Remiantis išlaidų įvairiuose miestuose barometru, kurio rodikliai publikuojami „Post Office“ portalo kelionių kainoms skirtoje rubrikoje, Portugalijos sostinė iškilo į pigiausių miestų sąrašo viršūnę. Ji aplenkė antroje vietoje likusią Lietuvos sostinę Vilnių ir dar du ankstesnių metų laimėtojus – Lenkijos miestą Krokuvą (dabar ji yra trečia) bei Graikijos sostinę Atėnus (dabar – ketvirti).

Miestai buvo reitinguojami analizuojant 12 tipinių turistų išlaidų punktų, įskaitant vakarienę dviem su vynu, gėrimus, dviejų parų nakvynę trijų žvaigždučių apartamentuose, įžymių vietų apžiūrėjimą ir miesto transportą.

Lisabona, Portugalija

Tai antras kartas per visą apžvalgų rengimo istoriją, kai Vakarų Europos miestas pralenkia vietoves Rytų Europoje ir atsiduria sąrašo viršuje, rašo „The Guardian“.

Išlaidos Lisabonoje pagal barometro rodmenis sudaro 259 eurus ir tai yra vos 2 proc. daugiau nei praeitą vasarą. Dvi paros trijų žvaigždučių viešbutyje, remiantis suvestine, Lisabonoje vidutiniškai kainuoja 139 eurus. Už 2022 m. duomenis ši suma tėra didesnė vos 5,2 proc., nors, kalbant apie visus kitus į apžvalgą įtrauktus miestus, tenka konstatuoti ne mažesnį nei 30 proc. augimą.

Dėl šios tendencijos išlaidos Portugalijos sostinėje nesiekia nė trečdalio sumų, kurias turistai išleidžia Venecijoje (791 euras) ir Amsterdame (837 eurai) – brangiausiais laikomuose Europos miestuose.

Vilnius (išlaidos pagal barometrą – 260 eurų), 2019 ir 2020 m. pirmoje „Post Office“ sudaryto analogiško sąrašo vietoje buvęs miestas, yra vos vos brangesnis už Lisaboną. Du dar žemesnėse vietose atsidūrę artimiausi varžovai – Krokuva (289 eurai) ir Atėnai (301 euras) – taip pat išskiriami kaip palankūs kainų požiūriu.

Žvelgiant į išlaidų barometro rodiklius, tenka pripažinti, kad patraukliai atrodo ir tokie Rytų Europos miestai, kaip Ryga (328 eurai), Zagrebas (380 eurų), Budapeštas (381 euras) bei Varšuva (381 euras), taip pat Europos vakaruose esantys Portas (374 eurai) – antras pagal gyventojų skaičių Portugalijos miestas, arba Lilis (382 eurai) Prancūzijoje.

Apie viešnagę Jungtinės Karalystės miestuose „Post Office“ išlaidų barometras sako štai ką: Kardifas (445 eurai) yra daugiau nei 27 proc. pigesnis už Edinburgą (615 eurų), o Londonas ir Belfastas pagal reitingus pateko į brangiausių į apžvalgą įtrauktų Europos miestų dešimtuką. Išlaidos Londone pagal barometrą siekia 645 eurus. Didžiulį kainų šuolį šiame mieste labiausiai lėmė pakilusios viešbučių kainos: numerio dviem paroms kainos vidurkis – 415 eurų, ir tai yra triskart daugiau nei 2021 m.

Tas pats pasakytina ir apie Belfastą (646 eurai): šiame mieste viešbučių kainos (dviejų parų vidurkis) pakilo nuo 254 iki 451 euro, nors reikia pasakyti, kad jos vis tiek 6 proc. mažesnės negu už sienos esančiame Dubline.

Kad ir kaip būtų, Dublinas vis tiek laikytinas puikiu pasirinkimu, jei norisi ne tik trumpam išvykti iš namų bei pakeisti aplinką, bet ir praplėsti kultūrinį akiratį, mat šiemet, remiantis apžvalga, su kultūra siejamų vietų lankymo kainos Dubline yra pačios žemiausios. Pavyzdžiui, įėjimas į pagrindinius muziejus ir galerijas apskritai nemokamas, o apsilankymas viename žymiausių Airijos sostinės kultūrinio paveldo objektų „Kilmainham Gaol“ (muziejumi paverstas buvęs kalėjimas) tekainuoja 8 eurus.

Kad būtų aiškiau, galima paminėti, kad už didžiausių turistų traukos objektų Dubrovnike apžiūrą tektų sumokėti beveik devyniskart daugiau – apie 73 eurus.

