Suvalkai


Suvalkai yra miestas Lenkijos šiaurės rytuose, netoli sienos su Lietuva. Miestas turi turtingą istoriją, siekiančią XVI a., buvo svarbus regiono prekybos, kultūros ir religijos centras. Šiandien Suvalkai yra žavinga bei rami vieta, kurioje lankytojai gali mėgautis įvairiomis lankytinomis vietomis, užsiėmimais, rašoma „Wild trips“.

1. Vygrių nacionalinis parkas. Šis nuostabus parkas užima daugiau nei 15 tūkst. hektarų plotą, jame yra daugiau nei 100 ežerų, kelios upės ir daugybė pėsčiųjų takų. Į vakarus nuo Suvalkų esantis parkas yra puiki vieta pasimėgauti gamta bei pasigrožėti turtinga parko augalija, gyvūnija.

2. Suvalkų kraštovaizdžio parkas. Šis UNESCO biosferos rezervatas garsėja nuostabiu kraštovaizdžiu ir turtinga biologine įvairove. Lankytojai gali leistis į žygį pėsčiomis ar dviračiais po parką arba plaukti laivu vienu iš ežerų, kad pamatytų kitą perspektyvą. Tiesa, parkas yra ne pačiuose Suvalkuose, o šiek tiek tolėliau.

Suvalkai

3. Suvalkų vandens parkas. Jei norisi daugiau pramogų arba tiesiog neleisti laiko vien lauke, galite užsukti į vandens parką. Kompleksą sudaro poilsio ir sporto dalis, įrengtos pirtys. Ten taip pat yra maitinimo įstaiga, konferencijų salė, reabilitacijos klinika, treniruoklių salė, kirpyklos ir grožio paslaugos, sporto parduotuvė.

4. Suvalkų krašo muziejus. Jį sudaro keli skyriai, kurie renka, aprašo, saugo eksponatus. Čia galima pasigrožėti ekspozicijomis, pristatančiomis archeologijos, etnografijos, istorijos ir XIX a. meno kolekcijas. Be to, įstaiga rengia muziejines pamokas, ciklinius renginius, taip pat laikinas parodas, nurodoma „Tropter“.

Etnografiniame skyriuje daugiausia pristatomi tradiciniuose kaimo ūkiuose naudoti baldai ir įrankiai, taip pat liaudies amatai, drabužiai, žaislai. Meno ekspozicijoje eksponuojama XIX ir XX a. lenkų tapyba, daiktai iš porceliano, stiklo ar sidabro.

5. Marios Konopnickos parkas. Tai yra Suvalkuose gyvenusi lenkų poetė, rašytoja, publicistė. Šiame parke, ypač vasarą, vyksta įvairūs renginiai, koncertai, organizuojamos pramogos.

Suvalkai daug atskirų žymių lankytinų objektų neturi, tačiau skirkite laiko paprasčiausiai pasivaikščioti gatvėmis, jas patyrinėti, kad geriau susipažintumėte su miestu.

Augustavas


Tai yra dar vienas miestas Lenkijoje, esantis netoli nuo sienos su Lietuva. Augustavo apylinkėse yra daugybė lankytinų vietų, laukiančių, kol jas ištirsite ir aplankysite, rašoma „Komoot“.

1. Augustavo kanalas. Tai unikalus XIX a. pirmosios pusės hidrotechnikos statinys. Augustavo kanalas buvo pastatytas dėl Prūsijos muitų apribojimų, trukdžiusių gabenti lenkiškas prekes Vysla į Gdanską, rašoma miesto internetiniame puslapyje.

2. Suklupusiojo Jėzaus koplyčia. Šios vietos istorija žinoma iš praeities kartų pasakojimų. Pasak jų, prieš daugelį metų toje vietoje, kur dabar yra koplyčia, ant didelio akmens pasirodė klūpintis Viešpats Jėzus, nešantis kryžių. 1944 metais per karą koplyčia sudegė. 1955-aisiais buvo atstatyta kaip mūrinė bažnyčia.

