Į Vieną – su šeima pasisemti kultūros

Lietuviai su visa šeima po Europą keliauja vis dažniau ir tam renkasi tarptautinius autobusų maršrutus. Autobusu keliaujama ne tik į kaimyninę Varšuvą ar Rygą, bet ir į tolimesnius Vidurio ar Vakarų Europos miestus, taip pat – į Ukrainą. Viena iš populiarių krypčių keliauti autobusu – Viena.

Austrijos sostinę aplankyti, žinoma, verta tiek keliaujant vienam ar su draugais, tiek su šeima. Šis miestas pripažįstamas vienu iš tų, kuriame ką nuveikti ir pamatyti yra tiek patiems mažiausiems, tiek suaugusiems šeimos nariams.

Viena yra itin muzikalus miestas, todėl siūlo daug su klasikine muzika susijusių laisvalaikio praleidimo būdų ir pramogų – taip pat ir vaikams. Štai Valstybinės Vienos operos repertuare yra ir specialios valandos trukmės operos vaikams. Pamatyti ir išgirsti vieną jų mažiesiems gali būti išties įdomi ir prasminga patirtis. Beje, tokios operos yra itin populiarios, todėl bilietais į vieną iš jų reikėtų pasirūpinti iš anksto.

Viena

Baltijos regiono tarptautinių maršrutų vežėjo „Ecolines“ Lietuvos-Lenkijos regiono vadovas Remigijus Dvareckas sako, kad vien klasikinės muzikos lobynais ir istorija Viena tikrai neapsiriboja. Šenbruno rūmai yra viena iš tų Austrijos sostinės vietų, kurią labai rekomenduojama aplankyti su vaikais. Buvusi Habsburgų šeimos rezidencija yra ne tik vienas svarbiausių Vienos kultūrinių objektų, tačiau ir vieta, kurioje yra įsikūręs seniausias pasaulio zoologijos sodas, o taip pat – vaikų muziejus.

Dar vienas daugelio mažylių ir jų tėvelių abejingų nepaliekantis vaikų muziejus Vienoje vadinasi „Zoom“ ir siūlo įvairias interaktyvias pramogas, ekspozicijas ir dirbtuves įvairių amžiaus grupių vaikams.

Praha – teatrai vaikams ir senamiesčio dvasia

Įspūdingu senamiesčiu pasigirti galinti Praha mažiesiems taip pat turėtų įsiminti visam gyvenimui. Prahoje yra didžiausias Europoje „Lego“ muziejus, kuriame galima išvysti stulbinamai tikslias garsiausių pasaulio statinių versijas iš „Lego“ kaladėlių ir, žinoma, patiems pažaisti žymiuoju konstruktoriumi.

Prahoje taip pat yra įsikūrusi meno galerija vaikams, kuri mažiesiems gali tapti puikia pirmąją pažintimi su meno pasauliu. Eksponatus čia galima liesti ar netgi transformuoti, jie yra interaktyvūs ir garantuoja gerai praleistą laiką.

Be to, Čekijoje gilios lėlių teatro tradicijos, todėl šios šalies sostinėje su mažaisiais verta aplankyti ir Nacionalinį lėlės teatrą, kuriame klasikinės pjesės yra pastatomos specialiai vaikams, o vaidina čia, žinoma, nepamirštamos lėlės. Šokio, animacijos, mimų ir iliuzionistų pasirodymų elementai yra derinami kitame Prahos teatre vaikams – „Black Light Theater“.

Savo vizitą su visa šeima Prahoje vainikuoti verta nuo Petrin kalvos atsiveriančiais puikiais miesto vaizdais. Vaikams įspūdžių turėtų palikti vien jau pakilimas į ją funikulieriumi.

Miunchenas – Europos žaislų sostinė

Bavarijos sostinė Miunchenas nebūtinai pirmiausia asocijuojasi su pramogomis vaikams, tačiau šis pietų Vokietijos miestas gali tapti tikru atradimu keliaujantiems su šeima. Visų pirma miestas garsėja savo rankų darbo žaislais, todėl čia gausu išskirtinių žaislų parduotuvių, kuriose net ir nieko neperkant gali būtų tikrai smagu pasižvalgyti. Didžiausia iš tokių – „Obletter Spielwarne“ Karlsplatz aikštėje.

Miunchenas

Neatsitiktinai Miunchene įsikūręs ir tikrai žavus žaislų muziejus. Jis įspūdžių neabejotinai suteiks kiekvienam mažamečiui. Be to, šis muziejus yra įsikūręs istoriniame pastate – Senosios miesto rotušės bokšte, tad apsilankyti čia tikrai verta, o ir suaugusiesiems tikrai nebus nuobodu.