Kaip rodo panaši pernykštė „Post Office“ apžvalga, kurią rengiant daugelis (bet ne visos) Europos šalių buvo reitinguojamos pagal maisto, gėrimų ir kitų būtinųjų prekių kainas, mažiausiai tam, kas paminėta, tektų išleisti Turkijoje ir Bulgarijoje; trečioje vietoje – Algarvė Portugalijoje.

2023-iųjų „Post Office“ išlaidų miestuose barometro rodikliai yra pagrįsti gegužės pradžioje galiojusiu valiutos kursu.

Savaitgalio poilsis Lisabonoje net ir su kukliu biudžetu

Ypač palankiai Lisaboną turėtų įvertinti mėgėjai vaikščioti pėsčiomis. Pažintį su septynių kalvų miestu galima užmegzti vaikštinėjant po senuosius kvartalus. Jei norisi patogiai apžiūrėti senąją Lisaboną, turėtumėte sėsti į vieną iš miestą kertančių geltonos spalvos tramvajų (eletricos) (vienos kelionės kaina – 1,65 euro, o dienos kortelės kaina – 6,40 euro; populiariausias – tramvajus Nr. 28).

Tikrai neprašausite įsigiję „Lisboa Card“ (24 val. galiojančios kortelės kaina – 20,90 euro). Su ja galėsite nemokamai važinėti miesto transportu ir apsilankyti 35-iuose muziejuose, įskaitant ir Nacionalinį plytelių muziejų.

Jei norisi pasigėrėti įstabia miesto panorama, derėtų užkilti į kurią nors apžvalgos aikštelę (miradouros). Pora populiariausių – tai „Miradouro de Santa Luzia“, išklijuota raštuotomis plytelėmis ir siūlanti jaukų šešėlį po vynuogienojais, bei „Miradouro da Graca“, kurioje pavyks atsikvėpti gėrintis saulėlydžiu prie taurės portugališko kokteilio ar kito gėrimo. Jei norisi kitokių vaizdų, galima giedrą dieną sėsti į keltą, iš „Cais do Sodre“ stoties nuplukdysiantį į Cacilhas rajoną, o tada einant pakrante pasiekti „Ponto Final“ – prie pat vandens įsikūrusį restoraną.

Lisabona, Portugalija

Lisabonoje yra dešimtys kuo įvairiausių apžiūros vertų bažnyčių, pradedant nedidukėmis koplyčiomis ir baigiant impozantiška Šv. Roko bažnyčia (Igreja de Sao Roque) – auksu ir dramblio kaulu išpuoštu interjeru besipuikuojančiu istoriškai reikšmingu statiniu. Bažnyčių apžiūra – ne tik įspūdžių teikiantis, bet ir nemokamas malonumas.

Vardijant lankytinas (nemokamas) Lisabonos vietas, negalima nepaminėti šeštadienio rytais veikiančio blusų turgaus „Feira da Ladra“. Patartina nukeliauti ir iki „LX Factory“ – prie Težo upės ne per seniausiai išdygusio komplekso, kuriame įsikūrę galybė knygynų, galerijų, parduotuvių, be to, čia ištisus metus vyksta kultūriniai renginiai.

Nepraleiskite progos užsukti į „Pasteis de Belem“ kepyklėlę: čia paskanausite gardžiausių visoje Lisabonoje skanumynų. Kepyklėlė įsikūrusi greta XVI a. datuojamo Šv. Jeronimo vienuolyno – įstabaus grožio gotikos ir renesanso stilių dermę demonstruojančio architektūros pavyzdžio.

Atėjus pietų metui, rinkitės „Ze da Mouraria“ – restoraną, kuriame už racionalią kainą galėsite išbandyti tradicinę portugališką virtuvę. Halė „Time Out Market Lisboa“ paprastai šurmuliuoja nuo žmonių, bet miesto gastronomijai ji atstovauja nepriekaištingai: po vienu stogu įkurdintoje erdvėje veikia net 26 nedideli restoranai ir 8 barai.

Jei trokštate patirti kuo daugiau įspūdžių, vargu ar sutiksite praleisti progą pasiklausyti fado – iš Portugalijos kilusios muzikos, persunktos stipriais, tačiau skausmingais išgyvenimais. Jei tokia muzika jums prie širdies, žinokite, kad nemokami gyvai atliekamų fado žanro dainų koncertai kas vakarą rengiami restorane-bare „Povo“.

Kad pragyvenimas kainuotų kuo mažiau, rinkitės ką tik duris atvėrusius svečių namus „Chalet d’Avila“ (kambarių kainos prasideda nuo 64 eurų) arba neseniai renovuotą viešbutį „Varandas de Lisboa“ (kainos nuo 76,50 euro) miesto centre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją