavinė populiari dėl čia filmuoto „Before Sunrise“ filmo.

Sperl – tradiciniai kavos namai, kurie veikia nuo 1880 metų.

Demel – seniausia kepyklėlė, įkurta 1786 metais.

Aida (1913 m.) – lipkite į antrą aukštą ir prisėskite su vaizdu į aikštę.

Zwolf apostelkeller – užsukite paragauti tradicinės austriškos virtuvės patiekalų. Kavinė įrengta trijų aukštų istoriniuose rūsiuose, kurių gylis siekia 18 metrų, o pats pastatas datuojamas nuo 1339 metų.

Naschmarkt – turgus, kuriame galite paragauti siūlomų gaminių, jų įsigyti bei prisėsti čia esančiose mažose kavinukėse.

Melangerie – šią vietą rinkausi kokybiškiems pusryčiams ir kavai. Rekomenduoju.

Taip pat kviečiu apsilankyti mano tinklaraštyje, kuriame daugiau pasakojimų iš kelionių, ir „Facebook“ puslapyje, kur daugybė drąsių lietuvių, keliaujančių po pasaulį, dalijasi savo nuotykiais, įspūdžiais, patarimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)