Miuncheno zoologijos sodas

Miunchene daugelį lankytojų taip pat sužavi didžiausias ir vienas seniausių mokslo bei technologijų muziejų pasaulyje – „Deutsches Museum“ (Vokiečių muziejus). Atskiros jo erdvės yra dedikuotos vaikams ir yra pavadintos Vaikų karalyste. Čia mažųjų laukia daugiau nei tūkstantis jiems skirtų veiklų, užsiėmimų ir interaktyvių žaidimų.

Neišdildomų įspūdžių Miunchene vaikams turėtų palikti ir Miuncheno zoologijos sodas (Tierpark Hellabrunn), kuriame žiemą galima išvysti, pavyzdžiui, pingvinų paradą!

Paryžius – nuo Disneilendo iki pažinties su mokslu

Ne mažiau nei romantiškai išvykai Paryžius tinka ir visos šeimos kelionei. Kalbant apie Paryžiaus atrakcijas vaikams, be abejo, pirmiausia reikėtų paminėti daugelio mažųjų svajonę – Disneilendą. Šiuo metu šis populiarus teminis parkas gyvena didžiųjų metų švenčių laukimo nuotaikomis, todėl yra šventiškai pasipuošęs ir, tikėtina, paliks dar didesnį įspūdį ne tik vaikams, bet ir jų tėveliams. Maža to, šiemet Paryžiaus Disneilendas švenčia 25 metų gimtadienį, todėl pramogų ir linksmybių jame dar daugiau.

Disneilendas

Taip pat šeimai su vaikais Paryžiuje verta aplankyti ir Mokslo ir pramonės miestelį (La Cite Des Sciences Et De L'Industrie). Šalia rimtų ekspozicijų, dirbtuvių ir mokslo renginių čia siūloma ir daugybė išskirtinai mažiesiems dedikuotų ekspozicijų ir veiklų.

Nors ir nėra skirtas išskirtinai vaikams Cluny viduramžių muziejus mažiesiems taip pat paliks neišdildomų įspūdžių. Na ir kaipgi be Paryžiaus simbolio – Eifelio bokšto! Lankantis Prancūzijos sostinėje su vaikais ar be jų tiesiog privalu aplankyti šį žymųjį objektą ir galbūt užkilti į jo viršų.

Amsterdamas – garsus muziejais vaikams

Nors Nyderlandų sostinei dažnai lipdoma kiek kitokia etiketė, tačiau iš tiesų Amsterdamas yra vienas draugiškiausių miestų šeimai ir vaikams. Jame bet kuriuo metų laiku ką nuveikti ras šeimos su įvairaus amžiaus vaikais.

Štai, pavyzdžiui, Amsterdame įsikūręs mokslo muziejus NEMO yra laikomas vienu geriausių muziejų vaikams visoje Europoje. Jis ne tik yra įsikūręs išskirtinės architektūros, viename labiausiai atpažįstamų Amsterdamo pastatų, bet ir siūlo daugybę interaktyvių pramogų, kurios yra tiek pat smagios, kiek ir naudingos mažųjų pasaulio pažinimui. Vaikai čia gali tapti mokslininkais ir tyrinėtojais, atlikti įvairiausius eksperimentus ir žaisti interaktyvius edukacinius žaidimus.

Šeimoms su vaikais Amsterdame taip pat rekomenduojama aplankyti pirmąjį mažiesiems skirtą muziejų Europoje – Tropikų muziejų (Tropenmuseum Junior). Čia rengiamos interaktyvios parodos, leidžiančios vaikams susipažinti su skirtingomis kultūromis ir jų paveldu per įtraukiantį garsų ir vaizdų pasaulį.

Vyresnio amžiaus vaikams Amsterdame tikrai bus įdomu ir verta aplankyti Anės Frank muziejų, įrengtą name, kuriame slėpėsi ir savo žymųjį dienoraštį parašė paauglė, kurios istorija sukrėtė visą pasaulį.

Anės Frank muziejus

Be abejo, muziejai yra tik maža dalis to, ką visai šeimai gali pasiūlyti Nyderlandų sostinė. Visame mieste taip pat yra gausybė žaidimo aikštelių, išskirtinių žaislų parduotuvių. Be to, lankantis Amsterdame su vaikais būtų tikra nuodėmė neparagauti tradicinių olandiškų blynelių, kuriuos siūlo ne viena miesto kavinė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)