Augustavas

3. Švč. Jėzaus Širdies bazilika. Bažnyčia pastatyta 1906–1911 metais. Per karą bažnyčia buvo iš dalies sugriauta. Šventykloje rasite penkis ąžuolinius altorius.

Ne viename puslapyje minima, kad Augustavas garsėja savo SPA centrais, todėl, turėdami laiko, galite išbandyti ir jų paslaugas – tai gali būti puiki galimybė apsistoti ten nakvynei, o kartu pasimėgauti procedūromis.

Balstogė


Šiaurės rytų Lenkijoje esantis Balstogė yra dešimtas pagal dydį šalies miestas ir vienas didžiausių pagal gyventojų skaičių. Balstogės pavadinimas išvertus reiškia „baltas šlaitas“, rašoma „Four around the world“. Čia jau yra gerokai daugiau objektų, kuriuos galima aplankyti, todėl reikėtų skirti daugiau laiko nei ankstesniuose miestuose.

1. Kosciuszki turgaus aikštė. Balstogės turgaus aikštė yra graži centrinė miesto dalis, kurią būtina aplankyti. Ši įrengta aplink senąją rotušę, kuri buvo sugriauta per karą, o XX a. šeštajame dešimtmetyje rekonstruota.

Aplink turgaus aikštę įsikūrę daug įvairių restoranų ir parduotuvių, todėl čia galima rasti tradicinių lenkiškų patiekalų.

Balstogė

2. Branickių rūmai. Koks Europos miestas be rūmų, tiesa? Balstogė niekuo neatsilieka, o Branickių rūmai yra įspūdinga karališkoji rezidencija. Šiais laikais Branickių rūmai yra Balstogės medicinos universiteto būstinė ir yra atviri lankytojams.

Galima pasirinkti du skirtingus ekskursijų maršrutus – vienas jų skirtas istorijai, kitas – muziejui. Ekskursijos trunka nuo 45 iki 90 minučių, priklausomai nuo to, kurią pasirinksite.

3. Podlaskie muziejus. Buvusioje Rynek Kościuszki miesto rotušėje dabar veikia muziejus. Tai nedidelis muziejus, kurį daugiausia sudaro meno galerija, tačiau kartais rengiamos specialios parodos. Dėl šios priežasties verta užsukti į muziejų ir jį apžiūrėti.

Turint omenyje rotušės istoriją ir sunaikinimą karo metais, įdomu pamatyti atstatytą pastato versiją. Ji gerokai skiriasi nuo originalios prieškarinės versijos, todėl jei domitės karo istorija, tai dar viena gera priežastis apsilankyti muziejuje.

4. Sibiro atminties muziejus. 2021 metais duris atvėręs muziejus yra viena tų vietų, kurias būtina aplankyti Balstogėje. Jis pasakoja apie 1941 metų sovietų okupacijos tamsiąsias dienas, kai buvo suimta ir ištremta į Sibirą daugiau kaip 300 tūkst. lenkų, rašoma „Backpack adventures“.

Nors šiame muziejuje daugiausia dėmesio skiriama lenkų perspektyvai, jis aiškiai parodo, kokias kančias dėl priverstinės migracijos teko patirti daugeliui žmonių Stalino režimo laikais.

5. Balstogės Marijos Dangun Žengimo arkikatedra bazilika. Tai yra seniausia katalikų bažnyčia Balstogėje. Raudonų plytų statinys labai panašus į kitas apylinkės bažnyčias. Jei lankysitės Senojo turgaus aikštėje, negalėsite jos nepastebėti.

Balstogė

6. Lipovos gatvė prasideda Senojo turgaus aikštėje ir yra pagrindinė Balstogės prekybos gatvė. Eidami Lipovos gatve, praeisite pro patraukliausius miesto objektus.

Balstogė

7. Šv. Roko bažnyčia. Tai yra milžiniškas baltas statinys, kuris iš karto patraukia dėmesį. Jos architektūra gerokai skiriasi nuo kitų Lenkijos bažnyčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)